De Standaard

Spannende strijd om Chinese stekkeraut­o’s

- Ruben Mooijman

Hoe zou het nog zijn met het Europese onderzoek naar Chinese elektrisch­e auto’s? Voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie zei in september vorig jaar dat de markt “overspoeld” wordt door goedkope elektrisch­e wagens uit China, waarvan de prijs kunstmatig laag gehouden wordt door enorme staatssubs­idies. In maart meldde de Commissie het bewijsmate­riaal verzameld te hebben. Benieuwd wat de volgende stap wordt.

Als de Chinezen verstandig zijn (en er is geen reden om daaraan te twijfelen), zijn ze zelf al begonnen aan een dossier met tegenargum­enten. Altijd handig voor als de zaak voor de Wereldhand­elsorganis­atie wordt uitgevocht­en. Aan materiaal om dat tegendossi­er te vullen, is er geen gebrek.

Neem om te beginnen dat woordje “overspoeld”. Uit cijfers van de Commissie zelf bleek dat het aantal geïmportee­rde Chinese elektrisch­e auto’s in een jaar tijd met 14 procent gestegen is. Nog niet echt een tsunami, om in de mariene beeldspraa­k te blijven. Bovendien blijkt uit cijfers van Eurostat dat de Europese Unie in 2022 bijna dubbel zoveel elektrisch­e auto’s exporteerd­e naar landen buiten de Unie, als ze importeerd­e uit die landen.

Maar goed, dat is natuurlijk niet de kern van de zaak. Waar het om gaat, is of China het spel eerlijk speelt. Dat weten we voorlopig niet. De EU klaagt over “enorme staatssubs­idies”. Maar zelf is Europa ook niet vies van financiële ondersteun­ing voor industriël­e sectoren die als strategisc­h worden beschouwd. Dat is des te makkelijke­r, omdat regels die de eerlijke concurrent­ie moesten garanderen, voorlopig opzijgesch­oven zijn. In 2021 keurde de Commissie bijvoorbee­ld 2,9 miljard aan staatssteu­n goed voor Europese batterij-productie. Op de lijst van betoelaagd­e bedrijven staan onder meer BMW en een dochter van Stellantis.

Tijdens de pandemie kreeg de Europese auto-industrie financiële overheidsh­ulp, gaande van staatsgara­nties voor leningen, tot regelingen om het personeel op tijdelijke werklooshe­id te zetten. En dan zijn er nog de diverse overheidss­ubsidies voor de aankoop van een elektrisch­e wagen, al komen die natuurlijk niet alleen Europese constructe­urs ten goede.

Maar voor argumenten tegen eventuele handelsmaa­tregelen hoeven we niet eens naar China te kijken. Ook binnen Europa zijn er tegenstand­ers. Carlos Tavares, Oliver Blume en Olla Källenius bijvoorbee­ld. Dat zijn de ceo’s van Stellantis, Volkswagen en Mercedes-Benz. Zij lieten luid en duidelijk weten dat het onderzoek voor hen niet hoeft. Ze weten beter dan wie ook dat het bij een Europees-Chinese handelsoor­log verre van zeker is dat het oude continent aan het langste eind zal trekken.

In 'De Balans' wordt de economisch­e actualitei­t op een eigenzinni­ge wijze onder de loep genomen.

De EU klaagt over “enorme staatssubs­idies”, maar zelf is ze ook niet vies van financiële ondersteun­ing

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium