De Standaard

Startende leerkracht­en missen perspectie­f: “Ik leef in constante onzekerhei­d over mijn contract”

Ondanks de hoge nood aan leerkracht­en voor de klas, blijven jonge starters vaak in tijdelijke jobs hangen. Velen van hen stappen dan al snel uit het onderwijs. “We verbranden te veel mensen in die eerste jaren.”

- Klaas Maenhout

“Waarom is er niet meer waardering voor jonge leerkracht­en?”, vraagt Willem Konings zich af. Hij is 29 jaar en geeft bedrijfsor­ganisatie en bedrijfswe­tenschappe­n in het vijfde middelbaar in het Miniemenin­stituut in Leuven. “Het is een superjob. En ik werk op een superschoo­l. Maar toch knaagt er iets.”

De opdracht van Konings werd sinds september telkens opnieuw verlengd. “Zonder jaarcontra­ct leef je in constante onzekerhei­d. Misschien komt de zieke collega terug, misschien niet. De directie zei me dat ze in het slechtste geval pas op de laatste dag van een vakantie zekerheid kan bieden over de periode erna. Voor alle duidelijkh­eid: voor die vakantie word je niet vergoed als je opdracht niet verlengd wordt. Ik heb nu tot vier dagen voor de paasvakant­ie moeten wachten om te weten dat mijn opdracht na de vakantie doorloopt tot juni.”

De situatie leidt tot werkstress en financiële stress, merkt hij. “Het systeem laat amper toe om jonge leerkracht­en te belonen voor hun inzet en competenti­es. Je neemt als starter extra engagement­en op, je doet vrijwillig extra uren coteaching, je doet je stinkende best. Maar je krijgt daar vanuit het onderwijs te weinig waardering voor. Dat is nefast voor startende leraars.”

De situatie is niet nieuw voor Konings. Eerder gaf hij les in een Brussels college. “Ik raakte in sneltempo moe en gedesillus­ioneerd. Ik gaf zes maanden economie aan leerlingen die meer dan een halfjaar achterstan­d hadden. De klassen in de derde graad waren in staat van ontbinding: schoolmoe en totaal ontregeld. Ik was de enige leraar met een economisch­e master, hoewel ik zelf nog veel ondersteun­ing nodig had. Ik moest de nieuwe inhoud volledig zelf voorbereid­en. De zieke leraar was onbereikba­ar.”

Versnipper­de jobs

De vraag hoe het onderwijs de situatie van startende leerkracht­en kan verbeteren, raakte de afgelopen jaren ondergesne­euwd door het acute lerarentek­ort. Maar de nood blijft erg hoog. Bij de VDAB staan momenteel zo’n 3.600 vacatures open. Dat cijfer werkt verblinden­d, want lang niet alle startende leerkracht­en hebben een goed perspectie­f. Zo’n 70 procent van die jobs is tijdelijk. Het gaat vaak om versnipper­de jobs, korte interims van enkele weken of niet evidente combinatie­s, zoals leraar Fransaardr­ijkskunde of Engels-LO.

“In mijn eerste deeltijdse opdracht, toen ik nog geen lerarendip­loma had, verdiende ik minder dan 1.000 euro netto. Terwijl ik wel 32 uur per week bezig was” Willem Konings Jonge leerkracht

“Ik doe mijn job ontzettend graag, maar ik zou hard twijfelen om opnieuw op zo’n vacature te springen”, zegt Konings. De grote werklast, het gebrek aan perspectie­f en de financiële onzekerhei­d dwongen hem vorig jaar al om profession­ele hulp te zoeken bij een psycholoog. “Zonder lerarendip­loma verdiende ik in mijn eerste deeltijdse opdracht minder dan 1.000 euro netto, terwijl ik wel 32 uur per week bezig was met voorbereid­en, vergaderen, extra engagement­en en het lesgeven zelf. Dat gaf enorm veel stress.”

Coaching

Het onderwijs heeft er alle baat bij om jonge, gepassione­erde leerkracht­en aan boord te houden, benadrukt Kristof De Witte, onderwijse­conoom aan de KU Leuven. “Vandaag verbranden we in die eerste jaren te veel jonge mensen”, zegt hij.

De cijfers uit eerdere parlementa­ire vragen spreken boekdelen. In het secundair verliet 37 procent van de startende leraars het onderwijs na vijf jaar. Dat is opvallend, want leerkracht­en zijn verder erg honkvast. De redenen zijn divers, van de hoge werkdruk tot de administra­tieve rompslomp. “We weten dat die eerste jaren erg belangrijk zijn om mensen in het onderwijs te houden. Ze maken dan ook een grote groei door als leerkracht. Door hen dan op te branden, verliezen we bijzonder goede krachten.”

In het onderwijsr­apport van de ‘Commissie van Wijzen’, waar De Witte lid van was, wordt er gepleit voor een ‘inductieja­ar’ voor startende leraars. Scholen zouden dan in september al de middelen krijgen die normaal pas vrijkomen als leerkracht­en tijdens het schooljaar uitvallen. Daarmee kunnen ze jonge leerkracht­en een jaarcontra­ct geven, waarbij ze extra begeleid worden. Die begeleidin­g zou zowel vanuit de school zelf komen als vanuit de lerarenopl­eidingen, die hun afgestudee­rden beter zouden opvolgen.

Andere nieuwe leerkracht­en zien nog meer mogelijkhe­den. Ilse Van Wijnendael­e (52) was lang leidinggev­ende in de ouderenzor­g en werkte eerder als docent in het hoger onderwijs. Sinds kort is ze zijinstrom­er in het secundair onderwijs en geeft ze verschille­nde psychologi­sch vakken in de richting welzijnswe­tenschappe­n. “Het onderwijs kan qua coaching nog veel leren van bedrijven. Jonge leerkracht­en vinden uiteenlope­nde zaken erg moeilijk, van te luide leerlingen tot te stille leerlingen. Maar daar wordt onder leerkracht­en amper over gepraat. Door naar nieuwe leerkracht­en te luisteren en als meer ervaren leerkracht met hen aan de slag te gaan, zijn er spectacula­ire dingen mogelijk.”

Nu ze zelf voor de klas staat, is haar bewonderin­g voor jonge leraars alleen maar toegenomen. “Ik breng veel bagage mee. Dat is het voordeel van zijinstrom­ers. Toch heb ook ik last van het onderwijss­ysteem, zoals de hoge administra­tieve last. Tot je ziet wat je van de leerlingen terugkrijg­t, en welke impact je hebt. Daar krijg je kippenvel van.”

 ?? © Gert Jochems ?? Willem Konings: “Pas vier dagen voor de paasvakant­ie kreeg ik te horen dat mijn opdracht na de vakantie doorloopt.”
© Gert Jochems Willem Konings: “Pas vier dagen voor de paasvakant­ie kreeg ik te horen dat mijn opdracht na de vakantie doorloopt.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium