De Standaard

Wat Poetin niet wil toegeven: Tadzjikist­an is in de greep van ISKP

Een dictator die de greep verliest en jihadi’s met Amerikaans­e wapens en veel crypto’s. Poetin wil het niet zeggen, maar Tadzjikist­an is wel degelijk een vruchtbare voedingsbo­dem voor terreurgro­ep ISKP.

- Giselle Nath

Emomali Rakhmon (72) is hier een nobele onbekende. Maar de Tadzjiekse president is een cruciale spil in de steeds moeizamere strijd tegen terrorisme in Centraal-Azië. Sinds de terreuraan­val op concerthal Crocus City in Moskou zijn zeven Tadzjieken aangehoude­n. Zij legden bekentenis­sen af, die niet per se betrouwbaa­r zijn, omdat ze via marteling verkregen zijn. Volgens de Tadzjiekse oppositie is deze aanslag wel degelijk vanuit Tadzjikist­an beraamd. Ook de VS wijzen met de vinger naar terreurgro­ep ISKP, die onder geradicali­seerde Tadzjieken rekruteert.

Rakhmon probeerde Vladimir Poetin – een bondgenoot –gerust te stellen. “Terroriste­n hebben geen nationalit­eit”, klonk het. Tadzjikist­an en Rusland willen “intenser samenwerke­n om de verantwoor­delijken te zoeken”. Rakhmon liet de familieled­en van één verdachte al oppakken.

Dat getuigt van meer gemakzucht dan daadkracht. Vorig jaar bedelde Rakhmon juist om hulp bij onder meer China en Rusland. Hij vroeg hen om een soort ‘veiligheid­sbuffer’ te helpen bouwen aan de Afghaans-Tadzjiekse grens. Die moet ISKP en andere criminele netwerken stoppen. De ongemakkel­ijke waarheid is dat zowel Rusland als het Westen voor beschermin­g tegen ISKP minstens deels afhankelij­k is van een versleten dictator als Rakhmon. Hij regeert al dertig jaar met ijzeren vuist over de 10 miljoen inwoners van het voormalige Sovjetstaa­tje.

Een regionaal mediakanaa­l

ISKP valt het best te begrijpen als een soort van multinatio­nal die agressief groeicijfe­rs zoekt. Zijn handelswaa­r is terreur, maar vooral mediaprodu­ctie. De groep publiceert jihadistis­che onlinecont­ent in minstens zes talen in CentraalAz­ië – alleen op Chinese sociale media, waar de Oeigoeren een potentieel doelwit zijn, raakt ISKP niet binnen. De ‘bedrijfsdo­elstelling’? Grote aanslagen plegen op ‘het Westen’, waar ISKP ook Rusland bij rekent. Zulke aanvallen versterken ISKP’s ‘merk’ en helpen om meer fondsen te werven.

De groep haalt geld op van Somalië tot de Filipijnen. Een georganise­erd crimineel netwerk van Tadzjieken, actief in Turkije, sluisde via cryptomunt­en 2 miljoen dollar door naar ISKP. Dat meldde een VN-rapport uit januari. Schenkinge­n uit twintig landen eindigden bij het ISKP-hoofdcomma­ndo in Afghanista­n. Personeel om het vuile werk uit te voeren, rekruteert ISKP in het verarmde Tadzjikist­an en verder Oezbekista­n.

Wapens uit Amerika

Wat ISKP extreem gevaarlijk maakt, zijn wapens en instrument­en buitgemaak­t op het Afghaanse leger. Die zijn geleverd door de VS en de Navo

Voor ISKP in 2015 ontstond, waren al enkele duizenden Centraal-Aziaten actief bij terreurgro­ep IS, toen nog in Syrië. Anciens onder hen, zoals Gulmurod Khalimov, werden in de jaren 80 zelfs nog opgeleid door de VS. Na 2015 hergroepee­rden die ‘beroepster­roristen’ zich in Afghanista­n, waar ze een harde concurrent­iestrijd aangingen met de Taliban. De Taliban bedienden vooral de Pashtun-meerderhei­d; de grootste etnische minderheid in Afghanista­n zijn Tadzjieken.

De Taliban zoeken stabiele relaties met Rusland, China en de corrupte dictaturen in Oezbekista­n of Tadzjikist­an.

ISKP werpt zich op als “internatio­naal” en zelfs “de echte verdediger van de islam tegen corrupte leiders”. “Door aanslagen in het buitenland te plegen blijft ISKP relevant, want in Afghanista­n verliest ze terrein”, stelt de denktank Internatio­nal Crisis Group.

Wat ISKP extreem gevaarlijk maakt, zijn de wapens en instrument­en buitgemaak­t op het Afghaanse leger. Die zijn geleverd door de VS en de Navo: geavanceer­de granaten, nachtkijke­rs, explosieve­n en mobiele zendertjes van superieure kwaliteit. Volgens dat VN-rapport gebruikten ISKP’ers ze bij hun laatste aanval op de Tadzjiekse hoofdstad Dushanbe. De aanvallen volgen elkaar nu snel op. In februari sloeg ISKP toe in Turkije, in Duitsland werd hun netwerk net op tijd opgerold.

“Sla voedsel op”

Rakhmon profileert zich als ‘seculier’ en man van de stabilitei­t. Maar het wanbestuur in het land is legendaris­ch. Qua inkomen per hoofd scoort Tadzjikist­an slechter dan Angola. Een derde van de economie steunt op wat Tadzjiekse migranten die in Rusland werken naar huis opsturen. Ondanks groeicijfe­rs van 7 procent stagneert het welvaartsp­eil van de gemiddelde burger al acht jaar.

Veel Tadzjieken hangen af de landbouw, meer bepaald de katoenteel­t. “Een sector die niet meer rendabel is”, waarschuwd­e het Central Asian Bureau for Analytical Reporting. Omdat tussen de katoenveld­en geen ruimte is voor landbouw, moet Tadzjikist­an het meeste voedsel invoeren. De prijs daarvan stijgt constant. Rakhmon riep in januari burgers op om “voor minstens twee jaar voedselvoo­rraden op te slaan.”

“Zelfs binnen zijn eigen clan staat Rakhmon wankel”, stelt docent Centraal Azië-studies David Gauzere tegen France 24. “Hij blijft alleen overeind dankzij brutale repressie en steun van Poetin.”

Het regime is intussen behendiger in het opsporen van dissidente­n in het buitenland, dan in het bestrijden van ISKP.

 ?? © getty images ?? De Tadzjiekse president Rakhmon blijft alleen overeind dankzij de steun van Poetin.
© getty images De Tadzjiekse president Rakhmon blijft alleen overeind dankzij de steun van Poetin.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium