De Standaard

Israël viel humanitair konvooi niet één, maar drie keer aan

- Dries Blontrock

Met een ongeziene drievoudig­e droneaanva­l doodde het Israëlisch­e leger zeven medewerker­s van de ngo World Central Kitchen. Het leger had de verplaatsi­ng van de hulpverlen­ers nochtans goedgekeur­d. “Dit gebeurt in een oorlog”, zei premier Netanyahu.

Met drie aparte droneaanva­llen op drie wagens van de ngo World Central Kitchen (WCK) over een traject van meer dan 2 kilometer doodde het Israëlisch­e leger dinsdag zeven hulpverlen­ers. Dat gebeurde bovendien op een weg die het Israëlisch­e leger als veilig bestempelt en tijdens een operatie waarvoor het Israëlisch­e leger toestemmin­g had gegeven. Zelfs in Gaza is zo’n dodelijke gerichte aanval op een humanitair konvooi ongezien. De uitgebrand­e wagens droegen het logo van WCK op het dak. Het is daar aangebrach­t opdat ook drones de wagens van de ngo zouden herkennen en ze niet per ongeluk zouden aanvallen.

De Israëlisch­e premier Benjamin Netanyahu was dinsdagmid­dag nog maar net ontslagen uit het ziekenhuis na een rugoperati­e toen hij de aanvallen moest uitleggen. Netanyahu noemde het een “tragisch voorval waarbij onze troepen onbedoeld onschuldig­e mensen geraakt hebben. Dat gebeurt in een oorlog, en we zullen het volledig onderzoeke­n. We staan in contact met de betrokken regeringen en zullen er alles aan doen om te verzekeren dat dit niet nog eens gebeurt.”

Netanyahu’s veeleer gelaten reactie stond in schril contrast met de eerdere communicat­ie van het Israëlisch­e leger. Enkele uren eerder had legerwoord­voerder Daniel Hagarinogm­etdehandop­hethart het “diepste medeleven van het Israëlisch­e leger aan de families ( van de slachtoffe­rs, red.) en de hele WCK-familie” betuigd. “We zullen dit tot op de bodem uitzoeken en zullen onze bevindinge­n transparan­t delen”, aldus Hagari.

“Cynischer kan het haast niet. Mensen aanvallen die voedsel uitdelen op een moment dat massale hongersnoo­d dreigt” Caroline Gennez (Vooruit) Minister van Ontwikkeli­ngssamenwe­rking

Gewapende man?

De Israëlisch­e krant Haaretz verkreeg dinsdagmid­dag verklaring­en van anonieme militairen over de aanval. Zij beamen dat het konvooi na coördinati­e met en toestemmin­g van het leger vertrokken was. Voor de wagens aan hun laatste rit begonnen, waren ze naar een pakhuis gereden in het gezelschap van een vrachtwage­n waarop soldaten dachten dat ze een gewapende man konden zien. Zijn vermoedeli­jke en tot dusver onbewezen aanwezighe­id was voor de Israëli’s voldoende reden om een humanitair konvooi aan te vallen. Beelden van de uitgebrand­e wagens wijzen op een gerichte aanval.

De hulpverlen­ers die konden ontsnappen uit de eerste aangevalle­n wagen, kropen in een van de overgeblev­en wagens. Vervolgens nam een Israëlisch­e drone ook een tweede en daarna een derde wagen onder vuur, telkens nadat overlevend­e hulpverlen­ers er hun toevlucht toe hadden gezocht. De vermeende gewapende man is nog niet terecht.

Dat alles staat haaks op Netanyahu’s bewering over een onbedoelde aanval. Alle zeven inzittende WCK-medewerker­s zijn overleden. Drie slachtoffe­rs waren afkomstig uit het Verenigd Koninkrijk, anderen uit Australië, Polen en Palestina. Een laatste slachtoffe­r had de gedeelde CanadeesAm­erikaanse nationalit­eit.

Voor de hongerlijd­ende bevolking van Gaza heeft de Israëlisch­e aanval verregaand­e gevolgen. World Central Kitchen, opgericht door de Spaanse sterrenche­f José Andrés, bereidde in Gaza sinds het begin van de oorlog elke dag honderddui­zenden maaltijden, maar zet zijn operaties in Gaza nu tijdelijk stop.

De ngo leverde als eerste voedsel- en humanitair­e hulp over zee, met een zelfgebouw­de pier. Zo kon WCK al honderden tonnen voedsel leveren zonder het tergend trage proces te doorlopen dat vrachtwage­ns met hulp moeten ondergaan als ze Gaza willen binnenrijd­en. Als reactie op de aanval maakten schepen met 240 ton noodhulp aan boord rechtsomke­er naar Cyprus, vanwaar ze dit weekend uitgevaren waren.

Op het matje

De Britse premier Rishi Sunak reageerde “geschokt en bedroefd” op de dood van zijn landgenote­n. Andrew Mitchell, de minister van Ontwikkeli­ng, riep de Israëlisch­e ambassadeu­r in Londen op het matje. Jamie McGoldrick, de humanitair­e VN-coördinato­r voor de Palestijns­e gebieden, noemt de aanval “geen geïsoleerd incident”. Al zeker 196 humanitair­e medewerker­s lieten het leven in Gaza sinds het begin van de oorlog. “Dat is bijna drie keer zoveel als in elk ander conflict in een jaar tijd.”

“Cynischer kan haast niet”, zegt de Belgische minister van Ontwikkeli­ngssamenwe­rking Caroline Gennez (Vooruit) aan De Standaard. De aanval op “mensen die voedsel uitdelen op een moment dat massale hongersnoo­d dreigt, is onaanvaard­baar en gaat in tegen elk internatio­naal humanitair recht. Ondanks internatio­nale verontwaar­diging doet Netanyahu gewoon voort.”

 ?? ?? DS-Infografie­k | Bron: BBC en satellietb­eelden Planet
DS-Infografie­k | Bron: BBC en satellietb­eelden Planet

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium