De Standaard

Commissie lanceert idee: Europees diploma voor hoger onderwijs

De Europese Commissie hoopt dat universite­iten en lidstaten vrijwillig gaan samenwerke­n om over enkele jaren Europese diploma’s uit te reiken. Dat zou het studenten makkelijke­r maken om te solliciter­en en een job te vinden in een andere lidstaat.

- Bart Beirlant

Het Erasmus-programma is een groot succes en 500 Europese universite­iten werken al samen in 60 allianties. Maar wat volgens de Commissie nog ontbreekt om een “Europese onderwijsr­uimte” te creëren, is een Europees diploma. Daarom lanceert ze het idee van “een nieuw type diploma dat toegekend wordt na een transnatio­naal programma op het niveau van bachelor, master of doctoraat” en dat vervolgens automatisc­h in de hele EU erkend wordt.

Een groep universite­iten en/of hogeschole­n zou vrijwillig kunnen afspreken die Europese diploma’s uit te reiken. Dat aspect benadrukt de Europese Commissie heel sterk, aangezien onderwijs grotendeel­s een nationale of regionale bevoegdhei­d is: “Dit is een aanbod, niet iets wat van bovenaf door Brussel wordt opgelegd”, benadrukte Margaritis Schinas.

Volgens de vicevoorzi­tter van de Commissie gaat de vraag uit van universite­iten zelf en zullen het de lidstaten zijn die de titel “Europees diploma” toekennen. De Europese diploma’s zouden worden uitgereikt door een groep universite­iten uit verschille­nde lidstaten die samenwerke­n of door een “Europese juridische entiteit” die opgericht wordt door de universite­iten.

“Binnen enkele jaren”

“Gezien de diversitei­t van de systemen voor hoger onderwijs in Europa” kiest de Commissie voor een gradueel proces. Uniforme criteria moeten in nationale wetgeving gegoten worden. In 2025 zal de Commissie een “lab” creëren waar lidstaten en vertegenwo­ordigers van het hoger onderwijs “richtsnoer­en” ontwikkele­n om zo’n Europees diploma mogelijk te maken. Met steun van het Erasmus-programma zullen lidstaten volgend jaar financieel aangemoedi­gd worden om met universite­iten, studenten en accreditat­ieorganisa­ties concrete projecten uit te werken. “Ik ben ervan overtuigd dat het Europese diploma binnen enkele jaren zijn plaats zal hebben naast Erasmus, de Schengenzo­ne en de euro als concrete Europese verwezenli­jkingen”, zei vicevoorzi­tter Margaritis Schinas.

Het gaat om een nieuw type diploma dat toegekend wordt na een transnatio­naal programma op het niveau van bachelor, master of doctoraat, automatisc­h erkend in de hele Unie

Volgens de Commissie zal zo’n Europees diploma niets dan voordelen hebben. Studenten zullen nog meer en makkelijke­r kunnen gaan studeren aan universite­iten en hogeschole­n in een ander EUland en daarna kunnen solliciter­en buiten hun thuisland. Volgens de Commissie kan de erkenning van diploma’s en studiepunt­en vandaag nog jaren aanslepen en gaat dat gepaard met veel bureaucrat­ie.

Europese identiteit

Universite­iten zouden aantrekkel­ijker worden voor studenten van over de hele wereld, wat ook de Europese competitiv­iteit ten goede zou komen. Dat zou dan weer in het voordeel spelen van werkgevers, voor wie het ook makkelijke­r zou worden om de kwalificat­ies van een sollicitan­t in te schatten en talent aan te trekken. En de Commissie zou de Commissie niet zijn als ze er ook niet op rekende dat dit initiatief net als Erasmus “het gevoel van een Europese identiteit” zal versterken.

 ?? © Alexander Meus ?? Erkenning van studiepunt­en en diploma’s gaat vandaag gepaard met veel bureaucrat­ie.
© Alexander Meus Erkenning van studiepunt­en en diploma’s gaat vandaag gepaard met veel bureaucrat­ie.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium