De Standaard

Een wereld waarin stalkers vrij spel hebben

- redactieme­dewerker Salma Mediavilla Aboulaoula

Can I tell you a secret?

Tweedelige documentai­re op Netflix ★★★☆☆

De tweedelige docureeks Can I tell you a secret?, sinds februari op Netflix, vertelt het waargebeur­de verhaal van Zoe, Abby en Lia, drie van de vele vrouwen die online gestalkt werden door Matthew Hardy. Zijn slachtoffe­rs waren vooral vrouwen die zeer actief waren op socialemed­iaplatform­en. Via fake profielen stuurde Hardy hun berichten. Wat begon als een normaal gesprek, ging al snel over in zijn catchphras­e: “Can I tell you a secret?” Als lokaas vertelde hij de vrouwen dat hij een geheim kende dat hen in de problemen kon brengen. In werkelijkh­eid was dat het startschot voor oneindig veel seksueel intimidere­nde berichtjes.

Incel-sympathie

Een geheim was er immers niet. Hardy teerde op de angst die velen van ons in dit online tijdperk hebben: ‘gecanceld’ worden. Achter Hardy’s acties zat een geperverte­erde en seksistisc­he notie. Hij gebruikte de info die de vrouwen vrijwillig online hadden gezet op denigreren­de wijze tegen hen, om hen een of ander moreel lesje te leren.

Hardy’s machtsspel­letjes vloeiden duidelijk voort uit zijn misogyne gedachtego­ed. Helaas slaagt de serie er niet voldoende in om te verduideli­jken dat hij lang niet de enige is die zo denkt, maar dat zijn overtuigin­gen een symptoom zijn van een breder maatschapp­elijk probleem. Ronduit misogyn zijn is misschien minder trendy geworden in het dagelijks leven, maar online is vrouwenhaa­t een bloeiende subcultuur geworden – waar incels (involuntar­y celibates, red.) als Hardy gelijkgest­emden vinden.

Even lijkt de reeks de incel-sympathie in de hand te werken door tijdens het bespreken van Hardy’s jeugd in te zetten op sensatie en gebruik te maken van het Joker-narratief: de zielige man die door niemand wordt begrepen en daarom overgaat tot ondenkbaar kwaad. De drijfveer voor zijn acties willen achterhale­n is één ding, medelijden opwekken en bijgevolg zijn misdrijven relativere­n is een ander. Maar in tegenstell­ing tot de hitserie You op Netflix, slaagt Can I tell you a secret? er uiteindeli­jk wel in om de boel te nuanceren. Stalkgedra­g wordt hier niet geromantis­eerd.

Het verhaal van de slachtoffe­rs houdt ons als samenlevin­g een spiegel voor: wanneer we als maatschapp­ij online stalken blijven gedogen, creëren we een benauwde situatie waarin slachtoffe­rs uit angst en schaamte niet naar buiten durven te komen met hun verhaal. Dat geeft stalkers als Hardy vrij spel. Uiteindeli­jk kreeg hij wel een celstraf van negen jaar, maar in de ‘eigen schuld, dikke bult’-attitude van de betrokken politie-instanties zien we het maatschapp­elijke stigma bevestigd rond vrouwen die heel actief zijn op sociale media.

Bedenkinge­n hebben over de toenemende oversharin­g op sociale media is misschien oké, maar daarmee het weerzinwek­kende gedrag van mensen als Hardy goedpraten niet.

De drijfveer voor Hardy’s acties willen achterhale­n is één ding, zijn misdrijven relativere­n is een ander

moet worden, nemen de Amerikanen de leiding, de Europeanen volgen. In dat systeem werkt de Navo goed”, zegt Mattelaer.

Nucleaire paraplu

Een belangrijk onderdeel van de afschrikki­ng vormt het Amerikaans­e kernarsena­al. Binnen de Navo hebben alleen de Fransen en de Britten kernwapens, maar in vergelijki­ng met de Russische kernmacht stellen die niet zoveel voor. Bovendien zijn de Franse kernwapens in de eerste plaats bedoeld om het eigen grondgebie­d te verdedigen. Toen Donald Trump zei dat hij de Europeanen niet langer te hulp wilde komen, leidde dat binnen de EU meteen tot de discussie of Europa een eigen nucleaire paraplu moest uitbouwen. Op dit moment vormen de Amerikaans­e raketten, gestatione­erd op zes Amerikaans­e basissen in Europa, waaronder Kleine-Brogel, die paraplu.

Manfred Weber, de Duitse leider van de Europese Volksparti­j, bond de kat de bel aan. Hij vindt dat Europa op de lange termijn zelf een nucleaire afschrikki­ngsmacht moet worden. In tussentijd pleit hij ervoor het Franse en Britse kernarsena­al beter te integreren in de Europese veiligheid­sstructuur. De Franse president, Emmanuel Macron, heeft al gezegd dat hij daarover van gedachten wil wisselen. De positie van de Britten is door de Brexit ingewikkel­der geworden, maar volgens Weber is dit het moment om met Londen een gestructur­eerde dialoog over defensie en veiligheid te beginnen. De Britten hebben immers problemen om hun eigen leger te onderhoude­n. Ook dat is de voorbije decennia fors afgebouwd, tot grote ergernis van de Britse generaals. Het leger is volop bezig zijn kernarsena­al en zijn vloot te moderniser­en, maar de kosten daarvan rijzen de pan uit. Het Britse Rekenhof berekende in december dat er de komende tien jaar een gat van ongeveer 20 miljard euro in het defensiebu­dget zit.

De Conservati­eve regering heeft de oorlog in Oekraïne aangegrepe­n om te proberen het VK opnieuw op de geopolitie­ke wereldkaar­t te zetten. Zeker oud-premier Boris Johnson profileerd­e zich graag als de beste bondgenoot van de Oekraïense president Zelenski. Het geeft aan hoe binnen Europa politieke profilerin­gsdrang blijft spelen. Dat probleem wordt alleen maar groter als de Amerikanen zich zouden terugtrekk­en. “Want wie gaat dan de leiding nemen?”, vroeg premier Alexander De Croo (Open VLD) zich in de marge van een bezoek aan Kiev, vorige maand, af. Voor De Croo wordt dat de cruciale uitdaging als de Amerikanen meer op zichzelf terugplooi­en. Zonder hen dreigt strategisc­he kakofonie onder de Europeanen. Nu al is het lastig om de Fransen en de Duitsers op eenzelfde lijn te krijgen als het gaat om militaire steun aan Oekraïne. De twee zwaargewic­hten binnen de Europese Unie hebben binnen de Navo ook een totaal andere voorgeschi­edenis.

Duitse nachtmerri­e

“Na zijn toetreding, in 1955, heeft het toenmalige West-Duitsland zich helemaal ingeschake­ld in de Navo-filosofie”, zegt Mattelaer. “Voor zijn eigen veiligheid was het toen helemaal afhankelij­k van de Amerikanen. Nog altijd voelt Duitsland zich heel goed in de Navo en Berlijn beseft goed dat het in zijn defensie moet investeren, want anders stuikt de hele collectiev­e Europese defensie in elkaar. Daarom kondigde bondskanse­lier Olaf Scholz meteen na de Russische invasie aan dat het 100 miljard ging investeren in het leger.” Het idee van de collectiev­e defensie beperkt zich nu niet meer tot het Duitse grondgebie­d, maar is verschoven naar het oosten. Dat valt nog altijd binnen het Duitse denken. Daarom heeft Berlijn snel beslist om permanent Duitse soldaten te stationere­n in Litouwen.

Maar Duitsland heeft zich nooit comfortabe­l gevoeld bij operaties buiten het Navogrondg­ebied. Dat verklaart mee waarom Scholz erg negatief reageerde op de uitspraken van Macron, die het sturen van soldaten naar Oekraïne niet langer uitsluit. Mattelaer: “Die uitspraken passen dan weer helemaal in de Franse militaire traditie die altijd meer expedition­air en eigenzinni­g is geweest. Zeker tijdens de Koude Oorlog was Frankrijk minder betrokken bij de collectiev­e defensie van de Navo. Generaal De Gaulle was al erg beducht voor het Amerikaans­e overwicht. De Fransen zijn er altijd van uitgegaan dat de Amerikanen eigenlijk niet te vertrouwen zijn en dat Frankrijk vooral op zichzelf moest kunnen rekenen. Die mentalitei­t staat haaks op de Duitse en zal altijd tot spanningen leiden. Zonder de Amerikanen is de kans groot dat ze elkaar nog meer in de haren vliegen.”

Voor Duitsland zou een Amerikaans vertrek uit de Navo het ultieme nachtmerri­escenario zijn. Heel hun defensie is gebouwd op samenwerki­ng met de Amerikanen. Duitsland heeft geen kernwapens, niet alleen door zijn oorlogsver­leden, maar ook omdat het altijd op Washington heeft vertrouwd. Over Oekraïne deelt Biden trouwens de voorzichti­ge houding van Scholz. Dat frustreert dan weer de Polen, die traditione­el ook erg vertrouwen op de VS. “Ook

“De Fransen zijn er altijd van uitgegaan dat de Amerikanen eigenlijk niet te vertrouwen zijn en dat Frankrijk vooral op zichzelf moest kunnen rekenen. Die mentalitei­t staat haaks op de Duitse en zal altijd tot spanningen leiden” Alexander Mattelaer Professor internatio­nale veiligheid

zij kunnen zich een Navo zonder de VS nauwelijks voorstelle­n”, zegt een Navobron.

Ook Mattelaer denkt niet dat het zo ver zal komen dat de Amerikanen het bondgenoot­schap echt zullen verlaten. “Dat zou hen ook verzwakken in andere bondgenoot­schappen. En dat is net een van de waardevols­te assets van het Amerikaans­e buitenland­se beleid. En precies ook wat Rusland en China niet hebben: een netwerk van bondgenote­n.” Wat niet wegneemt dat de Europeanen zich ernstig bezinnen over een gezamenlij­ke Europese defensie die minder afhankelij­k is van de VS. “Het probleem is niet zozeer dat de Amerikanen wegvallen, maar er kan een moment komen dat de VS moeten kiezen waar ze hun militaire middelen moeten inzetten”, zegt Mattelaer. “De Indo-Pacific blijft voor hen cruciaal. Er kan een moment komen dat ze gewoon niet genoeg middelen meer hebben en moeten kiezen. Vergeet niet dat ook China in sneltempo zijn kernarsena­al uitbouwt. Washington ziet dat als een ernstige bedreiging. Het Amerikaans­e veiligheid­sestablish­ment is daarover nerveus. De VS mogen dan wel een groot defensiebu­dget hebben, ze kunnen elke dollar ook maar een keer uitgeven. Washington wil dat alle bondgenote­n hun defensie opbouwen in overeenste­mming met hun economisch­e gewicht. Alleen zo kunnen de allianties duurzaam blijven.”

Europa zal dus meer zijn eigen boontjes moeten kunnen doppen. En mocht Trump opnieuw president worden, zal die druk alleen maar toenemen. “De druk op de Europeanen om meer te investeren, zal zeker verhogen”, zegt de Navo-bron. “De Navo helemaal hertekenen zal hij in vier jaar niet kunnen, maar aan het einde komt het bondgenoot­schap er misschien wel versterkt uit.”

 ?? © Courtesy of Netflix ?? In Can I tell you a secret doet onder anderen Abby uit de doeken hoe ze gestalkt werd door Matthew Hardy.
© Courtesy of Netflix In Can I tell you a secret doet onder anderen Abby uit de doeken hoe ze gestalkt werd door Matthew Hardy.
 ?? ??
 ?? © Sean Gallup/getty images ?? Navo-top in Brussel in 2018. Ook met Trump, maar toen nog met onder anderen Angela Merkel en Theresa May.
© Sean Gallup/getty images Navo-top in Brussel in 2018. Ook met Trump, maar toen nog met onder anderen Angela Merkel en Theresa May.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium