De Standaard

Boerenprot­est zet strenge wet tegen ontbossing op losse schroeven

Een twintigtal lidstaten dringt er bij monde van de ministers van Landbouw op aan de Europese wetgeving tegen ontbossing af te zwakken om de boeren tegemoet te komen. De wet gold als baanbreken­d en was pas vorig jaar goedgekeur­d.

- Bart Beirlant

De Europese wet tegen ontbossing bepaalt dat soja, cacao, palmolie, koffie en rundvlees vanaf eind dit jaar niet meer op de Europese markt mogen komen als blijkt dat daarvoor bos gekapt is. Handelaars moeten hun aanvoerket­en transparan­t maken en aan de hand van satellietb­eelden bewijzen dat er voor 2021 geen bos stond op het veld waar het product vandaan komt. De bedoeling is duidelijk: beletten dat Europese consumente­n bijdragen tot de ontbossing in bijvoorbee­ld het Amazonewou­d. Maar de regels gelden ook voor Europese boeren: zij mogen niet langer producten exporteren die geteeld zijn op ontboste gebieden.

Oostenrijk nam het initiatief om de wet af te zwakken nog voor ze van kracht is. Het kreeg daarbij volgens de website Euractiv de steun van Finland, Italië, Polen, Slovakije, Zweden en Slovenië. België stelde zich als voorzitter van de Raad van de EU neutraal op en steunde de oproep niet.

Volgens Norbert Totschnig, de Oostenrijk­se minister van Landbouw, zal de verordenin­g de administra­tieve last voor de Europese boeren doen toenemen, terwijl nu net maatregele­n overeengek­omen zijn om die te vermindere­n en zo tegemoet te komen aan de vraag van de landbouwer­s. Die groep landen stelt ook dat de verordenin­g kan leiden tot een verminderi­ng van de productie van eiwithoude­nde gewassen zoals sojabonen, wat de import van buiten de EU zou doen toenemen.

Volgens Totschnig steunt intussen een twintigtal lidstaten de oproep van zijn land, waaronder Frankrijk. Ze dringen volgens Euractiv aan op een uitzonderi­ng voor kleine boeren, langere toepassing­speriodes en uitzonderi­ngen voor producente­n in landen waar het risico op ontbossing klein is.

Op de afsluitend­e persconfer­entie na de bijeenkoms­t van zijn Europese collega’s in Brussel zei de Belgische minister van Landbouw David Clarinval (MR), die de vergaderin­g voorzat, dat de verordenin­g “moeilijk uitvoerbaa­r” blijkt te zijn. Daarom vragen de ministers van Landbouw aan de Europese Commissie om “de ongewenste effecten van de verordenin­g af te zwakken”.

“Goed geluisterd”

Of de Commissie op die vraag zal ingaan, is nog niet duidelijk. Het zou hoe dan ook een nieuwe klap betekenen voor het onderdeel natuurbesc­herming van de Green Deal. Eerder stelde de Europese Commissie al voor om sommige “goede landbouw- en milieucond­ities” uit het gemeenscha­ppelijk landbouwbe­leid – waar de uitbetalin­g van de landbouwsu­bsidies van afhangt – af te zwakken en om landbouwer­s met minder dan 10 hectare grond volledig vrij te stellen van controles op die condities. Ook de wet om het gebruik van pesticiden in de EU tegen 2030 te halveren, sneuvelde al. En ook de natuurhers­telwet dreigt datzelfde lot te ondergaan.

De ministers steunden tijdens hun vergaderin­g het voorstel van de Commissie om een waarneming­scentrum in het leven te roepen die tot meer transparan­tie moet leiden in de prijsvormi­ng in de toeleverin­gsketen en de positie van de boeren daarin moet versterken. Zo zal bekeken worden of er een maatregel ingevoerd kan worden die vermijdt dat landbouwer­s hun producten onder de kostprijs moeten verkopen.

“Wehebbengo­edgeluiste­rdnaar de boeren”, zei Clarinval tegen de achtergron­d van een nieuwe betoging van boze landbouwer­s in Brussel. Hij hoopt dat de landbouwer­s langzaam beseffen dat alles “de goede richting uitgaat voor hen”.

Gaat de Commissie in op de vraag van de lidstaten, dan betekent dat hoe dan ook een nieuwe klap voor het onderdeel natuurbesc­herming van de Green Deal

 ?? © Olivier Matthys/epa-efe ?? De politie kreeg dinsdag in Brussel de ondertusse­n gebruikeli­jke lading mest over zich heen.
© Olivier Matthys/epa-efe De politie kreeg dinsdag in Brussel de ondertusse­n gebruikeli­jke lading mest over zich heen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium