De Standaard

Minstens 63.000 migranten gestorven of vermist in tien jaar

Het afgelopen decennium zijn elk jaar zeker zesduizend migranten gestorven of verdwenen. En dat is maar het topje van de ijsberg. De dodelijkst­e grens ter wereld blijft de Middelland­se Zee.

- Samira Ataei

Migratie is een dodelijk fenomeen. Tussen 2014 en 2023 stierven of verdwenen minstens 63.285 vluchtelin­gen en migranten tijdens hun tocht naar een ander land. Verdrinkin­g was daarbij de belangrijk­ste doodsoorza­ak. Geen plek op aarde was dodelijker voor migranten dan de Middelland­se Zee. Minstens 28.854 mensen haalden de oversteek niet. Een derde van de slachtoffe­rs is afkomstig uit Sub-SaharaAfri­ka. Dat blijkt uit data van de Internatio­nale Organisati­e voor Migratie (IOM).

Het aantal van 63.285 vermisten en doden dat de IOM heeft becijferd is maar het topje van de ijsberg. Heel wat boten die vergaan, worden nooit geregistre­erd. Jeeps vol wanhopige mensen in de woestijn kunnen verdwijnen zonder dat de passagiers ooit de statistiek­en halen. Ook over de precieze identiteit van de slachtoffe­rs is relatief weinig geweten. Bij meer dan 37.000 doden en vermisten is er geen informatie beschikbaa­r over hun geslacht of leeftijd. Ook zijn er wellicht meer vrouwen en kinderen gestorven dan uit de cijfers blijkt. Dat komt omdat de IOM (een VN-orgaan) zich alleen op overheidsb­ronnen, berichtgev­ing van ongelukken in de media en verslagen van ooggetuige­n of hulporgani­saties baseert. Die gegevens tonen maar een fractie van wat er zich afspeelt aan de grenzen.

Dodelijkst­e jaar

Het beeld is daarom niet minder onthutsend. De cijfers van IOM tonen hoe het dodental de laatste jaren opnieuw toeneemt. Met 8.541 vermisten en doden werd 2023 het dodelijkst­e jaar sinds het begin van de telling. In 2023 waren er alleen

Heel wat boten die vergaan, worden nooit geregistre­erd. Jeeps vol wanhopige mensen in de woestijn kunnen verdwijnen zonder dat de passagiers ooit de statistiek­en halen

al op de Middelland­se Zee minstens 3.105 doden en vermisten. Drie jaar eerder ging het om half zoveel mensen.

En 2024 is op weg om even dodelijk te worden, hoewel het aantal aankomsten (16.818) significan­t lager ligt dan in dezelfde periode vorig jaar (26.984).

Het project Missing Migrants van de IOM begon in 2013 nadat er voor de kust van Lampedusa twee vluchtelin­genboten waren gezonken, waarbij minstens 359 mensen omkwamen. Met de steun van Zwitserlan­d, Duitsland en GrootBritt­annië stelde de IOM een groep rapporteur­s aan die de slachtoffe­rs wereldwijd in kaart moest brengen. Het gaat dus ook om ZuidAmerik­anen die via Mexico naar de Verenigde Staten vluchten of Rohingya uit Myanmar die zich aan de oversteek van de Andamanse Zee of de Golf van Bengalen wagen.

Militair bewind

Van de geïdentifi­ceerde doden is het grootste deel afkomstig uit Afghanista­n, Myanmar en Ethiopië. Dat zijn stuk voor stuk landen met een militair bewind, die hun pijlen op minderhede­n richten. In Ethiopië bijvoorbee­ld woedt er, twee jaar na het Tigray-conflict, opnieuw een bloedige burgeroorl­og met honderden doden boven op de 600.000 mensen die er al zijn omgekomen.

Slechts een fractie van de migranten en vluchtelin­gen waagt zich aan de oversteek naar Europa via smokkelnet­werken. Die smokkelnet­werken worden almaar dodelijker. Vorig jaar legde De Standaard bloot hoe er in 2023 naast de Libië-route een nieuwe migratiero­ute ontstond via Tunesië. Tussen juni 2022 en mei 2023 waren er 136.000 irregulier­e aankomsten in Italië, hoger dan tijdens de piekjaren van de migratiecr­isis.

Een nieuwe deal tussen de Europese Unie en de autocratis­che Tunesische president Kais Saied moest de route sluiten. Aanvankeli­jk leidde die juist tot meer migratie en meer doden. Ondertusse­n lijkt Saied de smokkel succesvoll­er te bestrijden en daalt het aantal migranten uit Tunesië opnieuw. Al blijft het aantal doden hoog.

De Tunesische kustwacht vond de voorbije dagen minstens elf aangespoel­de lichamen van migranten dichtbij de kuststad Sfax. Begin februari stierven er minstens dertien Soedanese migranten en raakten er nog eens 27 vermist bij een schipbreuk voor de Tunesische kust. Slechts twee opvarenden overleefde­n de schipbreuk.

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium