De Standaard

Luc Tack wijst op impact Europese sancties

- Pascal Dendooven

Tessenderl­o Group, het industriël­e conglomera­at van de West-Vlaamse ondernemer Luc Tack heeft een moeilijk jaar achter de rug. De groep is goed voor een omzet van circa 3 miljard en telt wereldwijd 7.242 werknemers, waarvan 2.381 in België. Tessenderl­o is actief in vijf grote divisies waarvan de weefgetouw­enfabrikan­t Picanol er één is.

Afgelopen jaar zakte de brutobedri­jfswinst van de groep met bijna een derde, vooral als gevolg van forse tegenwind in de agro (kunstmests­toffen) en bio-valorisati­e. De winstdalin­g was iets groter dan de somberste prognose van Tessenderl­o, maar vooral veel slechter dan wat analisten hadden verwacht.

De impact op de beurskoers liet zich raden. Van het verlies sinds het jaarbegin, circa 15 procent, werd de helft woensdag veroorzaak­t. “Alle analisten zullen nu hun koersdoel neerwaarts bijstellen, maar we blijven het aandeel aantrekkel­ijk gewaardeer­d vinden”, zegt Wim Hoste, analist bij KBC Securities.

Alleen verwacht Hoste, net zoals Tack, dit jaar nog geen echte verbeterin­g. De eerste jaarhelft zal nog slecht zijn, maar naarmate het jaar vordert zou er wat herstel moeten komen. Voor een industriël­e groep stellen de zomermaand­en niet zoveel voor, wat betekent dat het van de laatste vier maanden van het jaar zal moeten komen.

Tack wijst erop dat verschille­nde van zijn activiteit­en te lijden hebben onder de oorlog in Oekraïne en de economisch­e sancties. Vooral in zijn kunstmestd­ivisie is dat uitgesprok­en het geval. Tack haalde vroeger zijn kalium (potas) in de Wit-Russische en Russische mijnen, 1.300 km van zijn fabriek in Ham (Tessenderl­o) verwijderd. Dat is nu wel even anders.

Volgens Tack is aanpassing­svermogen belangrijk­er dan financiële spierkrach­t

“Ik heb in Canada moeten smeken om kalium te kunnen aankopen”, zei Tack. Daar zat een stevig prijskaart­je aan vast. De grondstof moet getranspor­teerd worden naar Vancouver en vandaar via het Panamakana­al richting Antwerpen. “Terzelfder­tijd zien we dat de Wit-Russen en de Russen opnieuw overal in de wereld verkopen tegen aantrekkel­ijke prijzen”, zegt Tack. De Noord-Amerikanen zouden meer meststoffe­n kopen in Rusland dan ooit.

De Europese chemie lijdt dan weer onder de veel hogere energiepri­jzen dan bijvoorbee­ld in de VS, waardoor de productie van ammoniak hier in 40 procent van de gevallen niet kostendekk­end kan gebeuren. Al even vervelend is dat alle hoop op een snel einde van de oorlog al een tijdje opgeborgen is.

Gelukkig heeft Tessenderl­o een ijzersterk­e balans en dus kan het tegen een stootje. Maar Tack had een andere boodschap: niet de bedrijven met de sterkste balans zijn toekomstbe­stendig, wel de bedrijven die zich het best kunnen aanpassen aan wijzigende omstandigh­eden.

Met een beurskoers die door de moeilijke omstandigh­eden in vrijwel geen vier jaar zo laag is geweest, zou het niet verbazen dat Tack voorzichti­g verder aandelen inkoopt. Een kwart van de aandelen van Tessenderl­o is in handen van het brede publiek. Tack heeft zijn rol van actor op de beurs nooit met erg veel enthousias­me bedreven.

In ‘De Grote Markt’ duikt de economiere­dactie dagelijks in een opmerkelij­ke beweging in de economisch­e wereld.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium