De Standaard

De beschermhe­er van de zwarte nul

-

Matthias Diependael­e was voor de eerste keer minister en hield zich als vierde N-VA-minister van de regering vaak op de achtergron­d. Hij is altijd helder geweest in zijn doelstelli­ngen, in lijn met wat je van een centrumrec­htse regering en een N-VA’er van het eerste uur verwacht. Als minister van Begroting was dat zo veel mogelijk de zwarte nul binnen bereik houden.

Het maakte hem een kwaaie klant voor coalitiepa­rtners die meer geld voor de kinderopva­ng (CD&V) of De Lijn (Open VLD) wilden. Ook tijdens de coronacris­is liet hij die budgettair­e discipline niet los. Hij zal herinnerd worden als de begrotings­minister die een subsidiere­gister liet ontwikkele­n, ook al leidde dat vervolgens niet tot een fundamente­el debat over die subsidies.

Zijn woonbeleid was openlijk gericht op het stimuleren van eigendomsv­erwerving en het aanzwengel­en van de private markt. Sociale woningbouw beschouwt hij als een noodzakeli­jk kwaad. Hij zette in op de veelbespro­ken fusieopera­tie van 134 naar 41 huisvestin­gsmaatscha­ppijen. Tegelijk toonde hij grote ijver om sociale huurders te controlere­n. Die dubbele houding leverde Diependael­e zware kritiek op, vooral omdat de bredere wooncrisis in Vlaanderen niet aangepakt werd.

Diependael­e is niet de politicus die zich overmatig profileert. Ook van een geldingsdr­ang binnen de ploeg is geen sprake. De relatieve windstilte rond zijn figuur maakt dat hij haast en stoemeling­s een solide imago ontwikkeld­e tussen de

stormram van Demir, het ploeteren van Jambon en de controvers­es rond Weyts. Zelfs De Wever zei eind 2022 dat hij in Diependael­e een goede “orkestleid­er” ziet. Keert dus mogelijk, en sterker, terug in de volgende Vlaamse regering.

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium