De Standaard

Ploeg-in-vorm Lidl-Trek incasseert mokerslage­n en verliest Stuyven

- Stijn Joris

DWARS DOOR VLAANDEREN Zowat de helft van Lidl-Trek lag kermend op de grond bij de zware valpartij in Dwars door Vlaanderen. Jasper Stuyven brak zijn sleutelbee­n en werd al geopereerd, bij medekopman Mads Pedersen lijkt de schade nog mee te vallen. Alle analisten en insiders waren het erover eens: Lidl-Trek presenteer­de zich als het sterkste blok van het voorjaar. Mads Pedersen zette dat zondag om in winst in Gent-Wevelgem. Het zag er veelbelove­nd uit voor de kasseimonu­menten. Alleen vallen medekopman Jasper Stuyven en luitenant Alex Kirsch nu weg uit dat dominante blok. Mads Pedersen kon zijn weg verderzett­en na de val, maar de wedstrijd uitrijden had niet veel zin meer. De wereldkamp­ioen van Harrogate stuurde zijn tweewieler naar de bus. Bij aankomst stapte hij zonder omkijken via het trapje binnen. Ondanks de duidelijk zichtbare wonde op zijn bil, ging dat best nog fluks. Van commentaar onthield hij zich.

Steeds meer verzorgers en mecanicien­s druppelden tijdens de finale toe bij de ploegbus. De ambulance had Stuyven overgebrac­ht naar het ziekenhuis in Ronse, maar zijn fiets werd bij de bus afgeleverd. De bovenbuis van zijn frame was middendoor gebroken. De rechterbeu­gel, -shifter en -rem bengelden alleen nog met de kabels aan het stuur. Stuyven zelf, bezig aan een bijzonder sterk voorjaar, is er zo mogelijk nog erger aan toe. Net als Wout van Aert liep hij een sleutelbee­nbreuk op en werd hij gisteren nog geopereerd in Herentals.

Crisissitu­atie

Kirsch was de volgende die toekwam bij de bus, zij het met een ploegleide­rswagen. Zijn rechterhan­d bloedde en er zat een steunverba­nd om zijn schouder. De Luxemburgs­e kampioen was blij om zijn vrouw en twee kindjes terug te zien, maar ook zijn voorjaar zit erop. Tim Declercq reed de wedstrijd wel uit. Over de ernst van de blessures van zijn ploegmaats was hij vlak na de finish nog niet op de hoogte. “Ik zat in de tweede groep en zag ze liggen toen ik passeerde. Ik wist direct dat het erg was”, aldus Declercq. “Dat Mads zelf naar de bus kon rijden, is goed nieuws. Voor Jasper ziet het er niet goed uit. Dat is een ramp hè, drie dagen voor de Ronde. Dat is desastreus.”

Declercq was niet verrast dat de val net daar in de aanloop naar de Kanarieber­g gebeurde, de passage die uit de Ronde van Vlaanderen geweerd wordt. “Dat is een heel gevaarlijk punt, net omdat het daar zo breed is. Het niveau in het peloton is zo hoog en iedereen weet dat je bij de eerste tien die Kanarieber­g moet opdraaien. De snelheid ligt daar zo hoog en plots overwalsen ze je langs achter. Je zit ingesloten, kan nergens heen en als er dan iemand in een gat wil duiken dat er geen is, ga je neer aan heel hoge snelheid.” Op het moment van de val haalden de renners snelheden van meer dan 70 kilometer per uur.

Edward Theuns had de bus intussen ook bereikt en kon de schade een klein beetje overschouw­en. “We zitten een beetje in een crisissitu­atie”, zegt hij. “Mads is geschaafd, maar hij is een sterke gast. Het zal hem zondag misschien nog een beetje hinderen, maar hij is heel goed aan het rijden. De sleutelbee­nbreuk van Jasper is een pak erger natuurlijk. We gaan wellicht een paar pionnen missen waardoor we zo sterk in de breedtewar­en.MetMadsenT­oms Skujins mogen we wel nog ambitie hebben.”

“Dit meemaken, drie dagen voor de Ronde, dat is een ramp, hè. Dat is desastreus” Tim Declercq Lidl-Trek

 ?? © belga ?? Jasper Stuyven verkeerde de laatste weken in topvorm, maar ziet zijn voorjaar nu in rook opgaan.
© belga Jasper Stuyven verkeerde de laatste weken in topvorm, maar ziet zijn voorjaar nu in rook opgaan.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium