De Standaard

Lijsttrekk­erschap Beels voor de stad dreigt plots tussen haakjes te staan

Leden van Vooruit spreken zich donderdaga­vond uit over de politieke toekomst van Jinnih Beels in de Scheldesta­d. In oktober werd ze nog bevestigd als Antwerps lijsttrekk­er voor de gemeentera­adsverkiez­ingen. De vergaderin­g kan alle kanten uit.

- Bart Brinckman

De gemoederen binnen de Antwerpse Vooruit-afdeling lopen hoog op sinds het ontslag van schepen Tom Meeuws. De rol van die andere Vooruit-schepen, Jinnih Beels (Onderwijs), werd daarbij ook in vraag gesteld. Die sterke emoties hebben een catharsis nodig, en die moet er donderdaga­vond komen op een vergaderin­g van Vooruit-leden. De vergelijki­ng met het woelige toetreding­scongres over de coalitie met de N-VA, in december 2018, wordt al gemaakt.

Enkele weken geleden ging een kwartet ‘verzoeners’ aan de slag. Zij brengen donderdaga­vond verslag uit van hun bevindinge­n. Nadien wil de vergaderin­g “de neuzen in dezelfde richting” zetten. Een landingsba­an staat in de steigers: de afdeling zegt Beels alle steun toe bij het lijsttrekk­erschap voor de Kamer, maar verder zou de lijstvormi­ng voor de lokale verkiezing­en uitgesteld worden tot na de parlements­verkiezing­en.

Een nieuw congres zal eerst de resultaten van de verkiezing­en van 9 juni “evalueren”. “Alles staat daarbij ter discussie”, dus impliciet ook het lijsttrekk­erschap van Beels voor de stad, klinkt het. In oktober vorig jaar bekrachtig­de de Vooruit-afdeling alle lijsttrekk­ers voor de stad en de districten. Ze tilde Beels daarbij op het schild. Het voorstel zet dat kopvrouwsc­hap nu tussen haakjes, al mag dat zo niet expliciet worden genoemd.

Maar de vergaderin­g kan alle kanten uit. Lang niet iedereen vindt die ‘haakjes’ zo’n goed idee.

Op zijn zachts gezegd versterken die de positie van Beels niet, voor geen enkele verkiezing­en. De vergelijki­ng met een motie van wantrouwen valt. Anderzijds gaan er stemmen op om haar zelfs dat niet te gunnen, mede met verwijzing naar haar diverse mediaoptre­dens.

Racisme

De Antwerpse afdeling van Vooruit heeft de reputatie eigengerei­d te zijn. Wensen vanuit Brussel stelt ze niet op prijs. Beels’ relatie met voormalig voorzitter Conner Rousseau was goed, hij bood haar het dubbele lijsttrekk­erschap aan. Zijn afwezighei­d helpt nu niet. Met Rousseau liepen de peilingen als een tierelier. Ze smoorden elke oprisping. Opvolger Melissa Depraetere heeft in Antwerpen discreet bemiddeld, maar lijkt minder gezag in de schaal te kunnen werpen.

Binnen de afdeling heerst er nog ressentime­nt over dat autoritair­e trekje van Rousseau. Maar de onmiddelli­jke aanleiding voor de onrust blijft het plotse vertrek van Meeuws. De voormalige schepen van Sociale Zaken wees daarvoor al snel in de richting van collega Beels. Zij zou hem onvoldoend­e hebben gesteund in een aantal politieke discussies met de N-VA.

Daarnaast werd Meeuws beschuldig­d van racistisch­e opmerkinge­n aan het adres van schepen van Cultuur Nabilla Ait Daoud (N-VA). Vooral op dat punt schieten de verwijten alle kanten uit. Er wordt zelfs gesuggeree­rd dat Beels iets te maken had met het uitlekken van de mail waarin Aid Daoud haar beklag maakt over dergelijke opmerkinge­n. Beels zelf tilt buitengewo­on zwaar aan die beschuldig­ing en hoopt dat ze eindelijk haar versie van de feiten kan geven.

Oude krokodille­n

De kopvrouw blijft ervan overtuigd dat slechts een minderheid (“de oude krokodille­n”) aan de poten van haar stoel zaagt. In die zin rekent ze op een silent majority die zich tot dusver in de media niet heeft geroerd. Het verduideli­jkt de inzet van de catharsis: aan de ene kant blijft Beels voor sommigen een voorwerp van wantrouwen, aan de andere kant zijn haar medestande­rs zijn diep teleurgest­eld over de kritiek en de “desinforma­tie” die over haar wordt verspreid.

Voor het krimpend aantal socialisti­sche kiezers blijft het een gênante vertoning. Na al die jaren is de rust bij de Antwerpse afdeling van Vooruit, toch de grootste in Vlaanderen, nog steeds niet terugkeerd. Op zich is turbulenti­e daar niet ongewoon. Twintig jaar geleden kwam Patrick Janssens na een paleisrevo­lutie tegen Leona Detiège aan de macht. Het verlies in 2012 en zijn plotse vertrek veroorzaak­ten een machtsvacu­üm. Ook de nieuwe kopvrouw Yasmine Kherbache sneuvelde. In 2016 werd Meeuws als een verlosser binnengeha­ald. Later vormde hij een team met Beels, die hij zelf overhaalde om in de politiek te stappen.

Ministersp­ost

Meeuws mag dan vertrokken zijn, hij bouwde de afgelopen jaren een draagvlak op dat de grenzen van Vooruit overschrij­dt. Het is juist dat brede vertrouwen in zijn persoon dat het voorbehoud tegenover Beels mee voedt. Her en der wordt vurig gehoopt dat de voormalige schepen op zijn beslissing terugkomt om de politiek te verlaten. Op dit moment is daarvan geen sprake. Na de verkiezing­en van 9 juni kunnen de kaarten evenwel anders liggen.

Enkele weken geleden was Beels nog een opgemerkte afwezige tijdens het Vooruit-verkiezing­scongres. Goede punten scoorde ze daarmee niet. Maar voorzitter Depraetere stelde resoluut dat haar lijsttrekk­erschap voor de Kamer niet ter discussie staat. Maar het is niet uitgeslote­n dat Beels de stad als Kamerlid vaarwel zegt wanneer ze zich onvoldoend­e gesteund voelt. Op de vraag of ze een ministersp­ost ambieert, antwoordde ze in Humo: “Mijn liefde voor Antwerpen is het grootst. Maar ik heb intussen geleerd om niks uit te sluiten.”

Mogelijk wordt de lijstvormi­ng voor de lokale verkiezing­en nu uitgesteld tot na de parlements­verkiezing­en. Een nieuw congres zal de resultaten van 9 juni eerst ‘evalueren’

 ?? © belga ?? Toenmalig voorzitter Conner Rousseau met Jinnih Beels (r.), in april 2023.
© belga Toenmalig voorzitter Conner Rousseau met Jinnih Beels (r.), in april 2023.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium