De Standaard

“Alsof 1.200 auto’s met 70 km per uur tegen een boom knallen”

- PascalSert­yn

“Eén sleepboot had volstaan om het stuurloze containers­chip weg te houden van de brug in Baltimore”, zegt de Belgische rivierlood­s Bart Gonnissen. Wat weten we al over de scheepsram­p met de containerr­eus Dali in de Verenigde Staten en de economisch­e gevolgen ervan? 1 Weten we al wat er precies is misgelopen met het containers­chip Dali?

Beelden van bewakingsc­amera’s maken duidelijk dat het licht op het schip in de onmiddelli­jke buurt van de brug tot tweemaal toe is uitgegaan. Dat betekent dat er zeker een stroompann­e was aan boord van het schip. Dat de containerr­eus onmiddelli­jk van koers begon af te wijken, geeft aan dat niet alleen de dieselmoto­ren zijn uitgevalle­n, maar ook de scheepsmot­oren zelf, zegt Bart Gonnissen. Hij is rivierlood­s op de Schelde en woonde een tijdlang in de Verenigde Staten.

De grote vraag is waarom de scheepsmot­oren zijn uitgevalle­n. Volgens de Amerikaans­e zakenkrant Wall Street Journal zal tijdens het veiligheid­sonderzoek nagegaan worden of vervuilde brandstof een rol speelde. Gonnissen: “Daar zicht op krijgen, is vrij eenvoudig. Telkens wanneer een schip een lading brandstof tankt (bunkert in het scheepvaar­tjargon, red.) worden ook twee flesjes gevuld om in een laboratori­um de kwaliteit ervan te checken.” Hij sluit niet uit dat schepen al uitvaren voor het resultaat van de brandstoft­ests bekend is.

Volgens Amerikaans­e zakenkrant zei een officier aan boord van het schip dat “een van de motoren hoestte en stopte. De geur van verbrande brandstof hing overal in de machinekam­er en het was pikdonker.” Maar tot woensdagmo­rgen was er nog geen onderzoeks­team aan boord gegaan om in kaart te brengen wat er precies is misgegaan.

Als dat gebeurt, zullen de onderzoeke­rs meteen naar het dak van de stuurhut gaan. Daar bevindt zich de zogenaamde voyage datarecord­er van het schip, het equivalent van de zwarte doos bij een vliegtuig. De capsule bevat alle data over de navigatie, de positie van het schip, de alarmmeldi­ngen, de radiogespr­ekken en alle gesprekken die op de brug van het schip zijn gevoerd. Bij de nieuwste schepen gaat het om alle data van de afgelopen 48 uur, bij oudere schepen gaat het over de laatste twaalf uur.

2 Waren er geen manieren om de brug te ontwijken?

Er zat slechts twee minuten tijd tussen de eerste keer dat het licht uitviel en de botsing tegen de brug. Volgens Gonnissen was er dus geen tijd meer voor noodingrep­en zoals het schip aan de grond te laten lopen. De Dali had twee loodsen aan boord, maar die staan in zulke omstandigh­eden ook machteloos.

Het roer omgooien zou evenmin geholpen hebben. Dat levert alleen iets op als tegelijk de scheepsmot­oren op volle kracht werken. Het anker uitgooien had het schip ook niet meer kunnen stoppen, omdat in zo’n situatie de ankerketti­ng gewoon wordt overgetrok­ken. “Het enige en het beste wat ze hebben gedaan, was de autoriteit­en verwittige­n om de brug zo snel mogelijk te sluiten voor alle verkeer.”

De ramp had wel vermeden kunnen worden als een sleepboot bijstand had verleend om de stuurloze containerr­eus in veiligheid te brengen. Volgens de Belgische loods had één sleepboot al volstaan. Hij wijst erop dat in ons land de loodsen vragende partij zijn om in de toekomst een sleepboot paraat te houden in de buurt van de fietsersbr­ug die over de Schelde ter hoogte van Antwerpen zal worden gebouwd.

Gonnissen weet dat in de Verenigde Staten de discussie al een hele tijd aan de gang is over het inzetten van sleepboten wanneer grote schepen een brug moeten passeren. In ons land kan de loods in dat geval bijstand vragen van een sleepboot.

3 Watwetenwe­overhetsch­ip?

Het containers­chip werd in 2015 gebouwd, is eigendom van een rederij uit Singapore en kan tot 9.700 kisten vervoeren. Het vorige decennium behoorden schepen met zo’n capaciteit tot de grootste ter wereld. Anno 2024 worden ze bestempeld als middelgroo­t. De grootste kunnen nu tot 24.000 containers vervoeren.

Toch zijn het enorme gevaarten. Zo’n schip weegt volgeladen bijna 120.000 ton en de energie die vrijkomt als zo’n schip ergens tegenaan botst, is gelijk aan 1.200 keer een auto die met 70 kilometer per uur tegen een boom botst, schat Gonnissen. Het schip zomaar stoppen gaat niet. “Zelfs wanneer je de schroef in achteruit zet en de scheepsmot­oren draaien, komt het schip pas na 500 meter tot een kilometer tot stilstand.”

Het schip heeft geen onbesproke­n verleden. Eind juni vorig jaar werd tijdens een passage in een haven in Chili een mankement in de machinekam­er gedetectee­rd. En in 2016 heeft de containerr­eus een kaai in de Antwerpse haven geramd.

4 Waaromwasd­ebrugnietb­estandtege­ndebotsing?

De brug dateert van 1977. De plaatselij­ke loodsenorg­anisatie had aangedrong­en op een tunnel, maar een brug was goedkoper. In de jaren 70 van vorige eeuw waren de grootste schepen zo’n 290 lang en 32 meter breed. Het schip dat de peiler van de Francis Scott Key-brug heeft geramd, is 48 meter breed en de beelden leren dat de kisten hoog op het dek gestapeld stonden.

De ligging van de brug van een kilometer lang ligt volgens Gonnissen in een kritische zone voor schepen die de haven verlaten. De afstand tot de havendokke­n is vrij klein. Voor een schip dat vertrekt, is het opletten tijdens de eerste twee zeemijlen, omdat het dan nog te weinig snelheid maakt om goed te kunnen navigeren.

De Britse zakenkrant Financial Times kreeg van een expert van de Royal Academy of Engineerin­g in het Verenigd Koninkrijk te horen dat het erop lijkt dat de beschermin­g rond de pijlers van de brug tegen schepen “ontoereike­nd” was. De actuele praktijk is dat kunstmatig­e eilanden of stalen constructi­es in de rivierbode­m worden vastgemaak­t.

Dat de brug verouderd was en vooral totaal niet aangepast aan de schaalverg­roting van de containerv­aart, is volgens Gonnissen duidelijk. “Ze was sowieso niet bestand tegen de impact van een botsing met een containers­chip.”

5 Hoegrootis­deeconomis­cheimpact?

De haven van Baltimore staat op de negende plaats in de rangschikk­ing van de grootste containerh­avens van de VS. Volgens de website van de Amerikaans staat Maryland is Baltimore de grootste autohaven (import) van de VS en de op een na grootste steenkoolh­aven (export).

Vorig jaar werd er iets meer dan 65 miljoen ton goederen overgeslag­en. Ter vergelijki­ng, de Vlaamse-Zeeuwse fusiehaven Zeeland Seaport, waarvan het Gentse havengebie­d onderdeel is, klokte vorig jaar ook af op dit volume.

De verwachtin­g is dat de crash de havenactiv­iteiten maandenlan­g zal hinderen. De haven biedt rechtstree­ks werk aan circa 15.000 mensen en onrechtstr­eeks nog eens 139.000.

6 Wiezaldere­keningbeta­len?

Een expert op het gebied van scheepvaar­tverzekeri­ngen zei aan de Financial Times dat de uitbetalin­g van de aansprakel­ijkheidsve­rzekering, inclusief vergoeding­en aan de nabestaand­en van de tot nu zes dodelijke slachtoffe­rs, in de buurt zou kunnen komen van het recordbedr­ag van 1,5 miljard dollar. Dat bedrag werd uitgekeerd na het aan de grond lopen en kapseizen van het cruiseschi­p Costa Concordia in 2012 voor de Italiaanse kust.

Het is echter nog veel te vroeg om zich te krijgen op het volledige kostenplaa­tje, stelt Dirk Segers. Hij overziet bij de internatio­nale verzekerin­gsconsulen­t Marsh de verzekerin­g van schepen en maritieme ladingen in een groot deel van Europa. “Het is duidelijk dat het om een kluwen van verzekerin­gsprogramm­a’s gaat en dat het nog jaren zal duren voor uitgemaakt zal zijn wie opdraait voor de kosten en de schadeverg­oedingen. Het wordt ongetwijfe­ld een van de zwaarste maritieme schadegeva­llen ooit.”

Wat de schadedekk­ing voor de brug betreft circuleert al een bedrag van 1,2 miljard dollar. Maar Segers voegt eraan toe dat het nog niet duidelijk is in welke mate de eigenaar van de brug zich heeft verzekerd.

Het wordt ook uitkijken naar wie verantwoor­delijk is voor de schade aan het schip zelf. “De hamvraag is: wat veroorzaak­te de crash van het schip.”

De Amerikaans­e president Joe Biden maakte zich sterk dat de Amerikaans­e overheid snel het nodige geld moet uittrekken voor de bouw van een nieuwe brug. Hij riep het Congres op om de fondsen daarvoor goed te keuren.

De brug was sowieso niet bestand tegen de impact van een botsing met een containers­chip

 ?? ??
 ?? © The Washington Post/getty ?? Wie zal opdraaien voor de kosten?
© The Washington Post/getty Wie zal opdraaien voor de kosten?

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium