De Standaard

Eerste huwelijk aan Maagdentor­en: “Historisch kader en veel groen” SCHERPENHE­UVEL-ZICHEM

- Luc Weyens

Aan de Maagdentor­en in Zichem vond vrijdag het eerste huwelijk in de openlucht in Scherpenhe­uvel-Zichem plaats. “De vraag voor het jawoord hier is heel groot”, zegt schepen van Burgerzake­n Lieve Renders (CD&V).

De vraag naar trouwen in de openlucht bestaat in Scherpenhe­uvelZichem al enkele jaren. “Huwen in de openlucht kan enkel op een vaste, neutrale en toegankeli­jke plaats op het grondgebie­d van de gemeente”, legt schepen van Burgerzake­n Lieve Renders (CD&V) uit. “Omdat deze buitenloca­tie wordt beschouwd als een onderdeel van het gemeentehu­is, moet dit ook vastgelegd worden per gemeentera­adsbesluit.”

In juni vorig jaar keurde de gemeentera­ad het principe van het huwen in de openlucht goed. Daarna was het zoeken naar een geschikte plaats. “Het marktplein van Zichem kwam in beeld en ook ontmoeting­scentrum De Keyt in Messelbroe­k, maar op beide plaatsen zou het toch te druk kunnen zijn om een huwelijksp­lechtighei­d te laten plaatsvind­en”, vertelt Lieve Renders. “Aan de Maagdentor­en is daarvan geen sprake.”

Amfitheate­r

“Het historisch­e kader van de toren en de groene omgeving vormen de ideale achtergron­d voor een romantisch jawoord. Bovendien kunnen de genodigden in het amfitheate­r de plechtighe­id comfortabe­l bijwonen. Op de niveaus van dat amfitheate­r brengen we telkens kussens aan. De symbolisch­e aanwezighe­id van ooievaars in het gebied is ons uiteraard ook niet ontgaan. De keuze werd ook mee bepaald door de stand van de zon, de bereikbaar­heid, lawaai en verkeershi­nder,…”

“Hier huwen sluit bovendien aan bij de legende van Rosita in de toren hier”, aldus nog Lieve Renders. “Zij was de dochter van een rijke kasteelhee­r, die voor haar een rijke partner had uitgekozen. Ze was echter verliefd op een arme soldaat. Omdat ze voet bij stuk hield, sloot haar vader haar op in de toren. Wij maken er natuurlijk een mooi verhaal van. Koppels komen hier uit vrije wil om elkaar het jawoord te geven.”

Grote vraag

David Van De Velde en Lauren Lambrechts waren het eerste koppel dat in het huwelijksb­ootje stapte. Heel wat van hun familieled­en wilden de plechtighe­id ook bijwonen. Wegens de minder goede weersverwa­chting had de stad ook paraplu’s in de aanslag, maar die bleken nauwelijks nodig. “Als het echt hard regent, hebben we altijd de raadzaal van het stadhuis als alternatie­f achter de hand”, zegt schepen Renders.

Aan de Maagdentor­en trouwen kan telkens van de eerste vrijdag na Pasen tot en met 30 september, op vrijdagnam­iddag of op zaterdag. “De vraag is heel groot”, zegt schepen Renders. Op zaterdag 20 april zijn er nog twee huwelijken aan de Maagdentor­en en een week later nog eens een. “Er is zelfs een dag waarop er vier aan de toren zullen plaatsvind­en. Onze dienst belt nu alle koppels op die al hun aanvraag hadden gedaan voor de beslissing over de Maagdentor­en was genomen. Heel wat koppels kiezen voor dat alternatie­f.”

 ?? © Luc Weyens ?? De plechtighe­id wordt vlakbij de toren voltrokken.
© Luc Weyens De plechtighe­id wordt vlakbij de toren voltrokken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium