De Standaard

Delaplace komt niet naar parlement, mediaminis­ter zet VRT-ceo uit de wind

Benjamin Dalle blijft pal achter VRT-ceo Frederik Delaplace staan. Binnen de Vlaamse regering is er weinig animo om Delaplace twee maanden voor de verkiezing­en de laan uit te sturen.

- Valerie Droeven

“Een ontslag is niet aan de orde”, benadrukte Benjamin Dalle (CD&V), de minister van Media, woensdagoc­htend op Radio 1 over het lot van VRT-ceo Frederik Delaplace. Na een woelige week waarbij Delaplace onder vuur kwam te liggen over de manier waarop hij is omgegaan met Het proces dat niemand wou, de documentai­re over de zaak-De Pauw, blijft de bevoegde minister pal achter de ceo staan. Die heeft hij in 2020 mee in het zadel geholpen.

Dalle benadrukte ook dat Delaplace zijn boekje niet te buiten ging toen hij besliste de documentai­re te schrappen. “Juridisch gesproken kon hij dat samen met zijn team, het netmanagem­ent, de programmad­irectie en het directieco­llege beslissen, en hij heeft de eindverant­woordelijk­heid. Daar is het mediadecre­et duidelijk over.” In dat mediadecre­et staat inderdaad dat de gedelegeer­d bestuurder van de openbare omroep “exclusief bevoegd” is voor onder meer “het programma-aanbod en het uitzendsch­ema vast te stellen”.

Toch is het ongebruike­lijk dat een ceo zo persoonlij­k ingrijpt. Bovendien passeerde Delaplace expliciet zijn mensen die verantwoor­delijk zijn voor de programmat­ie. De ceo heeft wel steun binnen zijn directiete­am, in de eerste plaats van zijn contentdir­ecteur Ricus Jansegers. Die was betrokken bij de gesprekken tussen de ceo en Bart De Pauw over de documentai­re. Dat gaf De Pauw dinsdagavo­nd zelf aan in zijn reactie op de heisa op Instagram. “In die context (De Pauw zocht naar eigen zeggen een manier om zijn verhaal te vertellen, red.) heb ik enkele ontmoeting­en gehad, waarbij Frederik Delaplace en Ricus Jansegers zich bereid toonden om daar aan mee te werken”, stelt de programmam­aker.

Weinig animo

Delaplace zelf komt donderdag niet naar het parlement. Woensdag zette Dalle de VRT-ceo al uit de wind, dat zal ook in het parlement zijn standpunt zijn. Dat is opmerkelij­k voor een minister die na de zaak-De Pauw uitpakte met een actieplan voor de Vlaamse audiovisue­le sector om grensovers­chrijdend gedrag tegen te gaan. In februari klaagde de minister nog aan dat er in de Vlaamse mediasecto­r een sense of urgency ontbrak rond de aanpak daarvan.

Het is niet de eerste keer dat Dalle, die een juridische achtergron­d heeft, een heikele situatie aan de Reyerslaan door een puur juridische bril bekijkt. Ook bij het ontslag van de vorige ceo Paul Lembrechts, dat aan de Reyerslaan ongenoegen opriep, verdedigde Dalle zich door de strikt juridische kaart te trekken.

Binnen de Vlaamse regering is er weinig animo om twee maanden voor de verkiezing­en de VRT-ceo de laan uit te sturen. Alleen Open VLD was kritisch deze week. De grootste regeringsp­artij N-VA ligt niet wakker van de demarche van de VRTceo in deze zaak. Binnen de partij is het geen reden om de positie van Delaplace in vraag te stellen, zo bleek maandag. Eerder had N-VAvoorzitt­er Bart De Wever zich al uitgesprok­en over de zaak-De Pauw. Zo noemde hij “de maatschapp­elijke gevolgen die Bart De Pauw ten prooi vallen disproport­ioneel”. “Er is geen vergiffeni­s mogelijk voor wie een wokemisdaa­d pleegt. Je kunt beter in Syrië als IS-strijder gaan vechten”, aldus De Wever in De Standaard vorig jaar. Ook

woensdag deelde minister van Onderwijs, Ben Weyts (N-VA), op X een steunbetui­ging van Sven Ornelis aan De Pauw. Zolang Delaplace gesteund wordt door de N-VA, kan Dalle weinig anders dan hetzelfde doen.

Paasvakant­ie

Het is niet de eerste keer dat Dalle, die een juridische achtergron­d heeft, een heikele situatie aan de Reyerslaan door een puur juridische bril bekijkt

Dat houdt Vlaams Parlements­lid Meyrem Almaci (Groen) niet tegen om het uitstel van de docureeks in het parlement op de agenda te zetten. Als voorzitter van de Mediacommi­ssie sommeerde ze met haar Vooruit-collega Katia Segers de mediaminis­ter. Ze wil van hem de exacte tijdlijn kennen van de beslissing­en die Delaplace de voorbije weken rond De Pauw nam. “Maar ook wat de minister hier nu politiek gaat doen, wil ik weten. Want deze gang van zaken heeft niet alleen de VRT enorm geschaad, ook de aanpak van grensovers­chrijdend gedrag kreeg een flinke deuk, aan de Reyerslaan maar ook daarbuiten”, zegt Almaci. “Hoe kan de minister garanderen dat dit niet meer gebeurt? Zijn de procedures op de VRT toereikend genoeg?” Ook het ontslag van Delaplace is voor haar nog niet van de baan. “Hij heeft een zware profession­ele fout gemaakt. Hoe zwaar die is, zal moeten blijken eens we volledige transparan­tie hebben.”

Ook daarom vraagt Almaci donderdag dat ook Delaplace naar het parlement komt “voor een gedachtewi­sseling” met de parlements­leden tijdens een publieke zitting. Als ze daar een meerderhei­d voor vindt, kan dat ten vroegste na de paasvakant­ie.

 ?? © ID/ Christophe De Muynck ?? Het is ongebruike­lijk dat een VRT-ceo zo persoonlij­k ingrijpt in he programma-aanbod en uitzendsch­ema.
© ID/ Christophe De Muynck Het is ongebruike­lijk dat een VRT-ceo zo persoonlij­k ingrijpt in he programma-aanbod en uitzendsch­ema.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium