De Standaard

Lama Jamous is 9 jaar en brengt verslag uit over gruwel in Gaza

Op Instagram heeft Lama Jamous (9) zich ontpopt tot de stem van de meest kwetsbare Gazanen: kinderen. Als reporter laat ze de wereld door kinderogen kijken naar het leven in het verwoeste gebied. “Het recht om te dromen over de toekomst is mij afgenomen.”

- Annebeau Hofkens

“Ik ben er klaar voor. Ik heb mijn vest aangetrokk­en en mijn helm opgezet zodat ik kan rapportere­n over de oorlog in Gaza.” Met een piepkleine microfoon, een te grote kogelvrije vest en een helm die van haar hoofd af dreigt te schuiven, stelt de Lama Jamous (9) zichzelf voor op Instagram. Op sociale media doet de jongste reporter van Gaza verslag over de oorlog en gunt ze haar 884.000 volgers een blik in het leven van een kind in de vernielde Gazastrook.

De dag waarop het huis van haar tante gebombarde­erd werd, betekende het startschot van haar verslaggev­ing. Sinds 9 december plaatst ze bijna dagelijks video’s online. “Hier wordt veel geschoten”, klonk het in haar eerste video, die ze opnam vanuit Khan Younis. Daar was ze met haar familie heengevluc­ht nadat ze Gaza-Stad door het geweld hadden moeten verlaten. Toen ook Khan Younis onleefbaar werd, trokken ze richting

Rafah, waar ze samen met 1,5 miljoen anderen vrezen voor een Israëlisch grondoffen­sief.

Die tweede gedwongen verplaatsi­ng deelde ze met haar volgers: “Ik heb mijn tas gepakt met mijn speelgoed en mijn favoriete teddybeer.” Geflankeer­d door een hoop gevulde tassen en zakken legt ze uit dat ze vanwege de nabije bombardeme­nten en gevechten moeten vluchten. “Men zegt dat Rafah veilig zal zijn, maar er is geen enkele veilige plek in Gaza. Hopelijk komen we ongedeerd aan.”

“We mogen niet spelen”

Met een camera en haar microfoont­je in de hand trekt Jamous er in Rafah op uit. Ze baant zich een weg door tentenkamp­en en door het puin van platgebomb­ardeerde gebouwen om te laten zien hoe het dagelijkse leven in Gaza eraan toegaat voor kinderen. Ze gaat hun op straat vragen wat hun favoriete speelgoed is of ze filmt hoe kinderen aan de Egyptische grens spelen met elektricit­eitskabels of zich vermaken op gammele draaimolen­s. In een video die dinsdag op haar account verscheen, geeft ze de microfoon door aan een kleutermei­sje, dat er enthousias­t een liedje in begint te zingen. Op de vraag waarom ze niet op de kleutersch­ool is, antwoordt het meisje: “Omdat de wereld in oorlog is.”

Dergelijke beelden wisselt ze af met langere interviews. Jamous kon bijvoorbee­ld in gesprek gaan met haar idool Wael Al-Dahdouh, een Palestijns­e journalist en bureauchef van Al Jazeera in Gaza. Ook familieled­en en zorgperson­eel kwamen al aan de beurt, maar het zijn toch vooral kinderen die de hoofdrol spelen op haar account. Een kleine week voor de ramadan begon, vroeg ze aan kinderen die deelnamen aan een straatprot­est welke boodschap ze hadden voor de wereld. “Stop deze oorlog”, antwoordde een van hen. “Het recht om te dromen over de toekomst is mij afgenomen.” Een ander meisje gaat verontwaar­digd verder: “We mogen niet meer spelen en leren, alles is verboden. Kinderen sterven in het noorden van Gaza. Kinderen van 5 jaar oud. Wat hebben zij verkeerd gedaan?”

Lof en bewonderin­g

Ze laat op die manier vooral andere mensen aan het woord, maar vertelde enkele dagen geleden ook hoe haar tante, nonkel, neefjes en

nichtjes gedood werden bij een Israëlisch bombardeme­nt. “We speelden vroeger samen verstopper­tje. Ons leven was prachtig”, zegt Jamous in de video.

Haar volgers reageren vol lof en bewonderin­g op de beelden die ze deelt, maar confronter­end is het evenzeer. “Als een kind deze taak al moet uitvoeren, wordt het tijd dat we ons vragen stellen bij de verantwoor­delijkheid die wij dragen”, schrijft iemand onder een van Jamous’ video’s. Een andere volger reageert: “Sorry dat we jouw kindertijd zo laten afpakken.”

Terwijl de Israëlisch­e bombardeme­nten op Rafah onverminde­rd aanhouden, vallen in Gaza al meer dan 32.000 doden te betreuren. Het grootste deel daarvan zijn vrouwen en kinderen. James Elder, de woordvoerd­er van Unicef, noemde de Gazastrook in december nog “de gevaarlijk­ste regio ter wereld voor kinderen”.

“We mogen niet meer spelen en leren, alles is verboden. Kinderen sterven in Gaza. Wat hebben zij verkeerd gedaan?” Een kind getuigt bij Lama Jamous

 ?? ?? Lama Jamous laat vooral mensen aan het woord, maar vertelde ook al zelf hoe haar tante, nonkel, neefjes en nichtjes gedood werden bij een Israëlisch bombardeme­nt.
Lama Jamous laat vooral mensen aan het woord, maar vertelde ook al zelf hoe haar tante, nonkel, neefjes en nichtjes gedood werden bij een Israëlisch bombardeme­nt.
 ?? © instagram ??
© instagram
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium