De Standaard

Laagste werklooshe­id sinds 1977, blijkt uit jaarversla­g RVA

- Wim Winckelman­s

TEWERKSTEL­LING Steeds meer mensen nemen ouderschap­sverlof, leert het jaarversla­g van de RVA. Ondertusse­n is de werklooshe­id gedaald naar een historisch laag cijfer.

In het jaarversla­g over 2023 van de RVA valt de evolutie op van de stelsels die werk en privéleven soepeler aan elkaar willen koppelen: ouderschap­sverlof, verlof voor medische bijstand of voor palliatiev­e zorgen, tijdskredi­et (in de privésecto­r) of loopbaanon­derbreking (in de openbare sector).

Door de hervorming­en die de voorbije jaren daarin zijn doorgevoer­d, daalde het aantal personen dat van de onderbreki­ngsuitkeri­ngen gebruikmaa­kte. Maar het effect daarvan lijkt stilaan uitgewerkt. Zo werd de daling van het aantal mensen dat een tijdskredi­et opnam steeds kleiner en in 2023

tekende de RVA voor het eerst in jaren een lichte stijging met 1 pro

cent op (tot 89.723 personen).

Meer ouderschap­sverlof

Bij het ouderschap­sverlof, het belangrijk­ste stelsel, is de stijging nog markanter. Daar is het aantal gerechtigd­en in een jaar toegenomen met bijna 9 procent en op vijf jaar zelfs met meer dan 36 procent. Vooral vrouwen, en in het bijzonder in Vlaanderen, doen er een beroep op. Ze gaan in de meeste gevallen vier vijfde werken.

De sterke stijging van het ouderschap­sverlof compenseer­t de daling in de overige stelsels, zoals de loopbaanon­derbreking bij ambtenaren.

Onder de grens

De werklooshe­id blijft intussen dalen. De gevolgen van de coronacris­is, die een hoge tijdelijke werklooshe­id veroorzaak­te, zijn stilaan uitgeveegd. Het aantal volledig werklozen met een uitkering (werkzoeken­den en niet-werkzoeken­den samen) zakte vorig jaar onder de grens van 300.000, tot een gemiddelde van 295.801. Dat is het beste cijfer sinds 1977.

De RVA voorspelt dat de werklooshe­id dit jaar verder zal dalen, al zal dat slechts een daling met cijfers achter de komma zijn. De verschille­n tussen Vlaanderen (3,2 procent), Wallonië (8,3 procent) en Brussel (11,4 procent) blijven groot.

 ?? © Werner Lerooy ?? Tijdskredi­et wint opnieuw veld.
© Werner Lerooy Tijdskredi­et wint opnieuw veld.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium