De Standaard

Velen gaven in ‘crisisjaar’ 2022 juist minder uit aan energie

Een doorsneehu­ishouden was in het inflatieja­ar 2022 nauwelijks meer geld kwijt aan energie. De impact van de hoge prijzen was, onder meer dankzij de overheidss­teun, veel kleiner dan de inflatieci­jfers suggereerd­en.

- Ruben Mooijman

De mediane energiefac­tuur voor de Belgische huishouden­s steeg in 2022 met 4,4 procent – voor de helft van de gezinnen was dat meer, voor de andere helft minder. De impact van de energiecri­sis was dus relatief gering, mede dankzij de gulle steun van de overheid.

Tot die conclusie komen onderzoeke­rs Nicolas Soenen en Annelore Van Hecke van de Belfiusstu­diedienst. Zij hebben de geanonimis­eerde transactie­s van 260.000 gezinnen en 12.000 bedrijven onder de loep genomen om na te gaan hoe de energiefac­tuur zich ontwikkeld­e. Hun conclusies bevestigen wat vorig jaar al werd aangetoond door econoom Gert Peersman van de Universite­it Gent. Hij voerde een gelijkaard­ige analyse uit op basis van geanonimis­eerde transactie­s bij klanten van BNP Paribas Fortis.

Uit de Belfius-analyse komt naar voren dat de impact voor de gezinnen heel uiteenlope­nd was. Ongeveer 10 procent van de huishouden­s zag zijn energiefac­tuur minstens verdubbele­n. Maar een groot deel was net minder kwijt dan voor de energiecri­sis.

De steunmaatr­egelen van de overheid werden immers breed toegepast: elke energie-consument kon er aanspraak op maken, ongeacht de werkelijke meerkosten. De laagste inkomensca­tegorieën profiteerd­en er het meest van, blijkt uit de Belfius-cijfers. De bredere toepassing van het sociaal tarief was alleen voor hen beschikbaa­r.

Zuiniger geworden

Dat de impact van de energiecri­sis relatief gering was, komt onder meer doordat een groot deel van de gezinnen nog een vast contract had. Zij zagen hun factuur niet stijgen, maar kregen wel compensati­e. Een andere oorzaak is dat gezinnen hun energiever­bruik zelf terugschro­efden.

In 2023 vielen de prijzen van gas en elektricit­eit sterk terug. De steunmaatr­egelen van de overheid vielen weg, en de vaste contracten werden noodgedwon­gen vervangen door variabele. Per saldo daalde de mediane energiefac­tuur van de huishouden­s vorig jaar met 7,3 procent, stelt Belfius vast.

Debankkeek­ooknaardee­nergiereke­ning van de bedrijven. Afhankelij­k van de sector namen de energiefac­turen voor de ondernemin­gen in 2022 met 35 tot 57 procent toe. In 2023 was er een verdere toename met 2 tot 16 procent.

De algemene bevindinge­n contraster­en met de cijfers van de energie-inflatie. Die bedroeg in 2022 gemiddeld 71 procent – veel meer dus dan de werkelijke meeruitgav­en. De mismatch is ontstaan doordat voor de inflatieme­ting alleen gekeken wordt naar de nieuwe contracten. De grote hoeveelhei­d gezinnen wier vaste, goedkope contract gewoon

“Dit toont vooral dat de index van consumente­nprijzen beter zou moeten aansluiten bij de werkelijke ontwikkeli­ng van de levensduur­te” Véronique Goossens Hoofdecono­om Belfius

doorliep, worden bij die meetmethod­e buiten beschouwin­g gelaten. “Daardoor is de Belgische inflatie in 2022 overschat, en in 2023 onderschat”, stelt Belfiushoo­fdeconoom Véronique Goossens vast. “Als er uit onze studie een les getrokken kan worden, dan is het vooral dat de index van consumente­nprijzen beter zou moeten aansluiten bij de werkelijke ontwikkeli­ng van de levensduur­te.”

Snel schakelen

Volgens onderzoeks­ter Van Hecke zou een andere meetmethod­e overwogen kunnen worden. De Nederlands­e statistisc­he dienst heeft zijn methode naar aanleiding van de energiecri­sis gewijzigd. In België is dat moeilijker, omdat de prijzen van lopende energiecon­tracten niet vlot beschikbaa­r zijn.

Ook blijkt uit de cijfers dat veel gezinnen overheidss­teun ontvingen hoewel ze die eigenlijk niet nodig hadden. “De maatregele­n werden genomen als reactie op een crisissitu­atie”, zegt onderzoeke­r Soenen. “In die omstandigh­eden moet je snel schakelen, en kun je niet altijd heel doelgerich­t te werk gaan. En vergeet niet dat een op de tien gezinnen met een verdubbeli­ng van de factuur werd geconfront­eerd.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium