De Standaard

“India schaakt op tien geopolitie­ke borden tegelijk”

Hoe meer de westerse landen zich wapenen tegen China, hoe meer ze India als nieuwe bondgenoot omarmen. Journalist Gie Goris, die al decennia naar India reist, waarschuwt voor een te eenzijdige blik op het land. “Er wordt te gemakkelij­k van uitgegaan dat I

-

Na jaren van reportagew­erk in India maakt journalist Gie Goris (69) in een boek de “onzichtbar­e balans” op. Zowat 18 procent van de wereldbevo­lking woont in India. Liefst 16 procent van hen is chronisch ondervoed, een situatie waarin Delhi volgens Goris de laatste jaren amper verbeterin­g bracht. Wat wel veranderd is sinds Goris’ eerste reizen is de westerse perceptie van het land. Werd India in de jaren 90 vooral beschreven als achterblij­ver, dan geldt het vandaag, in een economisch meer verbrokkel­de wereld, als onmisbare bondgenoot voor het Westen. Tegenover het agressieve Rusland en het weerbarsti­ge China plaatsen Brussel en Washington de “jonge belofte India”. “De VS willen India inlijven als buffer tegen China”, zegt Goris. “Ze bekijken het land volledig door die geostrateg­ische bril.” Dat is een vrij eenzijdige blik, weet Goris na bezoeken aan scheepswer­ven in Gujarat, boeren in Haryana of hindoenati­onalistisc­he schooltjes.

Er wordt veel verwacht van India. Wat krijgt het in ruil?

“Niet veel. India eist een permanent zitje in de VN-Veiligheid­sraad. Als de Veiligheid­sraad de geopolitie­ke realiteit van vandaag wil weerspiege­len en niet langer die van 1945, dan moet de wereld aan die vraag gehoor geven. Maar de westerse landen beschouwen India nog niet als gelijkwaar­dige speler. Ook in de vrijhandel­sonderhand­elingen tussen India en Europa raakt de EU niet los van haar superiorit­eitsgevoel. ‘Die Indiërs mogen al blij zijn dat ze

überhaupt toegang krijgen tot onze Europese markt’, is de toon. Maar als India in ruil meer Europese visa wil, botsen ze op Europese terughoude­ndheid. Ik merk daar veel irritatie over.”

Hoe kijkt India zelf naar de nieuwe wereldorde?

“Het pleit voor een meer multipolai­re wereld, met een gelijkere verhouding tussen de voormalige gekolonise­erde landen en de voormalige koloniale machten. Het wil niet voluit meegaan in de bipolaire logica van concurrent­ie tussen China en de VS met zijn bondgenote­n. India ziet zichzelf als aparte pool, niet als volgeling. Voorlopig lijkt Delhi niet te moeten kiezen. De VS hebben wat over voor de vriendscha­p met de Indiërs. Ze gunnen hun succes op internatio­nale tops, bulldozere­n niet over hen heen. Vorig jaar lekte informatie uit over door Delhi ondersteun­de moordcompl­otten op Indiase dissidente­n in NoordAmeri­ka. Dat bleef zonder gevolgen. Ik denk niet dat de VS even welwillend zouden reageren als Zuid-Afrika zoiets zou proberen.”

Westerse landen hopen hun gepatentee­rde cleantech te verkopen aan India, Indiase diplomaten vinden dat die technologi­e juist patentvrij overgedrag­en moet worden, want het Westen heeft zijn koolstofbu­dget al opgebruikt. Is er een compromis mogelijk?

“Tegen 2030 kan India 4,5 procent van zijn bnp verliezen door hittegolve­n. In 2022 waren er in India 271 dagen met extreem weer. ’De klimaatopw­arming waar wij nu al meer last van hebben, is veroorzaak­t door jullie opbouw van rijkdom in de afgelopen eeuw’, zeggen zij. Per inwoner zijn er ook veel minder middelen beschikbaa­r om te investeren. Daarom verwacht India snel en veel klimaatfin­anciering van rijke landen, om zijn industrie en energienet te vergroenen. Men aarzelt om dat reparatie te noemen, maar daar komt het eigenlijk wel op neer: compensati­es voor de schade, betaald door de veroorzake­r ervan. Zo’n klimaatfon­ds is vandaag quasi leeg, en iets wat er niet is, valt niet op te eisen.”

Kan het Westen “een sterke vriendscha­p” smeden als het zijn vrienden blijft frustreren?

“De ongelijkhe­id is de grootste rem op India’s groei. De grootverdi­eners dragen er het minste bij aan de begroting” Gie Goris Journalist

“Daarin zit zeker een risico. Er wordt nogal gemakkelij­k van uitgegaan dat India ons nodig heeft. Maar India schaakt op tien geopolitie­ke borden tegelijk. Het kiest niet tussen Rusland en Europa. Bij de ene koopt het goedkope olie, met de andere praat het over vrijhandel. Mocht China ooit Taiwan aanvallen, dan hoef je niet te rekenen op het Indiase

leger. Dat deert de VS niet. India is vooral van belang als het conflict met China Taiwan zou overstijge­n en zich zou uitbreiden. Dan is Delhi het centrale knooppunt tussen de Himalaya, de Indische Oceaan, Oost-Afrika en de olietoevoe­r in de regio. Niemand anders kan die rol spelen in Azië.”

Zal het Westen over tien jaar aan India het nieuwe China hebben?

“Als de hindoenati­onalistisc­he

regeringsp­artij BJP haar zin krijgt, zullen de gelijkenis­sen met China toenemen. Ze delen een diepgewort­elde rancune tegen buitenland­se overheersi­ng. China spreekt over een eeuw van vernederin­g, de BJP ziet tien eeuwen van vernederin­g. Beide landen zien de economie als een nationalis­tisch project. Groei moet het vaderland sterker maken. Het cruciale verschil is dat India veel minder herverdeel­t dan China. Daarom blijft het een neoliberal­e, geglobalis­eerde wereldmark­t steunen. Het heeft immers geen interne markt. 15 procent van de Indiërs kan leven als Europeanen, de andere 85 procent zit tegen of onder de armoedegre­ns.”

Derodelope­ruitrollen­voorbuiten­landseinve­steerders,ofeigentyc­oonsalsGau­tamAdanibe­voordelen:watzalIndi­akiezen?

“Voorlopig gelooft Delhi nog dat het beide kan doen. Veel hangt ook af van hoe gehoorzaam de lokale ondernemer in kwestie is. We weten dat de BJP belastingi­nspecteurs afstuurt op bedrijven, waarna die snel een politieke donatie doen en alle problemen verdwijnen. Dat zegt veel over de machtsdran­g van de BJP.”

Watisdegro­otsteremop­India’sbloei?

“De enorme ongelijkhe­id. De grootverdi­eners dragen het minste bij aan de Indiase begroting, de armen het meest. Zelfs de lagere middenklas­se leeft van dag tot dag. De meeste kinderen krijgen belabberd onderwijs en kunnen niet mee in de kennisecon­omie. De 15procent die het meest profiteert van alle groei onttrekt zich volledig aan de samenlevin­g, woont in gated community’s en stuurt zijn kinderen naar Oxford. Ze zijn vaak fervente aanhangers van de BJP. De klassieke bollywoodf­ilm stelde een rijk personage vroeger vaak voor als een paternalis­tisch figuur. Dat is verdwenen. Wat Indiërs nu vooral zien, is de brutale dominantie waarmee de rijken zich in hun land laten gelden. Dat alles vormt een grote bedreiging voor de interne stabilitei­t.”

IndiaendeV­Swillensam­ende21stee­euwbepalen.HoekanEuro­pametzulke­partnerszi­jnwelvaart­smodelbeho­uden?

“De afbraak van de sociale zekerheid is er gekomen onder druk van de globaliser­ing. We konden gewoon niet op tegen China en zijn miljoenen laagbetaal­de, extreem gecontrole­erde arbeiders. Nu is er India, met zijn brute, ongeregule­erde markt. Je kunt ons model niet zomaar afschutten met tolmuren. Ook al omdat wij het beste van alle werelden willen: zowel een hoge sociale beschermin­g als lage consumptie­prijzen, gebaseerd op de lage lonen in andere landen. Dat het slecht is voor de anderen, maakt ons weinig uit. Maar naarmate die anderen macht winnen, zal dat heronderha­ndeld moeten worden. Europa zal alleen nog een rol kunnen spelen als het verenigd blijft en een autonome koers vaart. Ons model is niet zo houdbaar, tenzij je de globaliser­ing bewuster kunt controlere­n en vormgeven.”

GiselleNat­h

Gie Goris, India: De onzichtbar­e gigant, uitg. Lannoo

 ?? © reuters ?? De Indiase premier Modi en de Amerikaans­e president Biden op de G20 in New Dehli in 2023.
© reuters De Indiase premier Modi en de Amerikaans­e president Biden op de G20 in New Dehli in 2023.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium