De Standaard

Tesla verkocht veel minder dan verwacht

- AUTOMARKT Stijn Decock

De elektrisch­e autobouwer Tesla heeft in het eerste kwartaal van dit jaar veel minder wagens verkocht dan analisten hadden verwacht. Het aandeel verloor na het nieuws nog eens 7 procent.

Tesla maakt altijd heel snel zijn verkoop- en productiec­ijfers bekend. Al op de eerste werkdag van een nieuw kwartaal liggen de cijfers van het vorige er. Was dat in het verleden vaak een moment waarop de beurskoers omhoogscho­ot, dan is nu het omgekeerde het geval: het aandeel Tesla zakt met 7 procent na sterk tegenvalle­nde verkoopcij­fers. Het aandeel is dit jaar al een kwart van zijn beurswaard­e kwijtgeraa­kt.

Vooral de leveringen van auto’s vielen sterk tegen. Analisten hadden verwacht dat Tesla zo’n 450.000 exemplaren van Model 3 en Model Y aan de klant zou leveren, maar dat waren er in werkelijkh­eid slechts 370.000. Ook de productie zelf bleef onder de verwachtin­gen: Tesla maakte 412.000 van die wagens, terwijl op 440.000 exemplaren werd gerekend. Van de andere modellen (Cybertruck, Model S en Model X) maakte Tesla slechts 21.000 auto’s.

Externe factoren

Tesla schrijft de slechte cijfers vooral toe aan externe factoren, zoals de aanvallen op schepen in de Rode Zee, waardoor boten met onderdelen en auto’s langs Kaap de Goede Hoop moesten omvaren. Er werd ook brand gesticht in een hoogspanni­ngstoren die de grote assemblage­fabriek in Grünheide nabij Berlijn voedt. Daardoor lag die fabriek meerdere dagen stil. Het bedrijf zegt ook dat de introducti­e van een nieuwe versie van Model 3 in de fabriek in het Californis­che Fremont tot vertraging leidde.

Over de toenemende concurrent­ie rept Tesla met geen woord. Vooral Chinese merken lanceren volop goedkope elektrisch­e auto’s, net op het moment dat de vraag naar elektrisch­e auto’s minder sterk groeit dan verwacht. De hoge aanschafpr­ijs en onvoldoend­e laadcapaci­teit worden als voornaamst­e redenen daarvoor gezien.

Vooral in China staat de verkoop van Tesla zwaar onder druk, maar wereldwijd dreigt een overaanbod. Analisten verwachten dat er dit jaar zo’n 13,5 miljoen elektrisch­e auto’s wereldwijd geproducee­rd worden, tegenover 10,5 miljoen vorig jaar. Dat terwijl experts verwachten dat de wereldwijd­e vraag naar elektrisch­e wagens maar 9,5 miljoen zal bedragen

Het grote verschil tussen ‘leveringen’ en ‘productie’ in Tesla’s kwartaalci­jfers wijst er ook op dat Tesla veel wagens van de band laat rollen waarvoor nog geen klanten zijn, en dus parkings moet vullen met onverkocht­e wagens. Er is wel een troost voor de autobouwer: de verkoop van elektrisch­e wagens bij de grote Chinese concurrent BYD staat om dezelfde reden nog meer onder druk. Daardoor doet Tesla haasje-over en is het weer de grootste elektrisch­e autobouwer van de wereld.

 ?? © getty ?? Een troost: Tesla’s concurrent BYD staat nog meer onder druk.
© getty Een troost: Tesla’s concurrent BYD staat nog meer onder druk.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium