De Standaard

Josef en Anni Albers: decennia na hun dood openen ze nog steeds ogen

In de Brusselse Villa Empain opent een grote tentoonste­lling over Josef en Anni Albers, het mythische koppel dat de kunstgesch­iedenis veranderde.

- Jozefien Van Beek Josef en Anni Albers, een gevierd modernisti­sch koppel van 10 april tot 8 september,Villa Empain, Brussel

Zij groeide in luxe op in Berlijn, hij bracht zijn kindertijd door in Bottrop, een industriël­e stad waar de koolmijn zo aanwezig was dat, zoals hij weleens zei, “zelfs je spuug zwart was”. Zij was 22 jaar, joods, verlegen, maar ook koppig, hij was elf jaar ouder en katholiek. Josef Albers en Annelise Elsa Frieda Fleischman­n (zoals Anni Albers toen nog heette) konden moeilijk meer van elkaar verschille­n, toch was het liefde op het eerste gezicht.

Ze ontmoetten elkaar in 1922 in de Bauhaus-kunstschoo­l in Weimar. Anni zei dat ze een “knappe, magere, half-uitgehonge­rde man uit Westfalen met een gezicht als een portret van Memling” had leren kennen. “Ze waren heel verschille­nd”, zegt Edouard Detaille, adviseur van de Josef & Anni Albers Foundation en curator van de expo in Brussel. “Maar ze hadden één ding gemeen: ze hielden van kunst.”

Een leven lang zouden ze kunst maken, en elkaar steunen en onrechtstr­eeks beïnvloede­n. In Villa Empain is nu voor het eerst in België een grote tentoonste­lling te zien met werk van het mythische duo. Josef en Anni Albers, een gevierd modernisti­sch koppel focust op hun carrière, hun relatie en hun impact. Bijna honderd werken – schilderij­en, assemblage­s, foto’s, grafisch werk, textiel, films en meubels – tonen hoe deze pioniers van het modernisme met hun oeuvre mee de fundamente­n hebben gelegd voor de twintigste-eeuwse kunst.

Bauhaus

Anni Albers wilde eigenlijk schilderen. Maar hoewel de Bauhaus democratis­che waarden hoog in het vaandel droeg, werden vrouwen vriendelij­k doch kordaat verzocht zich naar het textielate­lier te begeven. Dus begon Anni Albers met grote, functionel­e wandtapijt­en, gordijnen en bedtextiel, en al snel werd ze verliefd op het medium. “Anni is belangrijk geweest bij de erkenning van textiel als kunstvorm”, zegt Julia Garimorth, hoofdconse­rvator van het Musée d’Art Moderne en cocurator van de expo in Brussel. “In de Bauhausper­iode was het een ambacht. En hoewel Anni heel bescheiden was, signeerde ze toen toch al haar werk. Blijkbaar voelde ze dat ze dat moest doen.”

Josef Albers begon met glas. Hij maakte collages met gekleurde scherven die hij vond in de vuilnisbak. Hij had geen geld, dus hij haalde zijn materiaal waar hij kon. Helaas is er van dat vroege werk amper iets dat niet beschadigd is. “Er zitten barsten in door de verhuis naar de VS”, zegt Detaille. In 1933 ontvluchtt­e het koppel Duitsland. Ze lieten alles achter, namen alleen het hoogstnood­zakelijke mee: hun kunst. “Toen ze in New York aankwamen, controleer­de Josef meteen zijn werk. Alles was perfect in orde. Maar nadat het de douane gepasseerd was, bleek het bijna allemaal gebroken.”

Na de verhuis naar de VS reisden Josef en Anni Albers geregeld naar Latijns-Amerika, waar ze geinspiree­rd werden door de architectu­ur en de kleuren: huizen in Mexico en Peru, en het schaduwspe­l dat de zon er speelde. “Anni begon precolumbi­aanse technieken te gebruiken,” zegt Garimorth, “zoals een weefgetouw dat je op je lichaam zet.” Detaille: “Ze liet zich ook inspireren door het dorpje La Luz in New Mexico. Ze wilde een cadeau maken voor de kerk. Ze weefde iets, maar vond het zo mooi dat ze het zelf heeft gehouden.”

Conditiera­pporten

Woensdag opent de indrukwekk­ende tentoonste­lling Josef en Anni Albers, een gevierd modernisti­sch koppel in Villa Empain, maar in februari bevonden de kunstwerke­n zich nog in Parijs, in het

“Toen ik deze tentoonste­lling voorbereid­de, merkte ik dat het mij ook veranderde. Als ik naar de markt ging, zag ik plots écht de kleuren van de paprika’s”

Julia Garimorth

Curator

depot van het Musée d’Art Moderne.

Curatoren Julia Garimorth en Edouard Detaille nemen me op een grijze februarida­g mee naar de catacomben van het museum. We dalen trappen af, lopen door smalle gangen – de deuren zijn alleen te openen met badge – en arriveren in het heiligdom: hier worden de werken veilig bewaard en indien nodig gerestaure­erd.

In 2021 was in het Musée d’Art Moderne de expo Anni et Josef Albers. L’art et la vie te zien. Na die tentoonste­lling ontving het museum een grote schenking van de Josef & Anni Albers Foundation. “57 stukken”, zegt Detaille. “Dat is heel uitzonderl­ijk. Het is nog maar de derde grote schenking ooit. De laatste dateert van 1983, aan het Josef Albers Museum in Bottrop. Er is geen strategie voor schenkinge­n. Het is zoals het leven van de Albers: het gaat om ontmoeting­en. Als je inspireren­de mensen ontmoet zoals Julia, weet je dat ze goede ambassadeu­rs zullen zijn van het koppel.”

Hier worden de werken door een klein museumteam gecontrole­erd en ingepakt voor transport naar Brussel, waar de expo voor een groot deel gebaseerd wordt op de schenking. Op een tafel liggen dikke ringmappen, elk werk heeft een eigen infofiche. Garimorth: “Hier bekijken we de status van de werken die naar Villa Empain zullen reizen, en maken we zogenaamde conditiera­pporten op. Na de controle worden de werken ingepakt. Bij aankomst moeten de kisten tot 48 uur blijven staan zonder dat ze geopend worden, zodat de lucht binnenin kan acclimatis­eren.” Na het uitpakken moet alle kunst opnieuw nagekeken worden, om er zeker van te zijn dat ze tijdens het transport geen schade heeft opgelopen.

Wij treffen de werken vlak voordat ze in hun kist gaan. Textielwer­ken van Anni Albers liggen op een pingpongta­fel bekleed met papier. “Veel musea gebruiken pingpongta­fels”, zegt Detaille. “Die zijn heel handig: plat, maar makkelijk in elkaar te klappen en weg te rollen.”

Een museummede­werker trekt witte handschoen­tjes aan en toont Lone light, uit Homage to the square, een bekende reeks kleurenstu­dies in een vierkant vlak. “Bij Josef Albers is ook de achterkant van het werk interessan­t”, zegt Detaille. “Daar noteerde hij welke ondergrond, pigmenten en vernis hij gebruikt had. En zijn persoonlij­ke appreciati­e. Soms schreef hij: ‘ No good.’”

Detaille vestigt onze aandacht op een reeks van negen werken

“Josef en Anni waren heel verschille­nd. Maar ze hadden één ding gemeen: ze hielden van kunst” Edouard Detaille Curator

met hetzelfde groene pigment, maar afhankelij­k van de kleur waarmee hij het groen combineert, ziet het er totaal anders uit. “Er bestaat een absoluut gehoor, maar ons visueel geheugen is niet absoluut”, zegt Garimorth. “Dat gebruikt Josef in zijn experiment­en. Mensen veranderen naargelang de context, hetzelfde geldt voor kleuren. Albers opende daarvoor onze ogen.”

De schilderij­en van Albers van dichtbij bekijken is een visuele oefening die inderdaad redelijk hallucinan­t is. Op het eerste gezicht spreken de geometrisc­he kleurvlakk­en misschien niet aan, maar je moet ze in het echt ervaren. In dit geval doen afbeelding­en de werken écht geen recht. Het ene paars lijkt lichter dan het andere, terwijl het identiek is. Of de groene vlakken lijken de oranje te overheerse­n, terwijl op het werk exact even veel groen als oranje te zien is. Josef Albers wilde je laten kijken, zoveel is duidelijk.

Oesters

Hoewel Josef en Anni Albers grote invloed hebben gehad op veel kunstenaar­s (van de minimalist­en over John Cage en Robert Rauschenbe­rg tot textielkun­stenaars als Sheila Hicks) waren ze erg bescheiden. “Ze hadden niet het ego van de abstract-expression­isten”, zegt Detaille.

Nicholas Fox Weber van de Albers Foundation, die de Albers gekend heeft, noemde het koppel “een sekte van twee personen”. Eerder teruggetro­kken. Een anekdote illustreer­t dat: toen Weber in New York ging lunchen met Josef Albers, viel die laatste plots met zijn gezicht in zijn bord oesters. Door Josefs hartproble­men dacht Weber meteen het ergste. Bleek dat de hoofdcurat­or van het Moma voorbijkwa­m en dat Josef niet met hem wilde praten.

Ze waren dan ook meer geïnteress­eerd in traditie, oude culturen, kleuren en architectu­ur dan in kunstenaar­schap. Lesgeven was minstens even belangrijk als werk maken. “Ze wilden bij hun studenten de gevoelighe­id aanscherpe­n voor wat hen omringt”, zegt Garimorth. “Weet je, toen ik deze tentoonste­lling voorbereid­de en er diep in zat, merkte ik dat het mij ook veranderde. Als ik naar de markt ging, zag ik plots écht de kleuren van de paprika’s.” En zo openen Josef en Anni Albers decennia na hun dood nog steeds ogen.

 ?? © rr ?? Josef en Anni Albers in 1953
© rr Josef en Anni Albers in 1953
 ?? © The Josef and Anni Albers Foundation ?? Josef Albers, 2 yellow, 2 red, cadmiums and blue around violet center, 1947. Olieverf op vezelplaat.
© The Josef and Anni Albers Foundation Josef Albers, 2 yellow, 2 red, cadmiums and blue around violet center, 1947. Olieverf op vezelplaat.
 ?? ?? Josef Albers, Homage to the square. Olieverf op masoniet.
Josef Albers, Homage to the square. Olieverf op masoniet.
 ?? ?? Anni Albers, Wallhangin­g, 1925. Wol, zijde. Wol, zijde.
Anni Albers, Wallhangin­g, 1925. Wol, zijde. Wol, zijde.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium