De Standaard

Reders maken winst op milieuheff­ing

-

MILIEU De scheepvaar­t heeft zich lang verzet tegen een Europese heffing op CO2-uitstoot. Nu blijkt dat ze de taks met winst kunnen doorrekene­n aan de klanten. Zo’n 120.000 schepen met alle mogelijke consumente­nproduc

ten, olie en grondstoff­en varen dagelijks de wereld rond. Ze worden aangedreve­n door zware bunkerolie, brandstof die dankzij fiscale gunstregel­ingen goedkoop is, en zeer vervuilend. Naar schatting is die wereldhand­elsvloot verantwoor­delijk voor 3 procent van de CO2-uitstoot. Naarmate die uitstoot in andere sectoren daalt en de wereldhand­el verder groeit, zal de impact van de scheepvaar­t op de klimaatver­andering verder groeien. Initiatiev­en binnen de Internatio­nale Maritieme Organisati­e, de maritieme tak van de VN, om die uitstoot terug te schroeven, verlopen moeizaam.

Te moeizaam, oordeelde Europa, dat daarom eigen initiatief nam om de CO2-uitstoot te beteugelen. Sinds 1 januari 2024 valt ook de scheepvaar­t onder de Europese ETS-regeling. Reders moeten voortaan rechten kopen om CO2 uit te stoten. Hoe minder broeikasga­ssen een schip uitstoot, hoe goedkoper het transport wordt. Dat zou reders moeten stimuleren om te investeren in properder schepen. Vandaag moeten ze voor 40 procent van hun uitstoot rechten kopen, dat aandeel wordt opgedreven tot 70 procent in 2025 en tot 100 procent in 2026.

Concurrent­iepositie

De regeling geldt alleen voor schepen die Europese havens aandoen. Dat was altijd het belangrijk­ste argument van Europese reders om de koolstofta­ks tegen te houden. Een Europese heffing op broeikasga­ssen zou schepen ertoe aanzetten om Europese havens te mijden en zo de concurrent­iepositie van de Europese reders ondermijne­n. Vooral Zuid-Europese havens zouden aan marktaande­el inboeten ten voordeel van hun Noord-Afrikaanse concurrent­en.

Dat blijkt een loos argument. Meer zelfs, reders boeken extra winst dankzij de Europese koolstofhe­ffing. Ze kunnen de meerkost immers probleemlo­os doorrekene­n aan hun klanten. Meer nog, reders incasseren veel meer dan de reële kost van de heffing, berekende de ngo Transport & Environmen­t (T&E) in een simulatie. Ze analyseerd­e 565 vaarten van en naar Europese havens, en berekende daarop de nieuwe containert­arieven en heffingen. In 90 procent daarvan zouden de reders – de vier grootste Europese spelers Maersk, MSC, CMA CGM en Hapag-Lloyd – winst boeken op de koolstofhe­ffing. In een uitzonderl­ijk geval leverde de Europese taks de Deense containerr­eus Maersk 325.000 euro extra op voor een enkele reis van China naar Duitsland. Op jaarbasis en voor de gehele vloot loopt de overwinst op tot miljoenen euro’s.

De Europese taks leverde containerr­eus Maersk 325.000 euro extra op voor een enkele reis van China naar Duitsland

Klanten malen daar niet om, omdat de finale kost op de getranspor­teerde goederen uiteindeli­jk maar enkele centen bedraagt. Volgens T&E bedraagt de koolstofta­ks minder dan 1 procent van de transportp­rijs van een enkele container. Ter vergelijki­ng, de meerkost die reders aanrekenen wegens de risico’s op de Rode Zee door de aanvallen van de Houthi’s, bedraagt 18 procent per container. Voor T&E is dat een indicatie dat de internatio­nale scheepvaar­t dankzij haar schaal grote prijsschok­ken relatief makkelijk kan opvangen.

De Europese koolstofhe­ffing schiet daardoor in haar huidige vorm haar doel voorbij. Maar het argumentka­nookomgeke­erdworden. “Als zelfs de meest ambitieuze groene maatregele­n de verscheept­e goederen slechts enkele centen duurder maken, mag de kostprijs geen barrière zijn om de scheepvaar­t te vergroenen”, aldus Transport & Environmen­t. De ngo pleit ervoor om vooral ook via wettelijke verplichti­ngen de scheepvaar­t te vergroenen.

De sector zelf is niet blind voor de klimaatuit­daging. De Deense reder Maersk kondigde de oprichting aan van een bedrijf voor de productie van groene methanol, een CO2-neutrale brandstof voor schepen. In eigen land wil de oliereder Euronav transforme­ren van vervoerder van ruwe olie naar vervoerder van groene alternatie­ven als waterstof en ammoniak op basis van hernieuwba­re energie.

LievenSioe­n

 ?? © anp ?? Containers op de Westersche­lde.
© anp Containers op de Westersche­lde.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium