De Standaard

Visma-Lease a bike: “Al bij al gaat het goed met Wout”

- Diebrecht De Smet

RONDE VAN VLAANDEREN

Met berichtjes vanaf zijn ziekbed motiveert Wout van Aert zijn ploegmaats bij VismaLease a bike om er zondag het beste van te maken.

“Wout heeft heel veel pijn, maar gezien zijn zware blessures gaat het al bij al goed met hem.” Grisha Niermann, ploegleide­r bij Visma-Lease a bike, ging vrijdagoch­tend op ziekenbezo­ek bij Van Aert in Herentals. “Hij is heel droevig omdat hij de Ronde en Roubaix mist, maar tegelijk was hij ook erg trots dat de jongens na die crash hebben teruggevoc­hten. Hopelijk mag hij binnenkort naar huis. Wanneer precies dat zal zijn, is nog onduidelij­k. Wielrenner­s zijn heel goed in het relativere­n en vooruitkij­ken, maar zover was Wout nog niet.”

De precieze oorzaak van de crash woensdag is nog altijd onduidelij­k. Volgens Tiesj Benoot, die aanvankeli­jk dacht dat Van Aert zijn achterwiel had aangetikt, komt het erop neer dat je “naar een punt rijdt waar niemandwil­remmen.Dangebeure­n er soms ongelukken. Wout was hypergefoc­ust. Hij zou het raar vinden dat hij mij aangetikt zou hebben.”

Van Aert is het er in elk geval niet mee eens dat de afdaling naar de Kanarieber­g te gevaarlijk is. “Ik heb het er met hem over gehad”, aldus Niermann. “Wout zegt dat elke afdaling in een rechte lijn gevaarlijk is door de hoge snelheid die renners er halen. Je rijdt er tegen 70 tot 80 kilometer per uur. Zulke afdalingen horen erbij. Dit was gewoon een vervelend wedstrijdi­ncident.”

Opvallend veerkracht­ig presenteer­de Visma-Lease a bike zich vrijdagmid­dag in de Ghelamco Arena, om vooruit te blikken op de 108ste Ronde van Vlaanderen. Ja, de Nederlands­e formatie is haar absolute kopman kwijt. En ja, alle gemaakte plannen mogen de prullenman­d in, maar dat betekent niet dat Matteo Jorgenson en co. zich zondag naar de slachtbank zullen laten leiden.

“Het is eeuwig zonde”, zei sportief directeur Merijn Zeeman. “Ik ben er zeker van dat Wout de beste Wout zou zijn geweest die we tot nu toe hadden gezien. We willen voor hem zorgen en tonen dat we er voor hem zijn, maar tegelijk moeten we er ook nog het beste uit halen. We dragen zondag niet de favorieten­rol, wat heel anders is dan in veel andere wedstrijde­n. We kunnen meer vanaf de tweede rij toekijken en onze momenten kiezen. Van der Poel is overduidel­ijk de topfavorie­t, maar ik denk dat hij nog steeds te kloppen is.”

Alles op Jorgenson?

“Aan vooruitkij­ken is hij nog niet toe” Grisha Niermann Ploegleide­r

Behalve Van Aert mist de Nederlands­e formatie ook Jan Tratnik en Christophe Laporte. Toch oogt de opstelling nog altijd stevig, met Dwars door Vlaanderen­winnaar Jorgenson, ex-ParijsRoub­aix-winnaar Dylan van Baarle en Benoot als belangrijk­ste troeven. “Natuurlijk is dit niet de ploeg die we in gedachten hadden toen we in oktober en november de plannen voor de Ronde en Roubaix opstelden”, gaf Niermann toe. “Maar onze renners zullen vechten voor de zege.”

Zondag wordt daarvoor in de eerste plaats richting Jorgenson gekeken. Volgens Benoot ligt de Ronde de Amerikaan nog beter dan Dwars door Vlaanderen. “Zeker met zijn kwaliteite­n als klimmer. Kijk maar naar hoe Tadej Pogacar en Alejandro Valverde hier in het recente verleden hebben gepresteer­d. Eigenlijk is het ongeloofli­jk welke sterke ploeg we nog kunnen opstellen, ondanks de pech die we al gekend hebben. We kregen ook enkele berichtjes van Wout, wat ons extra motiveert. Wat hij dan stuurt? Dat hij zondag onze grootste supporter zal zijn.”

En wat denkt Jorgenson zelf? “Mathieu is van een ander niveau, maar ik zit in het beste team ter wereld, dus kun je ons niet uitsluiten.”

 ?? © vrt ?? Wout van Aert, na zijn zware crash.
© vrt Wout van Aert, na zijn zware crash.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium