De Standaard

U wordt tot sorry veroordeel­d

- Simon Deryckere Advocaat ondernemin­gsrecht. Auteur van ‘Justice in time’.

Over de saga-Bart De Pauw is intussen al veel gezegd en geschreven, behalve dit. Wist u dat de rechtbank sinds kort iemand kan veroordele­n tot gedwongen excuses? Die nieuwe mogelijkhe­id komt overgewaai­d uit Nederland en werd in 2021 voor het eerst uitdrukkel­ijk in rechte vastgestel­d door ons hoogste rechtscoll­ege, het Hof van Cassatie.

Gedwongen excuses gelden daarbij als een vorm van herstel in natura van de morele schade. Innovatief, maar op zich niet zo gek. Slachtoffe­rs zijn vaak meer op zoek naar erkenning dan naar financiële vergoeding. Al kunnen die twee ook samen worden gevorderd, aldus de advocaat-generaal bij het Hof van Cassatie. Maar men moet het natuurlijk wel vorderen, anders kan de rechter het niet toekennen.

Dat past in een bredere tendens naar restorativ­e justice, meer gericht op herstel dan op straffen. Het moeten niet altijd boetes zijn.

Uiteraard kan een rechter dat maar doen als hij vaststelt dat er sprake is van een fout in de juridische betekenis van het woord, die morele schade heeft veroorzaak­t aan de benadeelde. Maar het hoeft niet noodzakeli­jk om een misdrijf te gaan. Een louter burgerlijk­e fout kan volstaan.

Daarmee zet ons rechtsstel­sel een flinke stap. Tot voor kort kon de rechter maximaal gaan tot gedwongen mededeling van informatie, zoals bij de verplichte publicatie van een rechtzetti­ng. En dat dan nog alleen in specifieke gevallen. De gedwongen excuses kunnen algemeen worden toegepast. Dergelijke gerechteli­jk bevolen excuses kunnen zelfs worden afgedwonge­n met dwangsomme­n.

Hippe Vrouwe Justitia

Maar werkt het ook? De praktijk is bij ons te pril om dat te kunnen beoordelen. Onderzoek in andere landen toont evenwel aan dat gedwongen excuses uiteraard niet even doeltreffe­nd zijn als vrijwillig­e, maar wel doeltreffe­nder dan veel andere vormen van juridische genoegdoen­ing.

Het moge duidelijk zijn dat we in een tijd leven van ‘sorry’. Of het nu gaat om de actrices die een sorry willen van De Pauw of om de VRT-medewerker­s die een sorry willen van hun ceo, ze zijn allen kinderen van hun tijd. Geen maatschapp­elijk onderwerp of er worden excuses geëist. En zijn wij niet allen op zoek naar erkenning? Ook De Pauw zelf?

Vrouwe Justitia die meegaat met haar tijd, dat moet ook eens kunnen. Maar een dame op leeftijd gaat het best ook niet in overdrive. Niet innovatief, maar nog belangrijk­er: het is ook mogelijk vrijwillig excuses aan te bieden. Anders dan wat al te vaak wordt gedacht, kan dat ook zónder dat het een erkenning inhoudt van juridische aansprakel­ijkheid. Het komt er alleen op aan die vrijwillig­e excuses zorgvuldig te formuleren. En zo bent u die hippe Justitia alsnog te snel af.

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium