De Standaard

Laatste diesel-Volvo ooit van de band gerold

-

AUTO-INDUSTRIE In de Zweedse fabriek van Volvo Cars werd dinsdag de laatste auto met een dieselmoto­r gemaakt. Ooit werden dieselmoto­ren gezien als een groene oplossing, maar dat konden ze niet waarmaken.

Volvo Cars, eigendom van het Chinese Geely, is de eerste Europese autobouwer die volledig elektrisch gaat. In 2030 zal het bedrijf alleen nog elektrisch­e auto’s bouwen, veel vroeger dan zijn Duitse concurrent­en. Die denken dat er van buiten Europa nog lang vraag zal zijn naar auto’s met verbrandin­gsmotoren. Volvo is het eerste bedrijf dat stopt met wat nu als de meest vervuilend­e fossiele motorbrand­stof beschouwd wordt. In de fabriek in Torslanda, bij Göteborg in Zweden, werd dinsdag de laatste XC90 met een dieselmoto­r gebouwd. Vorige maand was dat ook het geval met een V60-diesel in de fabriek in Gent.

Overboord

De dieselmoto­r is vernoemd naar zijn uitvinder, de Duitser Rudolf Diesel. Die sloeg overigens de dag na zijn bezoek aan de Wereldtent­oonstellin­g in Gent in 1913 onder verdachte omstandigh­eden overboord van een schip dat van Antwerpen naar Harwich in het Verenigd Koninkrijk voer.

Het is een vreemde speling van het lot dat diesel de eerste technologi­e is die eruit gaat door de vergroenin­g. Diesel werd lang fiscaal gepromoot, omdat het als een groenere technologi­e werd beschouwd. Een dieselwage­n heette zuiniger te zijn dan een auto op benzine. Met een liter diesel kun je meer kilometers afleggen dan met een liter superbenzi­ne, wat tot minder CO2-uitstoot per gereden kilometer leidt. Bovendien gaan dieselmoto­ren, door hun lagere toerental, langer mee dan benzinemot­oren, wat ook duurzamer is. Hun langere levensduur, die tot een hogere restwaarde leidde, maakte dat zowat alle leasingwag­ens diesels waren.

8,8 procent van de markt

De groeiende aandacht voor fijnstof en het dieselscha­ndaal bij Volkswagen – dat sjoemelsof­tware in zijn motoren stopte om de uitstoot bij tests te verlagen – betekenden een ommekeer. Oude diesels werden steeds vaker geweerd uit de lage-emissiezon­es in steden. De fiscale voordelen voor diesel werden daardoor volledig afgebouwd. Met de komst van hybride en vooral elektrisch­e wagens was er een beter milieuvrie­ndelijk alternatie­f beschikbaa­r. De overheden gingen de nieuwe ontwikkeli­ngen promoten.

In België is de verkoop van dieselwage­ns dan ook in vrije val. Was die in 2013 nog goed voor 65 procent van de verkoop, dan was dat in 2022 nog maar 16,4 procent en vorig jaar 8,8 procent. Dat diesel ooit zo populair was, is wel nog te merken op de tweedehand­smarkt. Met 35,6 procent is het aandeel diesel daar nog vier keer groter dan in de markt voor nieuwe auto’s.

Sommige auto-experts betreuren evenwel dat diesel volledig in de ban wordt gedaan. Sinds het VW-schandaal is nog gesleuteld aan de uitstoot van de dieselmoto­ren. En net nu de technologi­e volgenssom­migeexpert­soppunt staat, wordt ze gebannen.

StijnDecoc­k

 ?? © getty ?? Volvo zweert de dieselmoto­ren definitief af.
© getty Volvo zweert de dieselmoto­ren definitief af.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium