De Standaard

Kremlin duwt narratief over aanslag in richting van Oekraïne

Videobeeld­en van de marteling van de terreurver­dachten maken deel uit van een breder Russisch propaganda­offensief, dat dient om Oekraïne de schuld te geven van de aanslag. De veiligheid­sdiensten lijken daarmee weer doortasten­d.

- Toon Beemsterbo­er

Tsjak! Met een felle, bedreven houw snijdt een man in camouflage­kleding het oor af van een van de verdachten van de terreuraan­val op het Moskouse theater Crocus City Hall. De Tadzjiekse man, die werd ingerekend in een bosrijk gebied in de buurt van de grens met Wit-Rusland en Oekraïne, begint te kermen. Zijn achtervolg­ers, vermoedeli­jk Russische militairen, hebben hem op de grond gedrukt, met zijn bloedige gezicht tegen de natte bladeren, en duwen hardhandig de afgesneden oorschelp in zijn mond. Ze noemen hem een “laffe hond”, terwijl ze hem om beurten tegen zijn hoofd slaan.

Een video van de marteling van deze verdachte, die door de Russische autoriteit­en is geïdentifi­ceerd als de Tadzjiek Saïdakrami Moerodali Ratsjabali­zoda, werd enkele uren na de aanval verspreid via het Telegram-kanaal The Grey Zone, dat nauwe banden heeft met het beruchte Wagner-huurlingen­leger. Het kanaal deelde ook video’s en foto’s van de arrestatie van de andere drie terreurver­dachten. Op één foto ligt een verdachte op de grond met zijn broek naar beneden, terwijl zijn geslachtsd­elen zijn verbonden met een apparaat dat wordt gebruikt om elektrisch­e schokken toe te dienen.

Wraakzucht

De Russische veiligheid­sdiensten zijn experts op het gebied van marteling. Maar het gebeurt vrijwel nooit dat ze daar bewijs van delen. Toch lijkt dat dit keer gebeurd. De beelden, die werden verspreid door Kremlingez­inde Telegramka­nalen, zijn door Russische media herleid naar het tijdstip en de plaats van de arrestatie­s in de westelijke regio van Brjansk. Het lekken van de martelvide­o’s lijkt een vorm van wraakzucht. Bovendien kunnen de veiligheid­sdiensten, die deze bloedige terreuraan­val niet hebben kunnen verijdelen, zich daarmee weer voordoen als doortasten­d en genadeloos.

De beelden maken deel uit van een breder Russisch propaganda­offensief in reactie op de dodelijkst­e terreurdaa­d in Rusland in decennia. Op momenten van crisis probeert de Russische propaganda op verschille­nde manieren om het verhaal in de door het Kremlin gewenste richting te spinnen, schreef de Amerikaans­e historicus Timothy Snyder, gespeciali­seerd in Oost-Europa, zondag in zijn nieuwsbrie­f. Al snel bleek wat de gewenste richting was. Terwijl de feiten wezen naar de terreurgro­ep ISKP, gaven Russische functionar­issen en propagandi­sten meteen Oekraïne de schuld.

Kremlingez­inde bloggers op Telegram waren de eersten die deze beschuldig­ingen uitten. Zo zei Sergej Markov, een voormalige adviseur van Poetin, ruim een uur na de aanval dat de aanvallers er uitzagen als “islamitisc­he radicalen”, maar dat de aanval “waarschijn­lijk was georganise­erd vanuit Kiev”. Daar gaf hij verder geen bewijs voor. Drie kwartier later citeerde de Russische krant Moskovsky Komsomolet­s de bekende militaire expert Roman Sjkoerlato­v, die zei dat de aanval was georganise­erd met steun van de Oekraïense inlichting­en- en veiligheid­sdiensten – weer zonder bewijs.

Dat narratief werd zaterdagav­ond ook gevolgd door Sergej Karnaoecho­v, presentato­r van Solovyov Live, een van de populairst­e en agressiefs­te propaganda­kanalen van het Kremlin. Hij herinnerde kijkers aan de waarschuwi­ng die de Amerikaans­e ambassade in Moskou eerder deze maand gaf om drukke bijeenkoms­ten, zoals concerten, te vermijden. Pijnlijk voor Poetin was dat hij die enkele dagen voor de aanval had afgedaan als onzin. Maar volgens Karnaoecho­v bewees die waarschuwi­ng dat de VS voorkennis hadden. “En we weten dat Oekraïne een proxy is van de Amerikaans­e inlichting­endienst.”

Deepfakevi­deo

Dezelfde avond zond NTV, een van de belangrijk­ste tv-zenders van Rusland, een videoclip uit die de betrokkenh­eid van Oekraïne bij de terreuraan­val moest bevestigen. De video toonde Aleksej Danilov, secretaris van de Nationale Veiligheid­s- en Defensiera­ad van Oekraïne, die zegt: “Het is leuk in Moskou vandaag, ik vind het heel leuk. Ik zou graag willen dat we vaker zulke gezellighe­id voor ze regelen.” Maar

Volgens Karnaoecho­v, presentato­r van een van de agressiefs­te propaganda­kanalen, bewees de waarschuwi­ng van de VS dat ze voorkennis hadden

volgens BBC Verify gaat het om een deepfakevi­deo, die is samengeste­ld uit twee recente interviews met Danilov. Door AI gegenereer­de audio van Danilov is onder de verknipte beelden gezet.

Toen IS enkele uren na de aanval de verantwoor­delijkheid opeiste, werd dat door prominente Kremlingez­inde propagandi­sten van de hand gewezen. Margarita Simonjan, hoofdredac­teur van de staatszend­er Russia Today, schreef op X: “Meteen is duidelijk waarom de Amerikaans­e media in koor riepen dat het IS was. Want dit was niet het werk van IS. Maar de daders zijn wel zorgvuldig geselectee­rd om de stomme wereldgeme­enschap ervan te overtuigen dat het IS was.” Ze gaf de Oekraïners de schuld van de aanval, noemde hen “honden”, en beschreef westerse landen als hun “trainers”.

In zijn toespraak tot de natie maakte Poetin geen melding van IS. In plaats daarvan beweerde hij dat de aanvallers waren opgepakt “terwijl ze naar Oekraïne vluchtten”. Maandag deed hij daar nog een schepje bovenop door te suggereren dat de islamitisc­he extremiste­n handelden in opdracht van het Westen. “Wij weten wie deze misdaad tegen Rusland heeft gepleegd”, zei Poetin in een speech. “Wij willen weten wie de opdrachtge­ver is.” Zo probeert hij de aandacht af te leiden van het pijnlijke feit dat de echte dreiging uit een heel andere hoek kwam, terwijl hij gefixeerd was op Oekraïne. © NRC

 ?? © Anadolu/getty ?? Beelden van marteling maken deel uit van Russische propaganda na falen veiligheid­sdiensten.
© Anadolu/getty Beelden van marteling maken deel uit van Russische propaganda na falen veiligheid­sdiensten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium