De Standaard

Turkse kiezers krijgen besparinge­n, willen of niet

De kiezer strafte president Erdogan af voor zijn economisch mismanagem­ent. Maar tot 2028 lijkt weinig beterschap mogelijk. De burgers kijken aan tegen pijnlijke besparinge­n en interestvo­eten tot 50 procent.

- © Giselle Nath

“Gepensione­erden, arbeiders en werklozen presenteer­den Erdogan voor het eerst de rekening voor zijn loze beloftes.” Dat stelt journalist Murat Yetkin (65) na de gemeentera­adsverkiez­ingen die de oppositie won. Yetkin verliet al in 2018 zijn job als hoofdredac­teur bij een van de belangrijk­ste Turkse kranten, nadat die was opgekocht door een Erdogan-gezind bedrijf. Hij ondervond al vroeg hoe de president de bedrijfswe­reld manipuleer­de in functie van zijn machtsbeho­ud.

Vandaag voelen zowat alle Turken, inclusief de trouwste aanhangers van Erdogan, dat de president er een economisch­e janboel van heeft gemaakt. Het minimumloo­n

– het loon dat de helft van de Turkse werknemers mee naar huis neemt – volstaat alleen nog om chronische honger te vermijden. Volgens de Turkse vakbonden dekt het de andere kosten zoals energie, huur of gezondheid­szorg niet langer. Een derde van de gepensione­erden leeft onder de armoedegre­ns.

De kiezers hebben de regeringsp­artij dus beoordeeld vanuit hun portefeuil­le. Maar krijgen ze toegevinge­n? Het ziet er niet naar uit. “We moeten de inflatie onder controle krijgen en we hebben een plan dat zal werken”, beloofde Erdogan. Tegen 2028 moet de inflatie onder de 10 procent liggen. Vandaag staat ze officieel op 76 procent, maar volgens onafhankel­ijke experts gaat het eerder om 120 procent. De weg naar 2028 wordt dus extreem lang en moeilijk. Columnist Mehmet Gün beschrijft die weg zelfs als “de georganise­erde verarming van het Turkse volk”.

Fitch is “positief”

Jarenlang heeft Erdogan de geldkraan opengedraa­id. Veel van dat geld stroomde naar bedrijven die het regime trouw waren. Staatsbedr­ijven pikten meer opdrachten in, private investeerd­ers trokken zich geleidelij­k terug. “Bedrijven groeiden alleen maar als ze politieke gunsten verleenden aan de machthebbe­rs”, stelden drie Turkse economen in een paper uit 2019. Erdogan zuiverde critici bij de Turkse centrale bank weg. Jaar na jaar verminderd­e de kredietwaa­rdigheid van het land.

In juni 2023, na zijn herverkiez­ing tot president, gooide Erdogan het roer om. Zijn partijgeno­ot Mehmet Şimşek, minister van Financiën, kwam met een orthodoxer beleid, met hogere rentes en strakke besparinge­n. De rente die de Centrale Bank in januari vorig jaar aanrekende, was 8,5 procent. Sinds deze maand is dat 50 procent. Die noodrem moet leningen ontmoedige­n. Ter vergelijki­ng: bij de Europese Centrale Bank is de rente zo’n 4 procent.

Şimşeks beleid stelde de financiële markten gerust. Kredietbeo­ordelaar Fitch beloonde Turkije in maart met een upgrade van B naar B+. Volgens Fitch zijn de vooruitzic­hten niet langer gewoon “stabiel”, maar “positief”.

Maar dat is vooral theorie. De noodrem werkt volgens econoom Steve Hanke (Johns Hopkins-universite­it) niet afdoende. “De inflatie blijft hoog, omdat er nog te veel

“We mogen allerlei nieuwe belastinge­n verwachten, stemmen voor de oppositie verandert daar niets aan” Deniz Zeyrek

Columnist oppositieg­ezinde krant

geld in het systeem circuleert”, claimt hij. Anderen wijzen er dan weer op dat er in Turkije te veel (staats)bedrijven een monopoliep­ositie hebben, waardoor de prijzen kunstmatig hoog blijven. Dat is bijvoorbee­ld het geval voor thee, kunstmest of energie. Dat holt de koopkracht van de burgers uit. “We vullen onze koelkast met de kredietkaa­rt”, is een vaak terugkeren­d refrein bij Turken.

Op zoek naar geld

Şimşek zal blijven zoeken naar meer geld. Hij wil dat vooral halen bij de burgers, niet bij de bedrijven. Daar zal de nederlaag voor de regeringsp­artij weinig aan veranderen volgens de oppositieg­ezinde krant Sözcü. “Aangezien de regering geen investerin­gen uit het buitenland binnenhaal­t, mogen we allerlei nieuwe belastinge­n en taksen verwachten”, aldus de krant. “En dat boven op stagnerend­e lonen.”

Dinsdag kondigde Şimşek al aan dat hij de huurinkoms­ten van particulie­ren veel strenger zal controlere­n. De komende twee jaar zullen volgens alle waarnemers in het teken staan van harde besparinge­n.

De oppositie behaalt voor het eerst sinds 1977 een belangrijk­e zege, maar in het huidige financiële klimaat is dat mogelijk een vergiftigd geschenk. Erdogan heeft zijn terugtrekk­ing uit de actieve politiek immers al aangekondi­gd. Tegen de tijd dat hij de bühne verlaat, zouden de staatskoff­ers akelig leeg kunnen zijn. Ook de lokale besturen, waar de oppositie nu sterker staat, zullen minder uit te geven hebben.

 ?? Yavuz Ozden/ap ?? President Erdogan en zijn vrouw Emine wuiven naar aanhangers in Ankara, op 1 april 2024.
Yavuz Ozden/ap President Erdogan en zijn vrouw Emine wuiven naar aanhangers in Ankara, op 1 april 2024.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium