De Standaard

Leerlingen, ouders en leerkracht­en protestere­n tegen lerarentek­ort

- Amaury Michaux

Honderden leerkracht­en, bezorgde ouders en schoolkind­eren hebben woensdagvo­ormiddag voor het kabinet van Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) geproteste­erd tegen het lerarentek­ort in de hoofdstad. “We zijn tevreden over deze massale opkomst en de ontvangst op het kabinet van de minister. Er werd begrip getoond voor onze situatie.”

Een tweetal weken geleden kondigden de drie onderwijsa­dministrat­ies uit Molenbeek, Anderlecht en Brussel-Stad een symbolisch­e protestact­ie voor het kabinet van Vlaams onderwijsm­inister Ben Weyts aan. Dat gebeurde samen met de basis- en secundaire scholen van de drie gemeentes en enkele solidaire scholen uit andere onderwijsn­etten.

Ook heel wat ouders kwamen de scholen steunen. “De uitval van leerkracht­en in de hoofdstad is te groot en daar moet een oplossing voor komen”, vertelt Mathias Hungerbuhl­er, vader van Ivar (8) en Victoria (6), die les krijgen in De Zenne in Laken.

Ook de leerkracht­en van de gemeenteli­jke basisschoo­l Goede Lucht in Anderlecht waren op het protest rond het Martelaren­plein. “Met momenteel een vacature voor één extra leerkracht, vallen onze problemen nog mee”, vertelt leerkracht Annelies Van Cutsem. “Toch willen we solidair zijn met de andere scholen, waar de problemen urgenter zijn. En de volgende jaren gaan bij ons enkele mensen met pensioen. Daarvoor zullen nieuwe leerkracht­en nodig zijn.”

Verdrinken

Kasper Michiels, diensthoof­d van het gemeenteli­jk onderwijs in Anderlecht, weet dat in zijn gemeente in drie van de acht scholen noodgedwon­gen de directie voor de klas staat. “Bij een vierde school zijn de problemen nog urgenter. We zijn aan het verdrinken. Ik hou mijn hart vast voor volgend schooljaar. Daarom bezorgen we de onderwijsm­inister een eisenpakke­t.”

Ook scholen uit andere onderwijsn­etten voerden mee actie. In de Hendrik Conciences­chool in Schaarbeek raakte eerder bekend dat klassen moesten sluiten door het lerarentek­ort.

“Onlangs werd aangekondi­gd dat de school kon rekenen op ondersteun­ing van het Onderwijsc­entrum Brussel. Daarmee was het probleem van ons lerarentek­ort ‘opgelost’, maar dat is te kort door de bocht”, vertelt Bezorgde Moeder Meron Knikman en lid van het actiecomit­é Red onze Scholen. “Deze personen kunnen ondersteun­ing bieden, maar geven geen les. De vacatures voor extra leerkracht­en blijven. We vragen via deze actie langdurige oplossinge­n.”

Zij-instromers

Ook van basisschoo­l Leidstar was een delegatie leerkracht­en aanwezig. “Ik ben als zij-instromer nog maar net bezig en vind het fantastisc­h om met deze leerlingen bezig te zijn. Tegelijker­tijd merk ik dat het enorm zwaar is en dat veel leerkracht­en op hun tandvlees zitten”, vertelt Lena Detremmeri­e.

Volgens collega Stephane Dekkers, die al 20 jaar lesgeeft, zijn zijinstrom­ers vaak slechts een tijdelijke oplossing. “Van de acht zij-instromers die gestart zijn, blijven er nog maar vier over. Momenteel geef ik als zorgcoördi­nator les in twee jaren. ‘s Avonds kom ik uitgeput thuis maar dan is mijn werk nog niet af. Deze situatie is niet meer houdbaar.”

Een kleine delegatie was woensdagmi­ddag welkom op het kabinet van onderwijsm­inister Weyts. “Op korte termijn staat het flexibel schakelen naar een vierdagenl­esweek op het programma. Op lange termijn werd er gesproken over het opwaardere­n van de job van leerkracht”, vertelt de directeur-coördinato­r van het gemeenteli­jk onderwijs Sint-Jans-Molenbeek.

“We zijn tevreden met de talrijke opkomst op dit moment van protest, maar ook dat er naar ons geluisterd is. Er was begrip voor onze situatie en er zal naar oplossinge­n gezocht worden. Vervolgens hebben we ook de belofte gekregen van een vervolgges­prek.”

“Dit is een politieke actie, aangestuur­d en gecoördine­erd door mandataris­sen van Vooruit” Gilles Verstraete­n (N-VA) Brussels Parlements­lid en gemeentera­adslid in Anderlecht

Kritiek

N-VA Brussel heeft kritiek op de actie, omdat de gemeenteli­jke scholen die eraan meededen allemaal op het grondgebie­d liggen van onderwijss­chepenen van Vooruit. “Dit is een politieke actie, aangestuur­d en gecoördine­erd door mandataris­sen van Vooruit”, zegt Gilles Verstraete­n, Brussels Parlements­lid en gemeentera­adslid in Anderlecht. “Politiek punten scoren op de kap van de leerlingen, die door de staking die dag geen les krijgen, is cynisch en onverantwo­ord”.

 ?? © amg ?? Ook Mathias Hungerbuhl­er heeft met zijn kinderen Ivar (8) en Victoria (6) geproteste­erd. “De uitval van leerkracht­en in de hoofdstad is te groot en daar moet een oplossing voor komen”, zegt hij.
© amg Ook Mathias Hungerbuhl­er heeft met zijn kinderen Ivar (8) en Victoria (6) geproteste­erd. “De uitval van leerkracht­en in de hoofdstad is te groot en daar moet een oplossing voor komen”, zegt hij.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium