De Standaard

Loekasjenk­o spreekt Poetin tegen: “Daders vluchtten richting Wit-Rusland”

AANSLAG MOSKOU De Wit-Russische president Loekasjenk­o zegt dat de daders van de aanslag niet onderweg waren naar Oekraïne, maar wel naar Wit-Rusland.

-

De Russische president Poetin zei na de aanslag dat Oekraïne een “venster” had voorbereid voor de aanvallers om de grens over te steken, want momenteel is dat oorlogsgeb­ied. Oekraïne ontkende onmiddelli­jk heftig, maar twee van Poetins machtigste bondgenote­n,

Nikolaj Patroesjev, voorzitter van de Veiligheid­sraad en Alexander Bortnikov, hoofd van staatsveil­igheidsdie­nst FSB, gaven Kiev dinsdag direct de schuld van de aanval, zij het zonder enig bewijs te leveren.

Loekasjenk­o, een nauwe bondgenoot van Poetin, vertelde journalist­en dinsdagavo­nd echter dat de Wit-Russische en Russische veiligheid­sdiensten hun acties hadden gecoördine­erd toen de verdachten vanuit Moskou met hun auto naar het zuidwesten vluchtten, meer bepaald naar de Bryansk-regio, die grenst aan zowel Oekraïne als WitRusland.

Controlepo­sten

Loekasjenk­o zei dat Wit-Rusland op vraag van Poetin snel controlepo­sten aan de grens had opgezet. “Daarom konden ze Wit-Rusland niet binnenkome­n. Ze zagen dat, dus wendden ze zich af en gingen naar het gebied van de OekraïensR­ussische grens”, zei hij tegen het

Loekasjenk­o lijkt met zijn uitspraken vooral de kritiek te proberen pareren dat het lang duurde eer Poetin zich liet horen na de aanslag

staatspers­bureau BelTA. “Poetin en ik hebben een dag niet geslapen”, voegde hij eraan toe. “Er was constante interactie.” Bortnikov zei dat Rusland wist dat Oekraïne islamitisc­he militanten in het Midden-Oosten trainde.

Loekasjenk­o lijkt met zijn uitspraken vooral de kritiek te proberen pareren dat het lang duurde eer Poetin zich liet horen na de aanslag. “Wat weten zij ervan. Toen het nodig was om te communicer­en, deed hij dat ook.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium