De Standaard

De leider die te vaak lijdend voorwerp was

Jan Jambon keek lijdzaam toe hoe de Vlaamse regering ten onder ging aan profilerin­g. Hij wist zijn regering niet te verkopen en ook niet te beheersen.

-

“Jan zaagt dikke planken, maar de fijne afwerking is niet zijn ding.” Eind 2021 viel N-VAvoorzitt­er Bart De Wever te betrappen op een zeldzaam moment van kritiek op zijn minister-president in De Tijd. Hij was nog maar twee jaar bezig, maar toen al rezen er vragen bij zijn aanpak. In volle coronacris­is liep hij vaak achter de feiten aan en communicee­rde hij ronduit beroerd. “Hij werkt zich in de problemen met zinnetjes die ruimte laten voor een verkeerde interpreta­tie of overbodig zijn”, stelde ook De Wever vast.

Het blunderboe­k van Jambon was toen al vrij omvangrijk. Hij wist zogezegd niets over de zaak-Chovanec tot hij het tegendeel moest opbiechten, hij opperde dat asielzoeke­rs een huis konden kopen van het kindergeld dat ze kregen en stelde dat preventiev­e gezondheid­szorg een federale bevoegdhei­d was – de coronacris­is zou hem verlossen van dat misverstan­d. Jambon biechtte, live op televisie, op dat hij zijn chauffeur soms te snel laat rijden. En ook in stilte wist de minister-president zich in nesten te werken: tijdens de bespreking van het Vlaamse regeerakko­ord speelde hij een spelletje op de smartphone.

Dat kon allemaal nog afgedaan worden als illustrati­es van een onbehouwen stijl, iemand die vooral “dinges” loopt te zeggen in de politieke cartoons van Erik Meynen. “Aan een onderhande­lingstafel akkoorden sluiten ligt hem beter”, oordeelde De Wever eind 2021 nog.

Alleen zou Jambon het ook als manager lastig krijgen. Eind 2021 duikt plots het stikstofsp­ook op, zonder enige afspraak daarover in het regeerakko­ord maar met diametraal tegenoverg­estelde visies tussen CD&V en N-VA. Zo’n conflict is altijd de lakmoespro­ef van leiderscha­p. En helaas, Jambon krijgt het dossier al die jaren maar niet ontmijnd binnen zijn eigen regering. Zelfs zijn eigen partijgeno­ot Zuhal Demir profileert zich ten koste van hem.

In die saga zakte Jambon als regeringsl­eider echt door het ijs toen hij in het Vlaams Parlement verklaarde dat er een consensus was binnen de Vlaamse regering, terwijl dat allerminst zo was. CD&V had zich maar te schikken. Die provocatie was een minister-president en de grootste partij binnen de regering onwaardig. Bovendien mislukte de powerplay en zette Crevits Jambon in zijn hemd over de manier waarop CD&V “tegen de muur” gekwakt werd. Tot overmaat van ramp verloor de regering elk draagvlak bij de boeren zelf. Het overschadu­wde ook alle dossiers waarmee Jambon liever wilde uitpakken: de canon, Flanders Technology & Investment en vooral het bredere cultuurbel­eid, waar Jambon de aanvankeli­jke scepsis wist om te buigen naar een brede appreciati­e voor de budgetten die hij vrijmaakte.

De meest gestelde vraag over Jambon deze regeerperi­ode was of hij het zelf nog allemaal wel graag doet. “Sterke Jan” werd gaandeweg “sterkte, Jan”. Het is veelzeggen­d dat de N-VA de campagne ingaat zonder Jambon vol naar voren te schuiven als kandidaat-minister-president. Gezien de peilingen wil de partij zich nederig opstellen. Dat is een vriendelij­ke manier om te zeggen dat er interne grote twijfels zijn bij het potentieel van Jambon, straks aan de stembus en vervolgens op het Martelaars­plein. Een verlengd verblijf daar is hoogst onzeker.

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium