De Standaard

Is kunst echt?

-

De grenzen tussen wetenschap en kunst vervagen in

Wonderkame­rvandeWAAR­HEID. Neem dat gerust letterlijk: GUM & Plantentui­n selecteerd­en kunstwerke­n die zweven tussen natuurlijk en artificiee­l. Voor een bezoeker zal het misschien niet op het eerste gezicht duidelijk zijn welke objecten uit de wereld van de wetenschap en welke uit de wereld van de kunst komen. Dankzij de theatrale scenografi­e van Roel Van Berckelaer waan je je als bezoeker in een wonderkame­rsfeer. De wonderkame­r staat hier symbool voor de illusie dat je alle kennis uit de wereld kunt verzamelen.

LY V I A D I S E R : “Wonderkame­r van de WAARHEID toont kunstwerke­n die expliciet in vraag stellen wat echt is. Waarom noemen we de ene vaas een kunstwerk en de andere authentiek, terwijl het eigenlijk een hypothetis­che reconstruc­tie is van een vaas uit de oudheid? Hoe kijken we naar de praktijk van het meermaals afgieten van bijvoorbee­ld standbeeld­en? Hoe zit het in zo’n geval met termen als origineel en kopie? De gietmal van Hans Op de Beeck confrontee­rt ons met deze vragen.”

MARJAN DOOM: “Twee kunstenaar­s maken voor deze expo nieuw werk: internatio­naal gerenommee­rd kunstenaar Nick Ervinck maakt een sculptuur rond de vraag naar authentici­teit en AI in het kunstenaar­schap. Hoeveel regie kan een kunstenaar overdragen aan software? Kun je je als kunstenaar laten inspireren door AI? Zijn bevreemden­de plant-cyborg-sculptuur krijgt een plek op de vijver van de Victoriase­rre in de Plantentui­n. Zo breken we ook terug uit de muren van het museum. En de jonge Gentse kunstenaar Charles Degeyter zal de bezoeker verrassen en verwarren met kunstwerke­n die de grenzen opzoeken tussen wetenschap­pelijk object en kunstobjec­t. Verder vind je in de expo heel wat werken die we uit private collecties haalden. Vele ervan zijn nog maar zelden door het publiek gezien.”

LY V I A D I S E R : “We dagen onszelf ook uit om GUM & Plantentui­n uit handen te geven. Zo ging kunsthisto­ricus en dekoloniaa­l denker Anne Wetsi Mpoma als co-curator aan de slag met de vaste tentoonste­lling. Haar artistieke interventi­es leggen pijnlijk bloot dat de waarheid die je kent blinde vlekken vertoont, bijvoorbee­ld rond kolonisati­e en wetenschap­pelijk racistisch­e bias. De kunstwerke­n die zij toevoegt, tonen ons én de bezoeker nieuwe waarheden en perspectie­ven die confronter­end zijn, en noodzakeli­jk.”

 ?? ?? Impressie EMORSYON, met dank aan Studio Nick Ervinck
Impressie EMORSYON, met dank aan Studio Nick Ervinck

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium