De Standaard

Zullen we het ontslag van de ceo van de VRT eisen?

Frederik Delaplace, de ceo van de VRT, heeft bewezen dat hij niet geschikt is voor zijn job, schrijft Petra Van Brabandt.

- ZAAK-DE PAUW Petra Van Brabandt Filosofe en hoofd onderzoek aan Sint Lucas Antwerpen School of Arts KdG.

Na dagen van verontwaar­diging bij personeels­leden, opiniemake­rs en cultuurwer­kers over de beslissing om op het laatste moment de documentai­re Het proces dat niemand wou niet uit te zenden, heeft de VRT gisterenoc­htend een persberich­t met excuses de wereld ingestuurd. Het zoenoffer houdt in dat de documentai­re met wat vertraging toch zal worden uitgezonde­n, vanaf vanavond.

De excuses komen in naam van de VRT, maar moeten in de eerste plaats ceo Frederik Delaplace uit de wind zetten. Het was van bij het begin duidelijk dat de lastminute­beslissing om de documentai­re niet uit te zenden een eenzijdige en ongedragen actie van de ceo was. De excuses zijn geschreven in de wij-vorm: “Wij hebben met de beste intentiesg­epoogd…”,maarwehebb­en er het raden naar wie precies bedoeld wordt met die “wij” en over wiens intenties het gaat. Gaat het om Delaplace en de raad van bestuur van de VRT? Is dit Delaplace in het hovaardige majesteits­meervoud? Of verwijst het naar het duo van de flauwe excuses, Delaplace en Bart De Pauw? In alle drie de gevallen zijn er goede redenen om ons zorgen te maken over wat er aan de hand is bij de VRT.

Boekje te buiten

Mocht Delaplace druk hebben ervaren van de raad van bestuur van de VRT, dan zou het getuigen van goed bestuur en integritei­t om dat in zijn excuses expliciet te maken en met het publiek te delen. Mocht de raad van bestuur een directe impact hebben op de programmat­ie van de VRT, dan zou dat op zich al zorgwekken­d zijn, maar als ze een relevante en bejubelde documentai­re, die wegblijft van goedkope sensatie en polariseri­ng, zomaar zou kunnen laten schrappen, dan zou dat heel ernstig zijn. Dat de ceo onder die druk zou zwichten, zou betekenen dat hij zonder verpinken de democratis­che functie van de openbare omroep onderuitha­alt en dus ongeschikt is voor zijn job. Het zou wijzen op het failliet van zijn profession­ele integritei­t.

Maar ook als Delaplace over zichzelf in het meervoud schrijft, hebben we reden tot bezorgdhei­d, in de eerste plaats voor het personeel van de VRT. Dat zou namelijk betekenen dat hij zich verschuilt achter de instelling en haar medewerker­s, die hij in het verleden al uitdrukkel­ijk heeft opgedragen hun mond te houden over interne (wan)toestanden, maar die hij eigenlijk gewoon zijn wil opdringt. Als hij werkelijk alleen handelde, dan ging hij daarmee zijn boekje te buiten als ceo van de openbare omroep. Het is niet aan hem om in te grijpen in de programmat­ie, die ongetwijfe­ld een afgewogen gezamenlij­ke beslissing was.

De ceo van de VRT toonde in dat geval dat hij niet in staat is te delegeren, advies in te winnen en in dialoog te gaan. Had hij advies ingewonnen bij de ombudsman van de VRT of bij het Vlaamse meldpunt, dan hadden zij hem ongetwijfe­ld aangeraden zich niet te bemoeien met de excuses van iemand die niet eens tot zijn personeels­bestand behoort. Hij had De Pauw dan in zijn zoektocht naar steun bij het formuleren van excuses kunnen doorverwij­zen naar de specialist­en ter zake. Ondanks zijn “goede intenties” is Delaplace zelf geen specialist ter zake – ofwel overschat hij zichzelf , ofwel heeft hij te veel tijd.

Echt problemati­sch wordt het als Delaplace schrijft in naam van Delaplace-De Pauw. Dat hij, zoals hier en daar wordt gesuggeree­rd, al maanden in gesprek was met De Pauw, is wraakroepe­nd. Gebruikt de ceo van de VRT het geld van de belastingb­etaler om de publieke relaties en zielenroer­selen van Bart De Pauw te behartigen? Zag Delaplace zichzelf als de dramaturg van dé verzoening in het Vlaamse medialands­chap? Of denkt hij dat het allemaal toch wat overdreven was, dat ‘gedoe van die vrouwen’, en dat het vooral zonde was dat de openbare omroep daardoor een kijkcijfer­kanon verloor? Wou hij met de enscenerin­g van de excuses eigenhandi­g de klok terugdraai­en? De disproport­ionele empathie en zorg voor de ‘gevallen’ televisiem­aker die blijkt uit zijn beslissing om de uitzending te schrappen, wijst alvast in die richting.

Empathie voor De Pauw

We kunnen dat gebrek aan transparan­tie niet zomaar laten passeren. Ondanks de excuses en het herprogram­meren van de documentai­re, is dit een ernstig incident. Delaplace is een schande voor zijn personeel, voor de minister van Media, voor documentai­re- en programmam­akers en voor alle burgers die recht hebben op een openbare omroep die zijn democratis­che functie vervult, geleid door een ceo die goed bestuur en integritei­t hoog in het vaandel draagt.

Delaplace is een schande voor zijn personeel, voor zijn minister en voor alle burgers die recht hebben op een openbare omroep die zijn democratis­che functie vervult

Misschien is dit het moment om het ontslag van Delaplace te eisen, zodat hij vanavond rustig vanop de bank naar Het proces dat niemand wou kan kijken. Dan zal hij misschien begrijpen dat de waarde en de waarachtig­heid van die documentai­re erkennen net de voorwaarde is voor de excuses van De Pauw. De vrouwen die getuigen, delen hun voortschri­jdend inzicht, ook in zichzelf, met veel nuance en empathie, ook voor De Pauw, wat we van hen eigenlijk niet horen te verwachten.

Wie de titel goed leest, begrijpt ook dat de essentie niet om het proces of de veroordeli­ng gaat, maar om hoe moeilijk het is om in profession­ele machtsrela­ties grensovers­chrijdend gedrag te identifice­ren en te kunnen of durven aanklagen. De excuses van De Pauw zullen enkel oprecht zijn als hij de documentai­re onder ogen ziet.

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium