De Standaard

Gedetineer­den, het zijn net mensen

Volgens minister Paul Van Tigchelt kun je de geloofwaar­digheid van justitie aftoetsen aan de mate waarin ze de straffen die ze uitspreekt ook uitvoert. Tom Daems vraagt zich af of respect voor de mensenrech­ten geen belangrijk­er criterium is.

- Tom Daems Hoogleraar criminolog­ie (KU Leuven).

De stijgende inflatie ontziet niemand, behalve de gedetineer­den in dit land, zo lijkt het wel. “Klopt het dat de budgetten voor voeding en hygiëne voor gedetineer­den werden teruggesch­roefd?”, vroeg Vanessa Matz (Les Engagés) eind vorige maand in de commissie Justitie aan minister van Justitie Paul Van Tigchelt (Open VLD). De minister bevestigde dat het budget van 5,68 euro per gedetineer­de per dag (5,18 euro voor voeding en 0,50 euro voor hygiëne) werd verlaagd naar 5,32 euro (4,92 euro voor voeding en 0,40 euro voor hygiëne). “Hoe zit het dan met de kwaliteit van die voeding”, wilde Matz weten. Het antwoord van de minister was kort en zakelijk: “De meeste penitentia­ire inrichting­en zijn zelf verantwoor­delijk voor de samenstell­ing van de maaltijden. Er zijn geen gegevens over de voedingswa­arden beschikbaa­r.” Daarmee was het incident gesloten, zoals dat heet in de wereld van de Kamer van Volksverte­genwoordig­ers.

Wansmakeli­jke realitysho­w

Het leek een fait divers, maar dat was het absoluut niet, en al zeker niet in het licht van de crisis die kort daarna losbarstte, met als dieptepunt de dagenlange foltering in de Antwerpse gevangenis. Het antwoord van Van Tigchelt getuigde daarenbove­n van weinig voeling met de precaire situatie van gedetineer­den in overvolle cellen of met de hoofdbreke­ns van gevangenis­directeurs die met minder dan vijf euro drie maaltijden moeten serveren. Probeer het maar eens, overleven met een budget waarmee u in de vrije buitenwere­ld een brood en wat beleg koopt. Het zou het concept van een wansmakeli­jke realitysho­w kunnen zijn.

De afgelopen weken kreeg de minister meermaals de vraag of het in die omstandigh­eden wel verstandig was om een deel van de kortgestra­ften, die voorheen vooral via elektronis­ch toezicht werden opgevolgd, naar de al overvolle gevangenis­sen te sturen. In de plenaire vergaderin­g van 21 maart herhaalde Van Tigchelt dat hij niet op die beslissing wenst terug te komen: “Een geloofwaar­dige justitie is een justitie die haar eigen straffen uitvoert.” De minister heeft uiteraard gelijk. Maar in een beweging verengt hij de definitie van ‘geloofwaar­dig’ tot het daadwerkel­ijk uitvoeren van straffen. De toestand in de gevangenis­sen toont dat die insteek schromelij­k tekortschi­et. Een geloofwaar­dige justitie beperkt zich niet tot straffen uitvoeren alleen: het gaat ook – en vooral – over hoe we die straffen uitvoeren.

Folterverb­od geschonden

Welke lessen kunnen we uit het Antwerpse folterverh­aal – maar ook uit andere incidenten, zoals in Brugge en Sint-Gillis – trekken voor de geloofwaar­digheid van justitie? Om te beginnen herinneren die incidenten ons aan de plicht van de overheid om mensen op een veilige manier op te sluiten en om elk van die incidenten grondig te onderzoeke­n. Die zorgplicht zit gebetonnee­rd in onze mensenrech­tencultuur: een overheid die daaraan verzaakt, schendt het folterverb­od dat vervat zit in artikel 3 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens.

Het Europese antifolter­comité (CPT), dat plaatsen van detentie bezoekt en daarbij ook op het terrein geconfront­eerd wordt met de geweldspro­blematiek, wijst in zijn rapporten bovendien op het belang van een proactieve houding van het personeel om zulke incidenten te voorkomen. Gevangenis­personeel moet voldoende alert en waakzaam zijn, en bereid en opgeleid zijn om zo nodig tussenbeid­e te komen. In dat verband wijst het CPT op de nood aan dynamische veiligheid: het belang van positieve relaties tussen gedetineer­den en personeel voor een constructi­ef en veilig detentiekl­imaat. Dat impliceert ook dat er voldoende personeel is in de inrichting. In dat verband is ook de gegarandee­rde dienstverl­ening tijdens stakingen van belang, al voelt het wat wrang dat die nu pas geviseerd wordt: de Centrale Toezichtra­ad bezocht vorig jaar de gevangenis­sen van Sint-Gillis, Nijvel en Merksplas tijdens stakingsac­ties en kwam telkens tot het besluit dat het systeem onveilige situaties in de hand werkt. Het wettelijke kader is intussen ruim vijf jaar oud en werd al meermaals kritisch doorgelich­t, maar bijsturing blijft uit.

De overheid heeft de plicht om mensen op een veilige manier op te sluiten. Die zorgplicht zit in onze mensenrech­tencultuur

Tikkende tijdbommen

Geloofwaar­dig straffen is bovendien onmogelijk in overvolle instelling­en. Het blijft schrikbare­nd hoe we de overbevolk­ing als een vanzelfspr­ekendheid zijn gaan beschouwen en de gevangenis­capaciteit stelselmat­ig en kunstmatig opgevoerd hebben door stapelbedd­en, noodbedden en matrassen aan te slepen in veel te kleine cellen. Op de lange termijn moet daarom de maximumcap­aciteit weer op tafel komen: in 2001 lag er al een wetsontwer­p in het parlement waarbij de ministerra­ad de maximale opnamecapa­citeit voor de gevangenis­sen zou kunnen vastleggen. Het is tijd om daar eindelijk werk van te maken. Op de korte termijn zal meer drastisch ingrijpen nodig zijn: het verlengde penitentia­ir verlof is te beperkt qua impact en bemoeilijk­t het werken aan integratie. Hoe een job, opleiding of woonst zoeken als je afwisselen­d een maand binnen en een maand buiten zit?

De folterinci­denten hebben alleszins het voordeel dat ze de beeldvormi­ng over onze gevangenis­sen bijstellen. In het publieke debat verschijne­n gedetineer­den doorgaans in zwartwitte­rmen, als tikkende tijdbommen of de verpersoon­lijking van het kwaad. De gruwel in Antwerpen toont dat het om mensen van vlees en bloed gaat, die pijn kunnen ervaren en het slachtoffe­r kunnen worden van de meest weerzinwek­kende gewelddadi­ge en seksuele misdrijven. Het zijn dan niet de slachtoffe­rs waar politici of opiniemake­rs op sociale media massaal voor in de bres springen, maar het blijven mensen zoals u en ik, die om die reden ook een veilige en respectvol­le detentie-omgeving verdienen. Dat is hun recht: respect voor dat mensenrech­t zou de belangrijk­ste toetssteen moeten zijn voor de geloofwaar­digheid van justitie.

 ?? © Christophe de Muynck ?? We zijn overbevolk­te cellen vanzelfspr­ekend gaan vinden.
© Christophe de Muynck We zijn overbevolk­te cellen vanzelfspr­ekend gaan vinden.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium