De Standaard

Je bent geen loser als je een compromis sluit

- Steven De Foer

Onder de 435 leden van het Amerikaans­e Huis van Afgevaardi­gden waren er in 1968 elf vrouwen. Geen van hen was iemand van kleur. Die primeur was voor Shirley Chisholm, een lerares uit Brooklyn, die een dubbel glazen plafond doorbrak. In 1972 waagde ze meteen ook maar haar kans voor de Democratis­che nominatie voor het presidents­chap. U weet dat ze die niet kreeg, anders kende u haar naam wel.

Chisholm, die vocht voor kinderen, vrouwen en minderhede­n, was niettemin best succesvol. Zo speelde ze een grote rol in de wetgeving over de voedselbon­nen, in de VS lang een van de efficiënts­te vormen van armoedebes­trijding. Jammer dat de makers van de biopic Shirley vooral op die tot mislukken gedoemde presidents­campagne focusten.

Shirley, op Netflix te bekijken, vertelt het verhaal van een bewonderen­swaardige vrouw, maar is geen hoogvliege­r. Chisholm wordt knap vertolkt door Regina King, maar de film oogt banaal en bevat enkele tenenkromm­ende scènes, zoals wanneer Chisholm op bezoek gaat in het ziekenhuis waar de uiterst racistisch­e gouverneur George Wallace ligt te herstellen van een aanslag.

Dat er een film over de presidents­race in 1972 is gemaakt, is nochtans niet onterecht: dat was een boeiende race. De Republikei­n Richard Nixon was toen vier jaar president en het brede publiek had nog onvoldoend­e in de gaten hoe hij de democratie ondergroef. Hij was dus de grote favoriet, en bij de Democraten waren er elfenderti­g kandidaten voor de nominatie – onder wie dus Chisholm. Er waren al evenveel intriges over financieri­ng, over wie welke afgevaardi­gden zou winnen en over invloed op verkiezing­sprogramma’s.

De filmmakers van Shirley vereren hun hoofdperso­nage kritiekloo­s. Ze stellen haar koppigheid – Chisholm bleef doorgaan, zelfs toen ze volslagen kansloos was geworden – voor als een teken van karakterva­stheid. En de anderen, die zich geleidelij­k achter de Democratis­che favoriet George McGovern schaarden, worden neergezet als opportunis­tische slapjanuss­en. Nochtans was eendracht een goed idee in 1972: alleen zo maakten de Democraten een waterkans om Nixon te onttronen.

Donald Trump is een groter gevaar voor de democratie dan Nixon was, en Biden is net als McGovern in 1972 onpopulair bij grote groepen kiezers die normaal voor de Democraten stemmen. Wie wil vermijden dat de VS een rechtspopu­listische autocratie wordt, begint dus maar het best te werken aan Democratis­che eensgezind­heid. Zeker omdat jonge mensen van kleur (vooral mannen) de ‘mannelijke’ Trump vaak prefereren boven de ‘oude, zwakke’ Biden.

Wil deze serie het zwarte kijkerspub­liek op Netflix warm maken voor koppigaard­s die niet willen weten van compromiss­en of teambelang? Producent Participan­t Production­s lijkt met Shirley eerder progressie­f jusqu’auboutisme te promoten dan vereniging tegen een groot gevaar. Dat was vast de bedoeling niet, maar het is allicht wel het effect.

Shirley vereert de koppigheid van Chisholm, terwijl eendracht de Democraten meer had geholpen

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium