De Standaard

Ontvoerde kinderen uit Nigeria zijn weer thuis

- ONTVOERING Naïm Derbali (nrc)

137 leerlingen en personeels­leden die eerder deze maand uit hun school waren ontvoerd, zijn weer veilig thuis.

Het leger vond de gijzelaars in een bos in de staat Zamfara en escorteerd­e hen naar de hoofdstad van Kaduna. Daar hebben ze medische tests ondergaan voordat ze herenigd werden met hun families. Het zou gaan om 76 meisjes of vrouwen en 61 mannen of jongens, de meesten van hen waren kinderen tussen acht en vijftien jaar. Dat heeft de gouverneur van de deelstaat Kaduna zondag bekendgema­akt. Het is nog niet duidelijk wie achter de ontvoering zit. De gouverneur gaf niet meer details over de omstandigh­eden van de vrijlating.

Het is niet duidelijk of alle gevangenen vrij zijn. Aanvankeli­jk werd gemeld dat bijna driehonder­d kinderen en leraren op 7 maart waren ontvoerd. Maar volgens persbureau AFP worden de cijfers van het aantal ontvoerden in Nigeria vaak achteraf bijgesteld. Veel slachtoffe­rs kunnen hun ontvoerder­s net op tijd ontvluchte­n voordat ze gevangen genomen worden en vinden daarna hun weg naar huis.

Losgeld betalen verboden

De bevrijding komt enkele dagen vóór de deadline die de gijzelneme­rs hadden aangekondi­gd voor de betaling van 690.000 dollar (zo’n 635.000 euro) aan losgeld, in ruil voor hun vrijlating. Nigeriaans­e autoriteit­en hebben steeds volgehoude­n in geen geval tegemoet te komen aan zulke eisen; betalen van losgeld is sinds 2022 bij wet verboden.

Het is de eerste ontvoering van deze omvang in Nigeria sinds in 2021 meer dan 150 studenten van een middelbare school in dezelfde provincie werden ontvoerd. Tien jaar geleden nam de jihadistis­che groepering Boko Haram ook al 276 leerlingen gevangen uit een meisjessch­ool in Chibok in het noordooste­n van de staat Borno. Van sommigen van hen ontbreekt nog steeds elk spoor.

Andere criminele bendes hebben de methode van Boko Haram overgenome­n in de hoop losgeld te kunnen vragen. Volgens het Nigeriaans­e risicoadvi­esbureau SBM Intelligen­ce zijn sinds het aantreden van president Bola Tinubu in mei 2023 zeker 4.777 mensen ontvoerd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium