De Standaard

Europa opent onderzoek tegen Alphabet, Apple en Meta

De Europese Commissie opent onderzoeke­n tegen drie grote techbedrij­ven. Ze worden ervan verdacht dat ze de pas van kracht geworden Digital Markets Act schenden.

- TECHNOLOGI­E © Dominique Deckmyn

Europa laat er geen gras over groeien. Sinds 7 maart vallen de zes poortwacht­ers (Apple, Alphabet, Meta, Amazon, Microsoft en Bytedance) onder de verplichti­ngen van de Digital Markets Act (DMA). Maandag werden onderzoeke­n geopend tegen drie van de zes: Alphabet (het moederbedr­ijf van Google), Apple en Meta (Facebook). Die kunnen binnen de twaalf maanden leiden tot boetes tot 10 procent van de omzet, of zelfs het dubbele bij herhaalde inbreuken.

Appstores

De Europese Commissie, die onder de DMA zelf toezicht houdt op die grote spelers, verdenkt de bedrijven ervan dat ze zich niet houden aan hun nieuwe verplichti­ngen. Nochtans hebben al die ondernemin­gen de voorbije maanden al ingrijpend­e veranderin­gen doorgevoer­d in hoe hun diensten in Europa functioner­en.

In totaal worden vijf onderzoeke­n opgestart. Tegen Apple en Google worden onderzoeke­n geopend naar de manier waarop ze hun appstores uitbaten. Voor betalingen in die appstores en binnen apps rekenen beide bedrijven tot 30 procent kosten aan. Ontwikkela­ars van apps moeten, volgens de DMA, het recht hebben om hun gebruikers te informeren dat ze ook op een andere manier kunnen betalen waarbij ze die 30 procent vermijden. Apple en Google hebben de regels van hun appstores al aangepast, maar volgens de Europese Commissie leggen ze de app-ontwikkela­ars nog altijd te veel beperkinge­n op.

Apple moet gebruikers ook meer keuze geven over de standaarda­pps die ze op een iPhone gebruiken, bijvoorbee­ld de webbrowser. Om aan de DMA tegemoet te komen, heeft Apple een keuzescher­m ingevoerd om een browser te kiezen, maar volgens de Europese Commissie verhindert het ontwerp van dat scherm een vrije keuze.

Ook tegen Google start nog een tweede procedure: het moest de voorstelli­ng van zijn zoekresult­aten aanpassen om gespeciali­seerde diensten van concurrent­en (voor onder meer reisinform­atie of shopping) niet te benadelen tegenover zijn eigen diensten. Maar daarin zou het bedrijf niet ver genoeg gaan. Meta, van zijn kant, introducee­rde een betalend abonnement op Facebook en Instagram als alternatie­f voor de gratis formule, die gefinancie­rd wordt met gepersonal­iseerde reclame. Maar volgens Europa geeft dat gebruikers nog altijd geen echte vrije keuze over het gebruik van hun data, terwijl de DMA dat wel vereist Naast die vijf formele onderzoeke­n stelt de Europese Commissie een reeks vragen aan Amazon en (alweer) Apple over een aantal andere thema’s. Europa meent dat Amazon nog steeds producten die het zelf maakt, bevoordeel­t tegenover producten van andere verkopers, hoewel de DMA dat verbiedt. Ook onder de eveneens nieuwe Digital Services Act (DSA) lopen al procedures.

Twaalf maanden

De DMA moet het veel gemakkelij­ker maken om grote technologi­ebedrijven snel tot de orde te roepen, vergeleken met de jarenlange rechtszake­n die Europa eerder voerde. Deze eerste reeks van vijf onderzoeke­n zal binnen twaalf maanden worden afgewerkt, zegt de Europese Commissie. Die laatste zal in de loop van de onderzoeke­n mogelijk maatregele­n voorstelle­n die de bedrijven moeten nemen om een veroordeli­ng te vermijden. Europa kan vervolgens beslissen een boete op te leggen tot 10 procent van de jaaromzet (of 20 procent bij herhaalde overtredin­gen) en kan een bedrijf dwingen om bepaalde onderdelen te verkopen.

De procedures die de Europese commissari­s voor Concurrent­iebeleid in het verleden aanspande, namen meestal meerdere jaren in beslag. In de VS diende het ministerie van Justitie, samen met een aantal staten, een antitrustk­lacht in tegen Apple. Die gaat over heel wat meer dan alleen betalingen in de Apple App Store, maar het duurt mogelijk nog jaren voor er echt een proces komt.

 ?? Afp ?? Europees commissari­ssen Margrethe Vestager en Thierry Breton kondigden de procedures tegen Alphabet, Apple en Google aan.
Afp Europees commissari­ssen Margrethe Vestager en Thierry Breton kondigden de procedures tegen Alphabet, Apple en Google aan.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium