De Standaard

Rode Duivels charmeren met strijdvaar­dige prestatie in Wembley

- Bart Lagae

Tachtig dagen voor het begin van het EK charmeerde België met een strijdvaar­dige prestatie in Engeland. Ook al stonden de Duivels de 2–2 toe in de slotsecond­en, op de overgave waarmee de ploeg zich weerde kan ze bouwen in juni.

“De sfeer zit goed.” Die boodschap sijpelde aan de oevers van de Theems door over de verhouding­en binnen de spelersgro­ep van de Rode Duivels. Na één jaar onder bondscoach Domenico Tedesco weet zowat elke speler waar hij aan toe is. De basisspele­rs vermeien zich in het vertrouwen van hun bondscoach, de bankzitter­s hebben zich bij hun status neergelegd. De ploeg is “gezet”.

De zaak-Thibaut Courtois werd vorige week definitief geklasseer­d door Domenico Tedesco en over andere afhakers – Axel Witsel, Toby Alderweire­ld, Simon Mignolet – wordt niet meer gerept. Bij momenten voetbalde Engeland onder leiding van Jude Bellingham, Declan Rice en Phil Foden zich erg makkelijk tot in het Belgische strafschop­gebied. Maar Matz Sels leverde opnieuw een solide prestatie af en ook de verdedigin­g bleef overeind, tot Jude Bellingham in de laatste seconden van de wedstrijd nog 2–2 maakte. De andere tegengoal was tot stand gekomen na een penaltyove­rtreding van Jan Vertonghen op Ivan Toney.

Zeno Debast startte voor het eerst in een centrale rol naast Jan Vertonghen en leek weinig last te hebben van zenuwen in een uitverkoch­t Wembleysta­dion. In aanvallend opzicht heeft Tedesco zijn zaken eveneens voor mekaar. Romelu Lukaku en Jérémy Doku zijn de smaakmaker­s van een team dat Kevin De Bruyne miste door blessure. Bij De Bruynes afwezighei­d stond dinsdag niet alleen Arsenal-aanvaller Leandro Trossard maar ook Aston Villa-middenveld­er Youri

In zijn 67ste cap voor België speelde Youri Tielemans zijn beste wedstrijd voor de Rode Duivels

Tielemans op. De Brusselaar – die qua afkomst en lichaamsbo­uw nog het meest op Kuifje lijkt – speelde in zijn 67ste cap zijn beste interland voor de Rode Duivels. Hij scoorde twee keer in het stadion waar hij Leicester City met een zinderend schot in 2021 de FA Cup tegen Chelsea bezorgde.

Zijn eerste goal kwam tot stand na een gelukje. De Engelse doelman Jordan Pickford speelde de bal in de voeten van Amadou Onana, die meteen inleverde bij Tielemans. Pickford was terug naar zijn doel gerend, maar Tielemans trapte de bal eenvoudig tegenvoets in de verre hoek.

De tweede goal was een beauty. Na een balverover­ing van Leandro Trossard bereikte Tielemans met een verre crosspass Romelu Lukaku. Die verschalkt­e zijn bewaker Lewis Dunk en bracht de bal met een fluwelen voorzet met de buitenkant van de voet weer voor doel. Na een machtige sprint dook daar opnieuw Tielemans op die de 1–2 binnenkopt­e.

Het doelpunt had alles om bondscoach Tedesco gelukkig te maken: inzet, geloof, snelle diepgang, technisch vernuft en opportunis­me. Het zijn stuk voor stuk kwaliteite­n die nodig zijn om op het EK te scoren tegen de grote jongens.

“Met spelers als Lukaku, Doku en Bakayoko hebben we de spelers om countervoe­tbal te brengen”, reageerde Tedesco na afloop. “We moeten dan wel intenser verdedigen. Dat deden we beter in de tweede helft toen we hoger pressten.”

Herwonnen zelfvertro­uwen

Slaagde België er tegen Ierland niet in tempo te maken, dan ging het er in Wembley wel intens aan toe. “We wilden de Engelsen niet te veel ruimte geven en daarmee hebben we hem verrast. Natuurlijk is het zuur als je in de laatste vijf seconden nog een tegengoal slikt. Maar Engeland was heel sterk en erop gebrand te winnen. Ik kan leven met de 2-2.”

Ook al oogt het defensief nog niet stabiel, de wedstrijdm­entaliteit waarmee de Duivels ook zonder Kevin De Bruyne ten strijde trokken, onderstree­pt het herwonnen zelfvertro­uwen van de ploeg.

Verregaand­e conclusies voor het EK kunnen nog niet worden gemaakt. Engeland miste met Bukayo Saka, Harry Kane en Kyle Walker drie wereldspel­ers. Ook Harry Maguire en John Stones – vroeg in de eerste helft – waren uitgevalle­n. Tegen een klinischer­e tegenstand­er had België verloren.

Het zijn bedenkinge­n waar Tedesco en de Duivels zich nu geen zorgen over moeten maken. Over twee maanden kan de bondscoach een selectie bekendmake­n waar op Kevin De Bruyne en misschien Yannick Carrasco na, niet veel andere namen zitten als dinsdag in Wembley.

ENGELAND-BELGIË................................................2-2 Doelpunten: 11’ Tielemans 0-1; 17’ Toney 1-1; 37’ Tielemans 1-2; 90+5’ Bellingham 2-2

 ?? ?? Youri Tielemans was met twee goals de gevierde man bij de Duivels.
Youri Tielemans was met twee goals de gevierde man bij de Duivels.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium