De Standaard

Nagelmacke­rs, ook de bank voor familiebed­rijven

-

Met meer zichtbaarh­eid en openheid gaat Nagelmacke­rs de uitdaging aan om de meest veelbelove­nde marktsegme­nten te veroveren. Yves Van Laecke, Chief Commercial Officer, onthult de strategie die de oudste bank van België zal volgen om deze uitdaging aan te gaan. Het afgelopen jaar was zeer gunstig voor Nagelmacke­rs. Kunnen we spreken van een uitzonderl­ijk jaar?

Yves Van Laecke: “Inderdaad, maar voor de transparan­tie moet ik wijzen op de drie pijlers waarop onze bank rust. De balanspijl­er, die ongeveer 4 miljard euro vertegenwo­ordigt, betreft de cliëntende­posito's. Dit segment profiteerd­e van een nog steeds zeer gunstig monetair beleid van de Europese Centrale Bank. En het was juist dit ‘ECB-effect' dat uitzonderl­ijk was. Anderzijds groeide de off-balanspijl­er, die bijna 5 miljard bedraagt en de beheerde activa van de bank omvat, vorig jaar met 11%. Dit weerspiege­lt het echte beheerwerk van onze teams. Dan is er nog de derde pijler, die van kredietver­lening, die ongeveer 3 miljard euro bedraagt.”

Wat verwacht u voor 2024?

“We moeten realistisc­h zijn. Als, zoals men overweegt, de Centrale Bank haar referentie­rente verlaagt, zal de eerste pijler terugkeren naar een meer gebruikeli­jk niveau. Daarom zullen we ons voortaan meer focussen op private banking, maar ook op bedrijfskr­edieten. Dit is een niche waarin er een aanzienlij­ke vraag is, zowel qua fondsen als advies. We hebben daarom een tiental ‘business bankers' gerekrutee­rd en opgeleid om deze markt te benaderen. Zij zullen een maximale toegevoegd­e waarde bieden voor ondernemer­s.”

PARTNER VAN DE AANDEELHOU­DER-CLIËNT Hoe gaat u deze boodschap overbrenge­n?

“Op een zeer eenvoudige, moderne en pragmatisc­he manier. Onze nieuwe website is sinds 19 maart live en toont duidelijk onze intentie om ons als bank nog meer ten dienste van bedrijven te stellen. Dit media-initiatief zal verder worden versterkt door een nationale radiocampa­gne, die als doel heeft luisteraar­s te overtuigen om onze nieuwe site en vooral de nieuwe diensten van de bank te ontdekken, met direct contact als resultaat. Deze campagne zal nauwgezet worden gevolgd om de impact te meten.”

U wilt zowel de oudste als de meest moderne bank van België zijn ...

“In ieder geval de meest dynamische ... zelfs op 275 jaar! En in zo'n benadering hebben we alles te winnen, aangezien onze teams klaarstaan om de uitdaging aan te gaan. Nagelmacke­rs heeft het imago een bank te zijn die zich richt op welgesteld­e families en dat nemen we volledig op ons. Maar die families omvatten ook ondernemer­s en we moeten aan hun verwachtin­gen voldoen. We zullen steeds meer ondersteun­ing bieden aan lokale bedrijven, maar blijven in de eerste plaats de partner van de aandeelhou­der-cliënt.”

EÉN AANSPREEKP­UNT Wat biedt u aan cliënten die het beste voor hun vermogen willen?

“Onze filosofie is eenvoudig: we bieden één aanspreekp­unt voor het opbouwen, beheren en overdragen van vermogen. Afhankelij­k van het kapitaal dat de cliënt ons toevertrou­wt, geniet hij een steeds persoonlij­kere service. We spreken over personal banking en beleggings­adviseurs tot 500.000 euro; daarboven betreden we het domein van private banking met assistenti­e van experts voor specifieke vragen, zoals successie. De business banker zal tevens de kmo-ondernemer bijstaan in zijn globale planning. Boven de 4 miljoen euro verwelkomt ‘family wealth' welgesteld­e families.”

Uw ambitie is om het beheerde vermogen van de bank te verdubbele­n tot 10 miljard in vijf jaar. Hoe gaat u dat aanpakken?

“We schatten dat binnen vijf jaar de private bank voor particulie­ren en onze nieuwe benadering van het bedrijfsle­ven ons zullen toelaten om van 5 naar 7 miljard euro aan beheerde activa te gaan. We verwachten dus nog 3 miljard extra van onze vermogensb­eheerpijle­r. Om dit doel te bereiken, zullen we voor de zomer een nieuwe juridische entiteit oprichten die in Luxemburg gevestigd zal zijn. Deze structuur stelt ons onder andere beter in staat om onze Nagelmacke­rs beleggings­fondsen aan te bieden aan andere institutio­nele beleggers, bankiers of verzekeraa­rs. Deze waren tot nu toe vooral voor eigen gebruik gereservee­rd. Dit is een bijkomend signaal van transparan­tie dat ons nog meer zichtbaarh­eid op de markten zal geven.”

Wilt u (macro-)economisch­e, financiële en fiscale informatie ontvangen? Abonneer u gratis op de nieuwsbrie­f van Nagelmacke­rs.

 ?? ?? Yves Van Laecke, Chief Commercial Officer bij Nagelmacke­rs.
Yves Van Laecke, Chief Commercial Officer bij Nagelmacke­rs.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium