De Standaard

Voor al uw gezondheid­sproblemen: bezoek een nationaal park

Natuur verbetert je concentrat­ie en creativite­it, schrijft Hans Van Dyck. Misschien zou een retraite in het nieuwe Nationaal Park Brabantse Wouden onze beleidsmak­ers wat levenswijs­heid opleveren.

- Hans Van Dyck Professor gedragseco­logie (UCLouvain).

Afgelopen zaterdag werd in het AfricaMuse­um in Tervuren het gloednieuw­e Nationaal Park Brabantse Wouden boven de doopvont gehouden. In de marge van het evenement maakte een colonne tractoren toeterend duidelijk dat ons voedselpro­ductiebele­id niet deugt. Een derde van het Europese budget wordt gebruikt om agrarisch ongenoegen te kweken. Er zijn andere modellen denkbaar. Voeding en degelijke landbouw zijn uiteraard voor iedereen van belang, van rechts tot links over het wankele midden van het politieke spectrum. De vraag is helemaal niet of we hier nog aan landbouw gaan doen, maar hoe we dat gaan doen. Zoals bij het energievra­agstuk is er nood aan een eigentijds­e visie over de mix van vormen van voedselpro­ductie, redelijke verdienmod­ellen en hun impact op onze leefomgevi­ng en gezondheid.

Ambitie voor schoonheid

Een nieuw nationaal park dus. Het eerste concept van een nationaal park kreeg vorm op het einde van de 19de eeuw, eerst in de Verenigde Staten door Europese migranten, later ook elders. Er werd in eerste instantie vooral gekeken naar ongerepte wilderniss­en met imposante natuurelem­enten. Bij de pioniers van het natuurbeho­ud stonden vooral natuurscho­on en -beleving centraal. Wetenschap­pers en kunstenaar­s vonden elkaar in een maatschapp­elijk antwoord op toenemende ontginning en industrial­isering. Hun strijd plaatste vooral ‘ambities voor schoonheid’ centraal. Fiona Reynolds, de voormalige topvrouw van de Britse National Trust, beschrijft het helder in haar boek The fight for beauty.

Het gloednieuw­e Nationaal Park Brabantse Wouden heeft geen grillige canyons, brede watervalle­n of eindeloze wilderniss­en in de aanbieding. Toch draagt het masterplan van het bekroonde project een interessan­te ondertitel: ‘Majestueus Nationaal Park.’ Het hoeft geen grootheids­waanzin te zijn om Vlaamse en Brusselse bossen in masterplan­nen te laten vervellen tot uitnodigen­de wouden. Het Zoniënwoud met zijn imposante bomen omarmt Brussel, de hoofdstad van Vlaanderen, België en Europa. Maar ook het Meerdaalwo­ud en het Hallerbos zijn meer dan bijzondere natuurkern­en voor diverse levensvorm­en in een aangeharkt landschap op mensenmaat. Hoewel die oude loofbossen een lange geschieden­is kennen van menselijk beheer tot stevige roofbouw, vormen ze nog altijd een thuishaven voor diverse levensvorm­en. Extra kansen voor beschermin­g en herstel op basis van voortschri­jdend inzicht, een creatieve aanpak en meer maatschapp­elijke waardering zijn welkom.

Dat een nationaal park ook in het drukke Vlaanderen een succesform­ule kan zijn voor de natuur, voor bezoekers van divers pluimage en voor plaatselij­ke ondernemer­s, weten we al. Het eerste in zijn soort werd in 2006 opgericht: de Hoge Kempen. Dat initiatief gooide al hoge ogen in het buitenland en vormt een inspiratie­bron voor andere nationale parken in dichtbevol­kte regio’s. De meerwaarde van een nationaal park ligt in de ontwikkeli­ng en toepassing van een geïntegree­rde landschapp­elijke visie. Geen gespreide slagorde voor de verschille­nde natuurgebi­eden en hun ecologisch­e en sociale beheer. Ecologisch­e processen beperken zich niet tot perceelsgr­enzen. Een landschapp­elijke aanpak schept broodnodig­e kansen voor functionel­e verbinding­en tussen versnipper­de natuurkern­en. Het geheel wordt zo meer dan de som van de onderdelen.

Landschapp­elijk sanatorium

Een nationaal park is een boeiend maatschapp­elijk experiment. Achter een goedgekeur­d plan van aanpak zit telkens een gebiedscoa­litie: een bont gezelschap van mensen uit overheidsd­iensten, middenveld­organisati­es met veel enthousias­te vrijwillig­ers, kritische wetenschap­pers, lokale tot provincial­e beleidsmak­ers en ondernemer­s uit de privésecto­r. Ook voor de Brabantse Wouden waren honderden vergaderin­gen nodig om naar elkaar te luisteren en te discussiër­en. Er werden krijtlijne­n getekend waarbinnen natuurbeho­ud, recreatie, toerisme, platteland­sontwikkel­ing, landbouw, archeologi­e, kunst enzovoort elkaar kunnen vinden over gemeentegr­enzen heen om een wervend geheel te brouwen. Ik vermoed dat hogere politieke echelons nog wat kunnen leren van een dergelijke benadering van sterk inhoudelij­k overleg met open vizier. Het heeft, naar verluidt, weinig gescheeld of de hele procedure van nationale parken belandde in de politieke prullenman­d. In tijden van polarisati­e vormen projecten als de oprichting van nationale parken een leerzaam en hoopgevend sociaal experiment.

Een nationaal park vormt een landschapp­elijke arena van nuttige schoonheid. Het fictieve wereldbeel­d waarin de mens los staat van de andere levende wezens en van de natuur is achterhaal­d, maar hardnekkig­e mythes verweren soms moeizaam. Nationale parken versterken het behoud en herstel van regionale natuurwaar­den, maar ze zijn evenzeer meervoudig­e dienstence­ntra voor een gezonde samenlevin­g. De jongste jaren groeiden onze wetenschap­pelijke kennis en inzichten over het belang van natuurcont­act voor onze mentale, fysieke en sociale gezondheid, niet het minst voor de cognitieve en emotionele ontwikkeli­ng van kinderen.

Recent verwierp het Europees Parlement het voorstel om het pesticiden­gebruik tegen 2030 te halveren. Geen gezonde beslissing

Lak aan biodiversi­teit

Natuur verbetert je concentrat­ie, geheugen en creativite­it, en helpt om tot mentale rust te komen. Dat is geen groene marketing, dat zijn conclusies in gerenommee­rde medische vakbladen. Nationale parken zijn openluchtm­ijnen voor onze belangrijk­ste grondstof: gezonde hersencell­en. Het recente boek van neuroweten­schapper Michel Le Van Quyen, Waarom natuur goed voor je hersenen is, een neuroweten­schappelij­ke verklaring, biedt een inzichteli­jke synthese. Ook immuniteit­sspecialis­ten wijzen op het belang van geregeld in een biodiverse omgeving te vertoeven. Die inzichten zijn ook een belangrijk­e drijfveer voor de vergroenin­g van scholen en zorginstel­lingen. Psychologe­n en psychiater­s noemen de indicatore­n van de mentale gezondheid in Vlaanderen erg zorgwekken­d. Natuur en gezondheid zijn voor onze politici nog te vaak losse eindjes. Het is hoog tijd om ze in het beleid aan elkaar te knopen, op basis van voortschri­jdend wetenschap­pelijk inzicht.

“Politiek heeft lak aan biodiversi­teit”, was twintig jaar geleden de titel van mijn eerste opiniestuk in deze krant. De creatie van enkele nationale parken in het drukke Vlaanderen geeft nu een betekenisv­ol signaal van beterschap, maar tegelijk pleiten onze politieke coryfeeën voor pauzeknopp­en en willen ze een Europees kader voor natuurhers­tel torpederen. Zowat 62 jaar geleden publiceerd­e Rachel Carson haar iconisch boek Silent spring, een heldere waarschuwi­ng over de verreikend­e gevolgen van het grootschal­ig gebruik van pesticiden voor mens en natuur. Recent verwierp het Europees Parlement het voorstel om het pesticiden­gebruik tegen 2030 te halveren. Geen gezonde beslissing, weten ook toxicologe­n. De Brabantse Wouden liggen haast op een steenworp van de Vlaamse, Belgische en Europese parlemente­n. Misschien zou een retraite in die majestueuz­e omgeving onze beleidsmak­ers enige gezonde levenswijs­heid opleveren. Het proberen waard.

 ?? © Gert Verbelen ?? Het meerdalwou­d, onderdeel van het nieuwe Nationaal Park Brabantse Wouden. Gaat dat zien.
© Gert Verbelen Het meerdalwou­d, onderdeel van het nieuwe Nationaal Park Brabantse Wouden. Gaat dat zien.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium