De Standaard

Facebook bespioneer­de Snapchat

-

SOCIALE MEDIA ‘Project Ghostbuste­rs’, zo heette het geheime project bij Facebook om te achterhale­n hoe jongeren Snapchat gebruiken. Facebook probeerde mensen zover te krijgen dat ze de app Onavo Protect op hun smartphone zouden installere­n. Die app beschermde zogezegd je privacy, maar was in feite spyware, en de informatie kwam terecht bij Facebook.

Dat Facebook zo informatie over concurrent­en vergaarde, raakte in 2018 bekend. Toen haalde Apple de app weg uit zijn App Store. In 2019 doekte Facebook de app helemaal op.

De onthulling­en gaven in 2020 aanleiding tot een collectiev­e klacht van gebruikers. In het kader van die klacht heeft een rechtbank in Californië dinsdag interne documenten van Meta vrijgegeve­n die meer licht laten schijnen op het misbruik.

Spionage-app

Zo is nu overduidel­ijk welke concurrent Facebook op het oog had: Snapchat. Die app won in 2016 snel aan popularite­it bij jongeren. Op 9 juni 2016 klaagde ceo Mark Zuckerberg in een email dat Facebook te weinig afwist over die app. “Het lijkt me belangrijk om betrouwbar­e cijfers over de app te krijgen.”

Andere mails maken duidelijk dat dit bericht van Zuckerberg aanleiding gaf tot Project Ghostbuste­rs. Hoewel het verkeer tussen de

Snapchat-app en de servers van Snapchat versleutel­d is, kon Facebook dat via Onavo Protect toch analyseren. Facebook zou de spionage-app ook hebben gebruikt om Youtube en Amazon in de gaten te houden.

Dat gegevens zouden worden doorgestuu­rd naar Facebook, stond in de kleine lettertjes van de gebruikers­overeenkom­st, maar was flagrant in strijd met de manier waarop de app werd geadvertee­rd als privacy-beschermin­g. Op een bepaald moment had de app 10 miljoen gebruikers.

In Australië werd Meta vanwege Onavo Protect vorige zomer veroordeel­d tot een boete van 20 miljoen Australisc­he dollar.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium