De Standaard

Lead-out Kopecky bezorgt Loren Wiebes overwinnin­g

Geven en nemen. Zo gaat dat bij SD Worx. Lorena Wiebes won in Wevelgem na voorbereid­end werk van Lotte Kopecky, maar maakte onderweg ook indruk door gezwind mee over de Kemmelberg te gaan.

- Guy Van den Langenberg­h

Kopecky maakte er geen punt van om haar eigen kansen op te offeren in dienst van ploeggenot­e Wiebes, algemeen aanzien als de snelste vrouw van het moment. “Ik wist dat Gent-Wevelgem een groot doel was voor Lorena en ik ben blij dat ik mijn steentje daartoe heb kunnen bijdragen”, reageerde de wereldkamp­ioene. “Ze is enorm verbeterd op de korte inspanning en dat geeft haar meer winstkanse­n in koersen zoals Gent-Wevelgem of zelfs de Amstel Gold Race.”

Iets wat door Wiebes werd bevestigd. “Door mijn verhuis naar het heuvelacht­ige Zuid-Limburg - die regio geeft me echt wel een vakantiege­voel - heb ik veel meer kunnen trainen op die korte klimmetjes”, zei de winnares. “Ik ben daarom veel beter geworden in die korte inspanning­en bergop maar ik moet er wel op letten dat ik niet te veel van mijn sprintsnel­heid verlies. Het is immers de bedoeling dat ik zo veel mogelijk wedstrijde­n win om zo mijn kansen veilig te stellen voor een olympische selectie. Want ik droom van een medaille in Parijs.”

De manier waarop Wiebes aan het wiel kleefde van Lotte Kopecky bij de tweede beklimimng van de Kemmelberg, zou een jaar geleden onmogelijk geweest zijn. Over exact een week, tijdens de Ronde van Vlaanderen, zou de Nederlands­e best wel een rol van belang kunnen spelen. “Maar dan toch eerder als ploeggenot­e die van achteruit voor druk blijft zorgen. Als ik erin slaag in bijvoorbee­ld het groepje achter de absolute toppers te fietsen, dan zet dat de concurrent­es van Lotte toch ook onder druk. Maar ik besef al te goed dat Lotte haar zinnen heeft gezet op zowel Ronde van Vlaanderen als ParijsRoub­aix. Ik hoop dat ik in beide wedstrijde­n iets kan betekenen voor haar, dat ik iets kan terugdoen. Zoals ze vandaag de spurt voor mij inleidde… Ik heb het volste vertrouwen als ik vanuit haar wiel mijn spurt kan inzetten.”

Dromen van meer

Maar Wiebes wil op termijn ook meer zijn dan een sprintster. “Heimelijk droom ik van winst in de Amstel Gold Race, vooral omdat ik door mijn verhuis het parcours nu echt wel blindeling­s kan rijden. Dit jaar komt die wedstrijd nog te vroeg voor mij maar op termijn hoop ik er ooit te winnen. Toch wil ik eerst en vooral blij zijn met deze zege. Ik werd bij mijn eerste deelname al meteen tweede in GentWevelg­em en wist dat deze wedstrijd binnen mijn mogelijkhe­den lag. Maar de voorbije jaren liep er altijd wel iets mis. Ik ben blij dat ik het nu wel heb kunnen afmaken.”

Al was het zeker niet met overschot. De Italiaanse Elisa Balsamo drong fel aan en strandde uiteindeli­jk op niet veel meer dan een banddikte. “Ik voelde iemand opkomen maar wist niet dat het Elisa was”, analyseerd­e Wiebes haar sprint. “Ik bleef gewoon sprinten en plaatste mijn jump op het gepaste moment. Waarna het lange wachten begon. Ik dacht eerlijk gezegd weldatikhe­mgewonnenh­admaar honderd procent zeker was ik niet. Het was wachten op de officiële bevestigin­g. Beter niet juichen dan te vroeg juichen.”

Uitslag: 1. Lorena Wiebes (Ned/Team SD Worx) 171,2 km in 4u16:18 (gem.: 40.078 km/u); 2. Elisa Balsamo (Ita) z.t.;

3. Chiara Consonni (Ita); 4. Charlotte Kool (Ned); 5. Maria Giulia Confalonie­ri (Ita); 6. Arlenis Sierra Canadilla (Cub);

7. Puck Pieterse (Ned); 8. Thalita de Jong (Ned); 9. Christina Schweinber­ger (Oos); 10. Maggie Coles-Lyster (Can).

“Ik ben blij dat ik mijn steentje heb kunnen bijdragen.” Lotte Kopecky

SD Worx

 ?? Getty images ?? Loren Wiebes en Lotte Kopecky vallen elkaar in de armen na Gent-Wevelgem.
Getty images Loren Wiebes en Lotte Kopecky vallen elkaar in de armen na Gent-Wevelgem.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium