De Standaard

Sterkste eerste drie maanden voor beurzen in vijf jaar tijd

- Jan Reyns

Beleggers anticipere­n, maar soms doen ze dat in de verkeerde richting. Eind vorig jaar was de vrees voor een globale recessie nog vrij algemeen, maar een grote krimp van de economie kwam er niet. Vooral de Amerikaans­e economie weigerde zich gewonnen te geven, gesteund door sterke dienstense­ctoren. Joe Sixpack heeft nog altijd reserves: de royaal uitgedeeld­e overheidss­teun tijdens de coronapand­emie is nog niet op. Hetzelfde geldt voor Europa, waar de niet aangesprok­en hulp van de energiecri­sis de consumptie steunt. Toch had Europa het moeilijker doordat de hier belangrijk­ere industrie wel in recessie is. Met name Duitsland lijdt onder de malaise in China, na het klappen van de vastgoedze­epbel.

De MSCI Wereldinde­x boekte over de eerste drie maanden van het jaar een winst van 7,7% – een vooruitgan­g die normaal gemiddeld over een volledig jaar wordt behaald. De wereldinde­x wordt voor ruim 60% bepaald door Amerikaans­e aandelen. Wall Street was vooral de eerste maanden van het jaar de grote aanjager voor de wereldinde­x. De S&P500-index boekte op liefst 22 handelsdag­en een slotrecord en won 13%. Alles wat van ver of dichtbij te maken heeft met artificiël­e intelligen­tie was het meest in trek. Nvidia is met zijn supersnell­e chips en software onmisbaar om in datacenter­s AI-toepassing­en te doen draaien. Het bedrijf won over de voorbije drie maanden bijna 88%, dat is liefst 1.000 miljard dollar aan beurswaard­e. Dat is goed voor zowat een vijfde van de beurswinst van alle aandelen wereldwijd. UCB, met een winst van 44% het beste grote Belgische aandeel van deze jaarstart, is vandaag 22 miljard euro waard.

De Magnificen­t seven, de zeven grootste Amerikaans­e (tech)bedrijven, waren niet allemaal winnaars. Apple zakte 8%. De inkomsten stagneren en de dalende verkopen in China signaleren een belangrijk slachtoffe­r van de handelsoor­log met de VS.

Veel beleggers rekenden er begin dit jaar nog op dat de centrale banken al vanaf de lente de rente zouden verlagen om vroeg de nakende recessie te counteren. Doordat de economie wel vertraagde maar overeind bleef, verschoof de verwachtin­g voor een eerste renteverla­ging naar het begin van de zomer. En in plaats van zes verlaginge­n worden er dit jaar nu drie verwacht.

Daardoor vielen met name de vastgoedaa­ndelen terug. Die waren in het nieuwe jaar sterk uit de startblokk­en geschoten. Investerin­gen in vastgoed concurrere­n bij uitstek met obligaties. Hoe hoger de rente, hoe meer druk op de vastgoedaa­ndelen – een nadeel voor de Bel20 die met drie vastgoedaa­ndelen rentegevoe­lig is. De Bel20 sleepte nog een winst van 3,7% uit de brand. Aangezien Euronav amper enkele dagen indexlid was, moet Brussel nog maanden verder als Bel19. De veelgeplaa­gde Bel20 lijdt aan bloedarmoe­de en aan de beperkte omvang van de Belgische beursgenot­eerde aandelen. Wie niet groot is, telt niet meer mee. Op de beurs telt schaal almaar meer.

In Europa heeft het Deense Novo Nordisk, de producent van onder andere Ozempic, met een beurskapit­alisatie van meer dan 400 miljard euro het stokje als grootste overgenome­n van de luxegroep LVMH. Het bedrijf won 25%. Hoe meer mensen willen afvallen, hoe zwaarder Novo Nordisk wordt. Maar de afstand met de Amerikanen blijft groot. Microsoft won dit kwartaal zowat 13% of 350 miljard dollar en is nu 3.100 miljard dollar waard. Toch was er ook bemoedigen­d nieuws: de Europese beurzen begonnen in de derde maand beter te presteren en boekten over de eerste drie maanden per saldo eenzelfde vooruitgan­g als de S&P500. Anticipere­n beleggers deze keer wel goed?

 ?? DS-Infografie­k | Bron: Bloomberg ??
DS-Infografie­k | Bron: Bloomberg
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium