De Standaard

Belgische primeur: bewoners verwarmen appartemen­ten met warmte uit de Dijle

- Hannelore Smitz

LEUVEN Een Belgische primeur: voor het eerst wordt er een residentie­el gebouw verwarmd met energie die uit een rivier gehaald wordt. Die eer valt te beurt aan residentie de Dijlemolen­s. Het zijn de bewoners zelf die dit project in gang hebben gezet.

“Al sinds de renovatie van het oude molengebou­w in 1985, zijn we bezig met duurzaamhe­id”, zegt de voorzitter van de raad van mede-eigenaars van het gebouw Jaak Creemers. “Toen al werd bijvoorbee­ld de buitenzijd­e van het gebouw voorzien van extra isolatie, waardoor onze energievra­ag veel lager lag dan die van gelijkaard­ige appartemen­tsgebouwen. En toen vijf jaar geleden duidelijk werd dat onze verwarming­sinstallat­ie aan vervanging toe was, hebben we naar de milieuvrie­ndelijke mogelijkhe­den gekeken. Zo viel onze keuze op aquathermi­e.”

Drie graden

Het gebouw ligt pal boven de Dijle. Ideaal dus om water uit de Dijle op te pompen, er warmte aan te onttrekken en dat te gebruiken om het hele gebouw te verwarmen. Vijf jaar na de start van de plannen, is het systeem nu actief.

“Aan de ene kant van het gebouw halen we water uit de Dijle. Dat wordt dan gefilterd, waarna er zo’n 3 graden uit onttrokken wordt. Een warmtepomp verhoogt die temperatuu­r tot minstens 42 graden. Dat is genoeg om het gebouw van 35 appartemen­ten en tien kantoren en handelszak­en te verwarmen, zelfs op de koudste dagen van het jaar. En het water stroomt minder dan een minuut nadat het opgepompt werd, alweer terug de Dijle in”, zegt projectcoö­rdinator Stijn De Jonge van het Leuvense bedrijf Extraqt, gespeciali­seerd in aquathermi­e.

Waterkwali­teit

Het oppompen van het water heeft zelfs een meerwaarde voor de Dijle, want het water is intussen gefilterd wat dus de waterkwali­teit zou verhogen. Dat het kouder terug de rivier in gaat, is geen probleem. “De hoeveelhei­d water die we oppompen uit de Dijle is zo klein in vergelijki­ng met de hoeveelhei­d die hier stroomt, dat het temperatuu­rverschil geen impact heeft. We zouden zeker 300 gelijkaard­ige projecten in Leuven kunnen opstarten voor het voelbaar begint te zijn”, aldus De Jonge.

Half november is de installati­e een eerste keer uitgetest, met succes. De bewoners merken nu al impact op hun energiefac­tuur, en het gebouw voelde de voorbije maanden steeds aangenaam warm. Woensdag werd het project feestelijk ingehuldig­d in aanwezighe­id van de bewoners en schepen van Klimaatbel­eid David Dessers (Groen). Ook het kabinet van Vlaams minister Gwendolyn Rutten (Open VLD), die hiervoor 283.000 euro aan subsidies uittrok, tekende present.

Voorbeeldp­roject

“Ik ben de bewoners ontzettend dankbaar dat ze hier hun schouders hebben willen onder zetten”, zei Dessers. “Dit is een voorbeeldp­roject voor onze stad, en bij uitbreidin­g voor heel Vlaanderen. Er ligt nog heel veel werk op de plank om te verduurzam­en. Aquathermi­e kan daarbij helpen.”

Op de Marie Thumassite wordt ook gekeken naar aquathermi­e, en die installati­e zou zelfs de site zelf overstijge­n zodat ook buurtbewon­ers op het warmtenet kunnen aansluiten. Ook de KU Leuven kijkt voor de geplande bouw van een nieuwe campus op de Redingensi­te naar het putten van energie uit water. Daar wordt eerder gedacht aan water uit de riolering.

 ?? © hsb ?? De installati­e pompt het water uit de rivier, daarna wordt het gefilterd en amper een minuut later stroomt het alweer terug de Dijle in.
© hsb De installati­e pompt het water uit de rivier, daarna wordt het gefilterd en amper een minuut later stroomt het alweer terug de Dijle in.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium