De Standaard

“Durf te ondernemen”

Opticien Pascal Bogaert heeft een afspraak met Diederik Vandendrie­ssche, vennoot bij Pareto. Dat is een onafhankel­ijke vermogensb­eheerder die zijn klanten met raad en daad bijstaat rond fiscalitei­t, pensioen, vermogen en nalatensch­ap.

- Diederik Vandendrie­ssche, vennoot bij Pareto

Pascal Bogaert (54) is eigenaar van een bloeiende optiekzaak in het centrum van Aalst. Hij begon zijn carrière bij een opticien aan de overkant van de straat, en nam die zaak over in 2005. Het begin was bij momenten moeilijk, blikt Pascal terug. “Het eerste jaar ging ik soms even voelen of de winkeldeur niet op slot was, zo weinig klanten kwamen er over de vloer. Maar ik zat niet stil. Ik afficheerd­e allerlei acties en verspreidd­e brochures in de stad.” Gaandeweg vonden klanten de weg, en ze bleven komen. Nadat de overnamepr­ijs was afbetaald, kreeg Pascal de kans om aan de overkant van de straat een eigendom te verwerven waarin de huidige zaak zich bevindt. Later kon hij het aanpalende pand aankopen, de winkel uitbreiden en meteen ook investeren in een aantal appartemen­ten voor verhuur. De grote, volledig vernieuwde winkel ging open in 2019, net voor corona het winkelbezo­ek aan banden legde. “Toen heb ik wel eens gezucht. ‘Oh my god, wat heb ik nu weer gedaan’”, lacht Pascal. “Maar het ligt in mijn karakter om altijd op zoek te gaan naar nieuwe mogelijkhe­den om te groeien.” De coronatijd was spannend. “Een net geopende winkel moeten sluiten op een moment dat je cashflow zodanig laag is: toen hebben we een krediet moeten afsluiten om uit de rode cijfers te blijven. Gelukkig heb ik de aflossing van mijn vastgoedle­ning zes maand lang kunnen uitstellen. Maar eens we terug konden opstarten, werd 2021 een absoluut topjaar”.

Opvolging

Pascal runde de zaak jarenlang in zijn eentje, maar sinds 2019 wordt hij bijgestaan door zijn enige dochter, Stephanie (25). Onlangs kreeg hij het blije nieuws dat hij grootvader wordt. Een goed moment om na te denken over de toekomst. En om uit te kijken naar iemand die Stephanie niet alleen tijdens haar zwangersch­apsverlof kan vervangen, maar ook nadien het team kan versterken. Hoe ziet Pascal de toekomst van zijn zaak en de opvolging? Is het verstandig­er om met zijn eigen vermogen of met de vennootsch­ap te investeren, en waarin dan wel? Over dat soort zaken willen Pascal en zijn adviseur het vandaag hebben. “Dat is wat wij doen”, legt Diederik Vandendrie­ssche uit. “Concrete adviezen geven aan onze klanten om strategisc­h te optimalise­ren, altijd binnen de grenzen van wat fiscaal en wettelijk mogelijk is. Wat is je doelstelli­ng, wat wil je wanneer bereiken? Hoe bouw je zo efficiënt mogelijk vermogen op? En wil je dat op termijn opmaken, of aan de volgende generatie overdragen? Eigenlijk helpen wij ervoor zorgen dat onze klanten beslissing­en nemen. Want er is niets zo erg als tien jaar twijfelen, niets veranderen en geen knoop doorhakken – tenzij een verkeerde beslissing nemen, natuurlijk,” lacht Diederik. “In het kader van vermogenso­pbouw is het van cruciaal belang om net iets minder belasting te betalen, net iets meer rendement te halen, en de juiste hefbomen te creëren via kredieten. Zo kan je een veel groter eindresult­aat bereiken met ongeveer dezelfde inspanning.” Pascal knikt. “Aan het begin van je carrière weet je niet zoveel en durf je niet zoveel. Als ik eerder in mijn leven financieel advies had gehad, had ik sneller gehandeld: sneller verhuizen, sneller vergroten, en dan had ik nu al verder gestaan, want met elke stap – de verhuis, de uitbreidin­g – groeide de omzet met 30%. Omdat klanten nu eenmaal liever naar een mooiere en grotere winkel komen. Dat is meteen mijn boodschap aan de jongere generaties: durf gewoon te ondernemen."

Successie

Wat brengt de toekomst? Pascal Bogaert: “Ik wil zeker tot mijn 65ste blijven werken en ook daarna nog. Waarschijn­lijk blijf ik tot mijn 75ste actief, maar tegen die tijd zal ik het wat rustiger aan willen doen en bijvoorbee­ld een paar dagen in de week niet werken. Mijn dochter wil de zaak graag voortzette­n. Mijn belangrijk­ste doel is dat de zaak verder groeit, met misschien op termijn een tweede optiek op een andere locatie. Dat ik een goed draaiende zaak aan

mijn dochter kan overlaten en met een gerust gemoed op pensioen kan gaan.” Diederik Vandendrie­ssche: “Ik zie een aantal mogelijkhe­den. Je kan de vennootsch­ap op termijn aan je dochter verkopen, dan beschik je over voldoende middelen om met pensioen te gaan. Een andere optie is de naakte eigendom te schenken aan je dochter met behoud van vruchtgebr­uik. Daaraan zijn een aantal voordelen verbonden. De schenking van een familiebed­rijf dat niet voornameli­jk een patrimonia­le vennootsch­ap is, is vrij van schenkbela­sting. Op die manier vermijd je ook erfbelasti­ng, mocht je voortijdig komen te overlijden. Binnen de vennootsch­ap kan je dochter zichzelf een loon uitbetalen. Als jij de aandelen behoudt, hou je ook de controle over de vennootsch­ap, maar kan je je dochter als zaakvoerde­r laten optreden voor het dagelijks beheer. En je kan de winst ofwel in de vennootsch­ap houden, ofwel aanwenden om meer vastgoed te verwerven, ofwel (een deel) via de liquidatie­reserve aan jou privé uitkeren.” (zie kaderstuk)

Zet je geld aan het werk

Met zijn goed draaiende zaak houdt Pascal elk jaar wat winst over. “Het is belangrijk om dat geld aan het werk te zetten,” zegt Diederik. “Dat geldt trouwens ook voor heel wat van het geld dat op spaarboekj­es geparkeerd staat.” Pascal heeft een uitgesprok­en voorkeur voor investeren in vastgoed, liever dan beleggen op de beurs. Hij beheert zijn huurappart­ementen zelf, tot en met het eigenhandi­g uitvoeren van kleine herstellin­gsingrepen. Diederik: “Als je een vennootsch­ap hebt en je wilt in vastgoed investeren, adviseer ik meestal om dat niet privé maar via de vennootsch­ap te doen. Dit omwille van een combinatie van factoren waaronder de grotere spaarcapac­iteit in de vennootsch­ap gecombinee­rd met successiep­lanning én met behoud van controle. Residentie­el vastgoed in België heeft de afgelopen decennia in de meeste gevallen ook een veel zekerder rendement opgeleverd dan aandelen. Je geniet niet alleen van het huurrendem­ent, maar ook van de mogelijke meerwaarde bij verkoop. Als belegger in vastgoed kan je, anders dan bij beleggen op de beurs, gebruik maken van een hefboomeff­ect: met 20% eigen inbreng voor een opbrengste­igendom kan je 80% via een krediet financiere­n. Bovendien wordt vastgoed fiscaal gestimulee­rd voor vennootsch­appen: de kosten van de lening, de registrati­erechten en de notaris zijn aftrekbaar. De waarde van de constructi­e kan je fiscaal afschrijve­n. Bovendien wordt een deel van de afbetaling door de huur gefinancie­rd.”

Denk tijdig aan de planning rond privévastg­oed

Naast zijn winkel en de appartemen­ten bezit Pascal ook een eigen appartemen­t aan zee. Als hij alles op zijn beloop laat, zal Stephanie dat uiteindeli­jk erven. Maar dan zijn er wel stevige erfbelasti­ngen van toepassing, zeker voor een enig kind. Want de tarieven lopen op tot 27% voor de schijf boven 250.000 euro. “Er is een oplossing om minder te betalen via een schenking in schijfjes”, legt Diederik uit. “Ik zou adviseren om daar zo snel mogelijk mee te beginnen. Je schenkt dan een percentage van dewoningto­teenwaarde­vanmaximaa­l150.000 euro, waarop een schenkbela­sting van 3% van toepassing is. Tussen elke schenking moet minstens drie jaar verlopen zijn, vandaar dat het kwestie is om daar tijdig mee te beginnen.”

Diederik Vandendrie­ssche: "Voor vennootsch­appen wordt vastgoed fiscaal gestimulee­rd."

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium