De Standaard

Verzekeraa­rs mogen ziekenhuis­kosten na suïcidepog­ing niet meer uitsluiten

Hospitalis­atieverzek­eringen worden binnenkort verplicht om ook de ziekenhuis­kosten na een suïcidepog­ing te dekken. Dat doen ze nu niet. “Ik voelde mij met de vinger gewezen”, zegt iemand die het meemaakte.

- Veerle Beel

“Godzijdank is mijn poging mislukt. Ik ben zes maanden gehospital­iseerd geweest, want ik was zwaar gehavend. Bij mijn val had ik mijn bovenste ledematen op meerdere plaatsen gebroken en ook mijn ribben, maar gelukkig was er geen inwendige schade. Ik moest eerst herstellen voor ik kon beginnen met de revalidati­e.”

“Ik kom van ver. In mei vorig jaar kon ik zelfs niet meer aan mijn neus krabben. Stelselmat­ig is dat verbeterd, dankzij veel operaties en de goede fysieke en psychische zorg die ik heb gekregen. Maar toen kwam die brief van de hospitalis­atieverzek­ering: ze hadden mijn ziekenhuis­kosten betaald, maar ik moest die bedragen terugstort­en. Want het was mijn schuld, zeiden ze.”

Financiële straf

Net op de dag dat onze getuige, een vijftiger die anoniem wil blijven, zijn lange revalidati­e heeft afgerond, keurde de Kamercommi­ssie Economie woensdag unaniem het wetsvoorst­el van Els Van Hoof (CD&V) goed, dat als doel heeft om verzekerin­gsmaatscha­ppijen te verplichte­n ook de ziekenhuis­kosten na een suïcidepog­ing te dekken. Ze mogen deze patiënten niet langer uitsluiten en ze mogen er evenmin premies voor aanrekenen.

“Mensen met psychische klachten worden vaak gediscrimi­neerd door verzekerin­gen, dit is de flagrantst­e uiting ervan”, zegt Van Hoof. “Het gaat om vele tienduizen­den pogingen per jaar in ons land. Die mensen krijgen na hun miserie nog een financiële straf erbovenop. Dat willen we stoppen.”

“Het zal een groot verschil maken”, zegt onze getuige. “Want wie een suïcidepog­ing onderneemt, doet dat niet uit vrije wil. Je bent niet meer toerekenin­gsvatbaar. Zo heb ik het ervaren: ik was elk houvast in mijn leven verloren. Alle zekerheden vielen weg, en daardoor belandde ik in een tunnelvisi­e. Ik zag de kleine zijwegen niet meer, die misschien een uitweg boden.”

“Zoiets gebeurt niet van vandaag op morgen. Je staat niet op en denkt: vandaag doe ik een poging. Nee, er gaat een heel proces aan vooraf. Ik heb daar achteraf veel over gelezen en weet nu dat aan bijna elke zelfmoordp­oging een voorgeschi­edenis van psychisch lijden voorafgaat.”

Beschuldig­end

“De verzekerin­gsmaatscha­ppijen weten dat blijkbaar niet. Zodra ze vernamen dat ik een suïcidepog­ing had ondernomen, trokken zij hun handen ervan af. Dat dit anno 2024 nog kan gebeuren, vind ik hallucinan­t. Niemand in mijn wijde omgeving heeft mij met de vinger gewezen, maar zij wel. Ik had dat zelf veroorzaak­t, dus moest ik er ook de gevolgen van dragen, zeiden ze. Dat is erg beschuldig­end en stigmatise­rend.”

“Ik moest betalen, zei de verzekeraa­r. Want het was mijn schuld. Zo duwen ze mensen nog meer in de miserie” Vijftiger Moest ziekenhuis­kosten na zelfmoordp­oging terugbetal­en

“Zo duwen verzekerin­gsmaatscha­ppijen veel mensen nog dieper in de miserie. Stel dat je een poging hebt ondernomen omdat je financieel aan de afgrond staat? In mijn geval gaat het om 4.600 euro. Ik kan dat betalen, maar het viel mij zuur om dat te betalen. Ik heb een klachtenbr­ief gestuurd om te protestere­n en ook om hen te wijzen op hun arrogante manier van communicer­en. Er is vandaag zoveel aandacht en begrip voor mensen met psychische problemen, maar blijkbaar maken zij daar een uitzonderi­ng op. Ik ben blij dat ze verplicht worden om dat te veranderen.”

Vandaag gaat het beter met deze vijftiger. Volgende week gaat hij progressie­f weer aan het werk, na een jaar ziekteverl­of. “Het is sowieso iets wat ik meeneem in mijn rugzak, maar ik kom er sterker uit. Ik volg nog steeds therapie: ook zo’n taboe, maar ik kan het iedereen aanbevelen.”

Het wetsvoorst­el moet nu naar de plenaire vergaderin­g van de Kamer. De nieuwe wet gaat dan in op de eerste dag van de zesde maand na publicatie in het Staatsblad. Ze omvat zowel bestaande verzekerin­gscontract­en als nieuwe.

Wie met vragen zit over zelfdoding, kan telefonisc­h terecht bij Tele-Onthaal op het gratis nummer 106 of bij de Zelfmoordl­ijn op het nummer 1813. Zie ook: tele-onthaal.be en zelfmoord1­813.be

kama

 ?? © Johan Dockx ?? “Wie een suïcidepog­ing onderneemt, doet dat niet uit vrije wil.”
© Johan Dockx “Wie een suïcidepog­ing onderneemt, doet dat niet uit vrije wil.”
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium