De Standaard

Beleggen in familiebed­rijven loont

Familiebed­rijven doen het beter, zeker wanneer het minder goed gaat op de beurs. Misschien is het tijd om een deel van je vermogen in familiebed­rijven te investeren, in afwachting van minder goede tijden.

-

Bij een familiebed­rijf denk je misschien aan de bakker in de buurt waar de vrouw achter de toog staat terwijl meneer ’s nachts bakt. Hier willen we het hebben over grote, beursgenot­eerde bedrijven uit binnen- en buitenland. Want er is iets bijzonders aan de hand met beursgenot­eerde familiebed­rijven: ze presteren over het algemeen opmerkelij­k beter dan niet-familiebed­rijven. Hoe komt dat en hoe kan je hier als belegger op inspelen?

Waarom doen ze het zo goed?

We definiëren een familiebed­rijf als een bedrijf waarbij de familie een significan­t deel van de aandelen bezit en betrokken is bij het bestuur. Soms staat het grote publiek er niet bij stil dat een groot bedrijf in feite een familiebed­rijf is. Denk bij voorbeeld aan Berkshire Hathaway, FedEx, L’Oreal, LVMH, Nike, Oracle, Wal-Mart en, dichter bij huis, Ackermans & van Haaren, D’Ieteren en Lotus Bakeries. Het belangrijk­ste kenmerk van de families achter deze beursgenot­eerde bedrijven is dat ze investeren met hun eigen geld. Ze hebben, zoals dat heet “skin in the game”. En dat leidt vaak tot een langetermi­jnaanpak en een zekere risico-aversie. Ze willen het kapitaal immers ook in stand houden en doen groeien voor de volgende generaties. Verschille­nde studies tonen aan dat familiebed­rijven over de lange termijn beter presteren dan niet-familiebed­rijven. Volgens de Carmignac Family 500-database bracht 100 euro die je in januari 2004 investeerd­e in een familiebed­rijf, 297 euro op in 2022. In een niet-familiebed­rijf zou dat 48 euro minder zijn geweest. Nog volgens vermogensb­eheerder Carmignac is de beurwaarde van familiebed­rijven tussen 2004 en 2022 verviervou­digd, terwijl die van niet-familiebed­rijven verdrievou­digde in dezelfde 18 jaar. Volgens Credit Suisse hebben beursgenot­eerde familiebed­rijven een sterkere omzetgroei dan hun concurrent­en, wat meestal resulteert in een hoger aandeelhou­dersrendem­ent. Familiebed­rijven hebben betere marges en conservati­evere balansen. Familiebed­rijven gaan gemiddeld ook minder schulden aan dan andere bedrijven. Dit kan weliswaar zorgen voor ondermaats­e prestaties tijdens periodes van sterke economisch­e groei, maar het maakt ze veel robuuster wanneer het minder goed gaat met de economie.

Niet alleen rozengeur

Niet alle familiebed­rijven doen het even goed, en sommige gezegdes blijken een grond van waarheid te bevatten. Je weet wel: de eerste generatie bouwt het bedrijf op, de tweede generatie verdient fortuinen en de derde geeft alles uit. In een Carmignac-analyse uit 2023 klinkt het als volgt: “Er zijn aanwijzing­en dat de stijging van de aandelenko­ers afneemt naarmate jongere generaties het bedrijf overnemen. In de periode van januari 2004 tot oktober 2022 stegen de aandelen van bedrijven van de eerste generatie bijna twee keer zoveel als die van bedrijven in handen van de vijfde generatie. Dat heeft ook te maken met de zware investerin­gen die nodig zijn om een bedrijf aan te passen en te laten groeien naarmate het ouder wordt.”

Hoe beleggen in familiebed­rijven?

Wie over de nodige tijd en kennis beschikt, kan het wagen om in individuel­e familiebed­rijven te beleggen. Wie een paar jaar geleden een aandeel Lotus Bakeries kocht, zal zich dat nog niet hebben beklaagd. Het aandeel verviervou­digde in waarde sinds 2016. Maar ondertusse­n beveelt een meerderhei­d van de analisten aan om winst te nemen en het aandeel te verkopen. Een meer gespreide manier van beleggen in familiebed­rijven is kiezen voor een fonds als Carmignac Portfolio Family Governed, Pictet Family, KBC Equity Fund Family Enterprise­s of BL European Family Businesses.

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium