De Standaard

Geopolitie­ke spanningen duwen goud naar recordprij­s

- Stijn Decock

De goudprijs blijft het ene record na het andere breken, net als de Amerikaans­e beurzen. Dat is gek, want doorgaans daalt de goudprijs juist als de aandelenma­rkten de hoogte ingaan. Goud was voor beleggers namelijk een toevluchts­oord in onzekere tijden, en niet zo interessan­t in gunstige tijden. Dat de goudprijs en de beurzen tegelijk op recordnive­aus staan, is dus ongezien.

Nog vreemder wordt het als we de rente bekijken, die ook hoog is. Als de rente stijgt, zoals het afgelopen jaar gebeurde, worden veilige staatsobli­gaties een interessan­t alternatie­f voor goud.

Wat is er aan de hand? Goudexpert Jan Longeval (Vlerick Business School) ziet verschille­nde redenen voor de plotse piek. “Aan de basis liggen enerzijds de vele geopolitie­ke spanningen. De oorlog in Oekraïne en nu ook de oorlog in Gaza stuwden de goudprijs omhoog. Nu Israël de Iraanse ambassade in Syrië heeft aangevalle­n, vrezen sommigen voor een escalatie van de oorlog in het Midden-Oosten.”

Duitsland repatrieer­de zijn goudreserv­es, die opgeslagen waren in streng beveiligde bunkers in het buitenland

Beleggers hebben in oorlogstij­d graag het waardevast­e goud in hun portefeuil­le, weet Longeval, of op zijn minst een financieel product dat geënt is op de goudprijs – de meeste beleggers die goud kopen, schaffen geen fysiek goud aan, maar termijncon­tracten op de goudprijs.

Longeval ziet nog een belangrijk­e reden, die een uitloper is van de oorlog in Oekraïne. “Sinds Euroclear de Russische reserves heeft bevroren, hebben sommige niet-westerse landen schrik dat hun reserves in beslag genomen worden. Daarom beleggen ze hun monetaire reserves meer in goud dan voorheen. Vooral China is nu volop goud aan het kopen. Het heeft een enorm handelsove­rschot en bouwt zo grote dollarrese­rves op. China vindt het veiliger om een deel van die reserves om te zetten in fysiek goud, dat het in eigen land bijhoudt.”

Volgens de expert hechten ook westerse landen meer belang aan hun eigen goudreserv­es. Duitsland repatrieer­de bijvoorbee­ld zijn goudreserv­es die opgeslagen waren in streng beveiligde bunkers in het buitenland.

Longeval wijst ook op de oplopende tekorten van de overheden, die tot onrust leiden bij beleggers. Onder meer de overheidsf­inanciën van de Verenigde Staten baren zorgen. Met een begrotings­tekort van 7 procent en weinig politieke bereidheid om die tekorten te vermindere­n, leeft de angst dat Amerikaans schuldpapi­er – wat door de markt ook als een veilige belegging wordt gezien – weleens een stuk minder veilig kan worden dan voordien. Goud is ook dan weer een alternatie­f.

Naast deze meer structurel­e oorzaken is er ook een financiële oorzaak van de piekende goudprijs: een nakende rentedalin­g. Want als de rente zakt, wordt goud – dat geen rente of dividend voortbreng­t – relatief minder duur tegenover een staatsobli­gatie.

Wat gaat de goudprijs de komende maanden doen? Longeval ziet het geopolitie­ke plaatje, en dus de opgang van goud, niet snel veranderen. “Het zou me niet verbazen als goud de komende weken en maanden nieuwe records breekt.”

In ‘De Grote Markt’ duikt de economiere­dactie dagelijks in een opmerkelij­ke beweging in de economisch­e wereld.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium