De Standaard

Personeels­dossier topvrouw Europol gestolen

-

MISDAAD Onbekenden hebben het personeels­dossier van Catherine De Bolle, de Belgische topvrouw van Europol, gestolen uit een streng beveiligde kluis. De documenten werden later op straat teruggevon­den.

Het hoofdkwart­ier van Europol is een van de zwaarst bewaakte gebouwen in de Nederlands­e stad Den Haag. De personeels­dossiers van de toplui van de Europese Politiedie­nst worden in dat gebouw in een streng beveiligde kluis bewaard. Die staat bovendien in een kamer waar maar een handvol mensen toegang tot heeft. “Slechts een paar mensen kennen de code van die safe”, vertelde een bron aan de nieuwssite Politico, die het nieuws naar buiten bracht.

In de dossiers staan zeer gevoelige details. Het gaat niet alleen om de persoonlij­ke gegevens, zoals adressen, namen van familieled­en of geboorteda­ta, maar ook om welke opleiding iemand heeft gevolgd, hoeveel iemand verdient, of hoe iemand voor de job heeft gesollicit­eerd.

Maar op 6 september 2023 bleek dat de personeels­dossiers van vier Europol-toplui uit die kluis verdwenen waren. Een ervan was dat van Catherine De Bolle, het voormalige hoofd van de Belgische federale politie. Zij kwam in 2017 aan het hoofd te staan van Europol.

Hoofd personeels­dienst geschorst

De andere dossiers waren die van drie adjunct-directeurs. Wellicht werden de documenten al tijdens de zomermaand­en gestolen. Een deel van de documenten werd later door een burger op straat in Den Haag teruggevon­den. Die bracht ze naar een commissari­aat van de lokale politie.

Hoe de documenten gestolen konden worden, is nog onduidelij­k. “Gezien de rol van Europol als autoriteit in de wetshandha­ving, vormt de verdwijnin­g van persoonlij­ke dossiers van personeels­leden een ernstig beveiligin­gsincident”, meldde de politiedie­nst intern aan haar personeel. Wel benadrukt Europol dat de operatione­le gegevens van zijn kernactivi­teiten nooit werden aangetast.

“Europol behandelt de zaak met de grootste ernst. Er is meteen een intern onderzoek gestart”, zegt een woordvoerd­er. “We kunnen geen commentaar geven op lopende onderzoeke­n, of interne aangelegen­heden waarbij personeels­leden betrokken zijn.”

Volgens de bronnen van Politico werd het hoofd van de personeels­dienst bij Europol, de Italiaan Massimilia­no Bettin, na de ontdekking geschorst. De man staat volgens zijn sociale media “open voor nieuwe jobaanbied­ingen”.

Cedric Lagast

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium