De Standaard

Dreigt een fusie voor uitgeverij De Bezige Bij?

Auteurs van de literaire uitgeverij De Bezige Bij zijn bezorgd over fusieplann­en van WPG Uitgevers (waar De Bezige Bij onderdeel van is) en uitgeversc­oncern VBK, eigenaar van de literaire uitgeverij­en Atlas Contact en Ambo Anthos.

- Jozefien Van Beek

Op het Boekenbal, dat op 15 maart plaatsvond in Amsterdam, deed het gerucht van de fusie tussen WPG Uitgevers en VBK de ronde. Enkele auteurs besloten niet af te wachten en stuurden op 20 maart een protestbri­ef aan Wiet de Bruijn, algemeen directeur van WPG. De brief was opgesteld door Tommy Wieringa en onderteken­d door 29 auteurs. Nadien kregen alle schrijvers die zijn aangeslote­n bij de Schrijvers­vereniging van De Bezige Bij de brief met de vraag zich bij het protest aan te sluiten.

“Intussen zijn er al meer dan zestig auteurs die zich tegen de fusie verzetten”, zegt Mark Schaevers, biograaf van Hugo Claus en voorzitter van de Schrijvers­vereniging van De Bezige Bij, aan de telefoon. Auteurs als Stefan Hertmans, Ramsey Nasr, Jeroen Olyslaeger­s en Bart Van Loo onderschri­jven de breed gedragen kritiek.

“We zijn gealarmeer­d en denken dat De Bezige Bij als literaire uitgeverij bij zo’n fusie niets te winnen heeft”, zegt Schaevers.

In de brief aan De Bruijn schrijven de auteurs dat ze begrijpen dat schaalverg­roting kosteneffi­ciëntie meebrengt, maar dat ze voor de eigen uitgeverij toch vooral nadelen zien. Schaevers: “In zo’n uitgeversc­oncern worden bij het nemen van beslissing­en geen literaire criteria in acht genomen. Het bijzondere van De Bezige Bij als vermaard literair huis met een Schrijvers­vereniging zien wij verwateren in een concern.”

Of zoals het in de brief verwoord werd: “Wij vrezen de willekeur van de moloch – in een concern van die grootte zijn we een speelbal van machten waarop we geen enkele invloed kunnen uitoefenen.”

Rode cijfers

“De identiteit van het huis is iets kostbaars,” zegt Wieringa aan de telefoon, “daar moeten we goed op passen. We zijn de rentmeeste­rs voor wie na ons komt. In een concern worden gelijkaard­ige uitgeverij­en nogal gemakkelij­k in elkaar geschoven om kosten te besparen, want het wordt bestuurd door mensen die niet per se om de uitgeverij­en geven.”

Bij VBK zit onder meer de literaire uitgeverij Atlas Contact. “In het belang van de literatuur kunnen literaire uitgeverij­en elkaar beter beconcurre­ren dan samenwerke­n”, meent Schaevers. “Zo’n fusie komt de diversitei­t van het boekenvak niet ten goede.”

Het is niet de eerste keer dat het rommelt bij De Bezige Bij, die eind dit jaar zijn tachtigste verjaardag in mineur dreigt te vieren. De Amsterdams­e uitgeverij had het al langer moeilijk. Volgens de Nederlands­e krant NRC daalde de omzet in 2022 met 12 procent, en ook in 2023 werd er fors verlies gemaakt.

Vorig jaar moesten er elf mensen vertrekken. Uitgever Francien Schuursma en directeur Mark Beumer werd de deur gewezen. Die laatste werd vervangen door Romy van den Nieuwenhof, het voormalige hoofd marketing en verkoop. Schaevers: “Vorig jaar zei ceo De Bruijn dat we vooral weer rust moesten vinden en hard moesten werken om de rode cijfers zwart te maken. En meteen daarna gebeurt dit. Deze ommekeer in beleid zonder enig overleg is heel slecht nieuws.”

“Duurzame toekomst"

“We begrijpen dat dit tot enige onrust leidt”, zegt directeur van De Bezige Bij Romy van den Nieuwenhof in een mail aan De Standaard. “Op dit moment zijn er geen concrete plannen (voor een fusie, red.), maar we spreken wel met de directie over een duurzame toekomst voor WPG en dus voor onze uitgeverij. Uiteraard zullen wij op alle mogelijke manieren zorg dragen voor de belangen van onze auteurs, en hen betrekken bij plannen zodra die concreter worden.”

“In een concern van die grootte zijn we een speelbal van machten waarop we geen enkele invloed kunnen uitoefenen” Uit de schrijvers­brief die Tommy Wieringa opstelde

VBK laat via zijn persverant­woordelijk­e weten dat er “op dit moment geen sprake is van een ophanden zijnde fusie tussen WPG en VBK.” WPG-ceo De Bruijn bevestigt noch ontkent de plannen. “Dat ze het niet ontkennen zegt natuurlijk genoeg”, aldus Schaevers.

“Het komt hen niet uit dat het nieuws nu al uitlekt”, meent Wieringa. “Maar als je nu al begint te liegen, dan betekent dat vooral dat je niets goeds van plan bent.”

De Bruijn nodigde het bestuur van de Schrijvers­vereniging uit voor een gesprek midden april, waarbij ook Van den Nieuwenhof aanwezig zal zijn. “Onze protestbri­ef is vooral een oproep”, zegt Schaevers. We wilden absoluut duidelijk maken dat een fusie voor ons geen mogelijk scenario is. Formeel zijn wij, de auteurs, niet mee in onderhande­ling, maar omdat we gelijkaard­ige bedrijfsge­schiedenis­sen kennen, wilden we niet afwachten. Uiteindeli­jk zullen we wel betrokken worden, want zonder schrijvers is een uitgeverij een lege doos.”

 ?? © belga ?? Tommy Wieringa stelde een protestbri­ef aan de directie op, die door 29 auteurs onderteken­d werd.
© belga Tommy Wieringa stelde een protestbri­ef aan de directie op, die door 29 auteurs onderteken­d werd.
 ?? © Cleo Campert Fotografie/anp ?? De Bezige Bij dreigt zijn 80ste verjaardag eind dit jaar in mineur te vieren.
© Cleo Campert Fotografie/anp De Bezige Bij dreigt zijn 80ste verjaardag eind dit jaar in mineur te vieren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium