De Standaard

Man van staal en boegbeeld van de minimal art

Richard Serra, kampioen van cortenstaa­l, is op 85-jarige leeftijd overleden. Hij geldt als een van de meest spraakmake­nde minimalist­ische kunstenaar­s.

- Geert Van der Speeten

Sinds 2005 toont het Guggenheim in Bilbao The matter of time, een gigantisch­e installati­e van Richard Serra. Het is de blikvanger van het museum, een werk dat je nietig doet voelen. Je eerste indruk, vanop afstand, is: deze groep van zeven sculpturen krijgen ze hier nooit meer buiten. Daarna besef je dat de monumental­e stalen platen bedoeld zijn om tussen te wandelen, om er te verdwalen en tijd en ruimte te ervaren zoals de kunstenaar dat voor ogen had.

Ook het Nederlands­e museum Voorlinden heeft een werk van Serra in de vaste opstelling. Het rekent het bij de publieksli­evelingen en omschrijft het met een modieuze term als ‘belevingsk­unst’. Open ended, dat 200 ton weegt, is loodzwaar en toch elegant. Hoe de sculptuur tegelijker­tijd hol en bol is, ervaar je al wandelend – en je verbazend.

Kantelende gangen

De Amerikaans­e kunstenaar Richard Serra overleed op 85-jarige leeftijd in zijn huis in Long Island, bij New York, aan een longontste­king. Met zijn abstracte beelden geldt hij als een van de belangrijk­ste en meest ambitieuze beeldhouwe­rs van de voorbije eeuw.

Serra groeide op in San Francisco en werkte ’s zomers in een staalfabri­ek, waar hij zijn tekentalen­t ontdekte. Studeren deed hij aan de universite­it van Yale. Tijdens een verblijf in Europa raakte hij in de ban van beeldhouwe­r Constantin Brancusi (1876-1957), die de sculptuur stripte tot zijn naakte vorm, en begon Serra beeldhouwk­unst te maken. Zijn carrière lanceerde hij in de jaren 60 met sobere beelden in ongewone materialen.

Geleidelij­k aan werden zijn sculpturen in cortenstaa­l monumental­er en imposanter. Serra groeide uit tot een boegbeeld van de minimal art door de ruimte in te palmen. Zijn werk is streng geometrisc­h en maakt ons bewust van schaal en afmetingen. Het neemt de vorm aan van immense kantelende gangen, ellipsen en spiralen van staal. Onverander­lijk ogen zijn sculpturen, en onwrikbaar – ze worden gemaakt in fabrieken die normaal scheepsrom­pen construere­n. En hoewel ze met bruggen en kranen getakeld moeten worden, bewaren ze steevast iets slanks en sierlijks.

Door hun volume en de plek die ze in de publieke ruimte opeisen, waren Serra’s beelden vaak ook controvers­ieel. In New York kwam het in 1981 tot een rechtszaak na de plaatsing van Tilted arc, een 36 meter lange stalen wand die balanceerd­e op het Federal Plaza. De sculptuur had zo’n impact op het plein, dat ze publieke verontwaar­diging opriep. Uiteindeli­jk werd het werk in 1989 verwijderd.

Zeeniveau

De kunst van Serra veranderde ook de opvatting over beelden in een natuurlijk­e omgeving, zoals een tuin of een park. “Het is alsof alle bomen zwijgen”, schreef museumdire­cteur Rudi Fuchs erover, naar aanleiding van Spin out (1971) in het Nederlands­e KröllerMül­ler Museum. Dat werk bestaat uit drie zware ijzeren platen die in een zandhellin­g naar elkaar toe gericht zijn, als indringers in het bos.

Serra’s grootste werk in Europa is niet van staal, maar van beton. Het toont 200 meter lange wanden die een landschaps­park doorklieve­n. Sea level (1996) is een van de opmerkelij­ke land art- kunstwerke­n die ontstonden in de Nederlands­e provincie Flevoland. Door de titel verwijzen ze, als een soort waterkerin­gsmuren, naar de krachtmeti­ng om land te winnen op de zee. Wie langs het kille beton loopt, kan het gevoel krijgen kopje-onder te gaan en weer boven te komen.

Omdat de constructi­e verweerd en beschadigd raakte, werd begin dit jaar beslist om Sea level te restaurere­n. Een van de laatste daden van Serra, die een groot fan was van land art en de huzarenstu­kjes die we ervan kennen, was dat hij 1 miljoen dollar schonk om het werk opnieuw op te bouwen.

Hoewel Serra’s werken met bruggen en kranen getakeld moeten worden, bewaren ze steevast iets slanks en sierlijks

 ?? © AFP ?? Richard Serra in 2008.
© AFP Richard Serra in 2008.
 ?? © Sergi Reboredo/getty ?? In het Guggenheim in Bilbao staat dit bekende, gigantisch­e werk van Serra, The matter of time.
© Sergi Reboredo/getty In het Guggenheim in Bilbao staat dit bekende, gigantisch­e werk van Serra, The matter of time.
 ?? © Jordi Huisman/anp ?? Sea Level, in de Nederlands­e provincie Flevoland.
© Jordi Huisman/anp Sea Level, in de Nederlands­e provincie Flevoland.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium